HNS
'BIG BROTHER' SVE MOTRI

HRVATSKA UVODI VAR! JEDAN DIO SUDACA VEĆ JE PROŠAO EDUKACIJU Evo koji su uvjeti da bi stadion dobio licencu i na što sve suci moraju paziti

HNS UVODI VAR U Sesvetama 12 glavnih i 13 pomoćnih arbitara s prvoligaških lista prvu prošli nužnu edukaciju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. travanj 2019. 00:44

Suci su odradili prvu obuku za uvođenje VAR-a, u Sesvetama, u prostorijama HNS-ove akademije od ponedjeljka do srijede bilo je 12 glavnih i 13 pomoćnih arbitara s prvoligaških lista kako bi prošli nužnu edukaciju.

U proljeće 2020. godine na svim terenima Prve HNL počet će se suditi uz pomoć VAR-a, bit će to golem dobitak za hrvatski nogomet, a još da FIFA-ini eksperti dodatno porade na pravilu igranja rukom u kaznenom prostoru, kako ne bi bilo toliko kontroverzi i različitih kriterija čak i uz pomoć VAR-a, sve bi izgledalo i bolje.

Oprema od HNS-a

Svaki prvoligaški stadion imat će VAR sobu, nju klubovi moraju osigurati. Tih najmanje petnaestak kvadrata bit će “dom” trojici ljudi. U njoj će sjediti VAR, AVAR i tehničar. Utakmice će se raditi u prosjeku sa šest kamera, najmanje četiri. Šest omogućava da iza svakoga gola bude po jedna, što je nerijetko jako važno za pravilnu procjenu. VAR će biti samo glavni suci s liste Prve HNL, a AVAR, asistent VAR-a, pomoćni suci koji su uglavnom usredotočeni na odluke pomoćnika na terenu, ali i da prate zbivanja uživo dok VAR pregledava snimke. Pritom AVAR mogu biti i glavni suci, a VAR nikako ne smiju biti pomoćnici.

HNS

U Sesvetama je u tri dana bila instalirana VAR soba, nužna za vježbu. Predsjednik Komisije za suce HNS-a Ante Kulušić rekao je:

- VAR soba je napravljena priručno, potom smo je demontirali, ali složit ćemo je opet za sljedeći seminar, za tri tjedna. Na stadionima će u svakoj sobi biti jednaki stolovi i stolice, klub treba dati samo prostoriju, a kompletnu opremu rješava HNS. VAR soba će biti uvjet da bi stadion dobio licencu. Na terenu će se nalaziti centralna kamera, druga kod četvrtog suca, dvije koje prate zaleđe i dvije iza gola. Svaka kamera imat će broj i tako VAR kaže tehničaru, primjerice, “Daj mi kameru 3“, ako smatra da će se pomoću nje najbolje vidjeti. Produkciju radi Croatel i njihovi će biti tehničari. Na obuci su se nalazila i dvojica tehničara. Nakon sljedećeg seminara odredit ćemo hoće li biti moguće raditi s ovoliko sudaca ili ćemo ih podijeliti u dvije skupine.

IFAB, tijelo koje donosi i prati provedbu pravila u nogometu, dijeli licence. Kako bi sudac na terenu imao pravo suditi uz pomoć VAR-a, morat položiti za VAR licencu.

- Sve što činimo, svi klubovi koji se gledaju, utakmice koje će suditi online i offline, šaljemo u IFAB. Od njih smo dobili protokol po kojem moramo raditi. Tamo jasno stoji koliko svaki sudac mora imati utakmica online i offline da bi dobio licencu.

Obuku prolaze samo aktivni djelitelji pravde, no oni koji polože, a prestat će suditi za godinu-dvije, potom će imati pravo zadržati stolac u VAR sobi. U sljedećoj sezoni zastavice odbacuju Petrović, Grgić i Krmar, sva trojica “mahači” pa će smjeti nastaviti kao AVAR.

HNS

Tijekom vježbi prikazane su snimke kako bi se razumjela dostupnost različitih kutova kamere, brzina snimke i interakcija s opremom i osobljem.

- U jednom kolu ista osoba može biti i sudac i VAR, samo treba proći 48 sati. Dakle, ako netko u petak sudi na terenu, taj isti u nedjelju može biti VAR. Tako će glavni suci imati u svakom kolu 15 radnih mjesta koje treba popuniti: pet glavnih na igralištu, pet četvrtih i petorica koji su VAR.

Još nije određeno kako će se delegirati, hoće li to raditi povjerenik ili Komisija.

- VAR će riješiti 95 posto spornih situacija, i to je najvažnije. To je interes gledatelja i nogometa. Vrlo je bitno kazati - svaka intervencija iz VAR sobe i promjena koja se dogodi mora se dati na znanje IFAB-u. Oni će provjeriti je li se postupilo ispravno, dakle, nitko neće moći solirati - zaključio je Kulušić.

Sve što će se događati u VAR sobi će se snimati - i što govore, i kako surađuju

Sada najveći posao imaju instruktori Bruno Marić i Tomislav Šetka. Oni su “odradili“ i jednu utakmicu na Maksimiru, njih dvojica s tehničarom, samo za probu, bez kontakta s arbitrom na terenu.

- Uzeli smo tri kompleta opreme, sve skupa, uređaji i održavanje tri godine koštalo je 1,3 milijuna dolara. Poslat ćemo dopis svim klubovima da nam što prije osiguraju sobe kako bismo mogli napraviti instalacije i potom testove na svim stadionima - dodao je Kulušić.

Sufinancijer je FIFA-in program Forward. Zasad sve glatko ide…

- Suci su zainteresirani. To su sve mladi dečki, informatički obrazovani. Prihvatili su VAR jako dobro. Iako im je bilo prvi put. Svaki dan je sve bolje išlo… Mnogo je pregledano klipova, najviše iz HNL-a. FIFA inzistira da se prođe sva ta edukacija kako bi netko mogao kvalitetno obavljati tu dužnost. Prikazali smo detalje u kojima bi suci mogli intervenirati kad bi postojao VAR. Sve se bilježi i to šaljemo IFAB-u. Kad se budu igrale utakmice, sve što će se događati u VAR sobi, snimat će se. I što govore, i kako surađuju, kamera iz prati. Recimo, kad AVAR vidi da je gol iz zaleđa, onda to glavni na terenu ne ide ni provjeravati. Sve ostalo odlučuje sudac na igralištu, a VAR mu sugerira da proanalizira odluku smatra li da je potrebno.

Neće smjeti pričati viceve ili donijeti kriomice kakvu bocu u VAR sobu, čak ni kad nemaju posla, “big brother” sve motri. Da se našalimo…

Linker
20. travanj 2024 15:55