Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
TREĆI PUT NA POLJUDU

HRVATSKI EKSPERTI NISU ODUŠEVLJENI IZBOROM SUCA ZA NAJVEĆI HRVATSKI DERBI 'Ne sviđa mi se kako sudi, mislim da je bilo boljih rješenja...'

ARBITAR DERBIJA Sudac iz Varaždina, 36-godišnjak koji radi kao direktor u obiteljskoj tvrtku, dobio je vođenje najveće utakmice hrvatskog nogometa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. travanj 2018. 16:20

Mario Zebec nedavno je imao tešku večer. Dinamo je u Kupu eliminirao Rijeku (3:1), a njemu su eksperti zamjeriti tri odluke.

Draženko Kovačić, član Komisije za suce HNS-a, u televizijskoj analizi konstatirao je jedanaesterac za Dinamo i drugi žuti karton Bradariću zbog igranja rukom, neopravdano isključenje Bradarića u drugom dijelu i prekršaj na Acostyju koji je napravio Stojanović za drugi žuti i slobodan udarac. Najgore za Zebeca jest što je igraču Rijeke dao karton za simuliranje…

Od toga 4. travnja nije bilo delegiran, osim na dva ogleda juniora, do derbija. Za Zebeca, jednog od šestorice međunarodnih arbitara, ovo općenito nije bogzna kakva sezona. Nešto ranije pratili smo raščlambe njegovih arbitraža na drugim utakmicama, primjerice Dinamo - Osijek (1:1), gdje su gostujući igrači “rigali vatru“, a domaći ništa manje, službeno mu je kontrolor Branko Stipković dao loših 7,9 uz konstataciju kako mu na dušu ide nepriznat regularan gol Ademija koji nije mogao biti u zaleđu jer loptu mu je uputio suparnik Mile Škorić.

Zagreb, 040418. 
Stadion u Maksimiru.
Polufinale Hrvatskog kupa izmedju GNK Dinamo i  HNK Rijeka.
Na fotografiji: Filip Bradaric i Mario Zebec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Pomoćnik mu nije napravio dobru uslugu na Rudeš - Dinamo jer Olmo je zabio gol koji je trebao značiti pobjedu za Modre, a nije priznat iako se Španjolac nije nalazio u zaleđu, kako je označeno…

Međutim, u sezoni 2017/18. suđenje u Prvoj HNL trpi oštre kritike, razina izvedbe osjetno je pala u odnosu na proteklo proljeće i sudački povjerenik Igor Pristovnik zapravo nije imao veliki izbor. Ivan Bebek ispucan je na Dinamo - Osijek, Tihomir Pejin nije se proslavio na prethodnom derbiju u Maksimiru, zapravo je najkonstatniji Igor Pajač iz Zeline.

Tea Cimas
Damir Matovinović (desno)

Zebecu će ovo biti četvrti put da arbitrira ogledu Bijelih i Modrih. Treći put na Poljudu. U pravilu mu je bolje išlo nego na navedenim utakmicama, iako su se nakon posljednjeg sraza mnogi bavili analizom je li Henriquez prije gola napravio prekršaj na Stipici. Ako to znači da se na utakmicama Hajduka i Dinama dobro osjeća i podigne mu sigurnost, može mu pomoći. Trebat će mu puno koncentracije i mudrosti jer kad su bili najjači prigovori na njegovo suđenje obično su stizali iz oba tabora, što sugerira da jednostavno zna imati loš dan.

U susretu koji utječe na rasplet borbe za prvaka, u histeriji kakva vlada u hrvatskom nogometu, suci će biti pod svim povećalima svijeta. Ponekad bi kazao da ga velike utakmice inspiriraju, savršeno potvrdi li to u nedjelju.

Dinamo ima izvrstan omjer protiv Majstora s mora u ogledima u kojima je sudio Zebec. Počelo je s 4:0 na Poljudu, u eri Cice Kranjčara i sjajnoj partiji Marka Roga, nastavilo se rezultatom 1:0 u prosincu 2016. kad je Zebec bio odličan, a zasad finiširalo u Zagrebu 6. kolovoza 2017. u pobjedu domaćina 3:1.

Igrao do 21. godine

Igrao je nogomet, ali samo do 21. godine. Nanizao je klubove Polet iz Cestice, varaždinske Slobodu i Varteks te slovenski Ormož, ali već sa 16 odlučio se da bude sudac. Na nagovor prijatelja, sve redom arbitara. Iako je još neko vrijeme paralelno gurao loptu terenom. Deset godina trebalo mu je da se probije do prvoligaške liste, debitirao je u listopadu 2009. godine utakmicom Istra 1961 - Šibenik 1:2.

Uz suđenje radi i kao direktor u obiteljskoj tvrtku Elektromehanika koja proizvodi metalne komponente za namještaj, u Velikom Lovrečanu, u općini Cestica, nedaleko Varaždina.

Najviše ga je nadahnuo Talijan Roberto Rosetti, kojeg posebno pamtimo iz četvrtfinala Eura 2008. s Turskom u Beču. U međunarodnoj konkurenciji najčešće ga zasad delegiraju na utakmice U-19 kategorije. Reprezentacija, ali i klupske. San mu je doći na Svjetsko prvenstvo, ima 36 godina, morat će dodati gas želi li to postići.

Eksperti o Zebecu

Sudački eksperti koje smo kontaktirali bili su poprilično zakopčani. Nitko ne voli komentirati arbitre prije utakmice. Dvojica koji su bili spremi složili su kratke rečenice, više za čitanje između redaka. Mateo Beusan ima ugovor s HTV-om po kojem ne smije analizirati suce uoči susreta.

Damir Matovinović, negdašnji sudački šef, koji sada prati HNL iz svojeg mira, kazao nam je:

- Zebec je dobar sudac, ali ne sviđa mi se kako sudi. To je sve što ću reći.

Splićanin Goran Tenžera, bivši prvoligaški arbitar, nije bio puno opširniji:

- Mislim da je bilo boljih rješenja, ali pričekajmo utakmicu pa ćemo potom analizirati. Želim mu sretno i uspješno suđenje.

Dakle, dvojica koji se ne bi opredijelili za Zebeca. Generalno, Tenžera nam je kazao:

- Ima dosta pogrešaka u HNL-u, ali čini mi se da nema namjere da se nekoga protežira, da su pogreške na svih strana, na štetu svih. Nije to više jednosmjerna ulica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:40