CROPIX
O TOME SE ŠUŠKA

HRVATSKI PRVOLIGAŠ U POTRAZI ZA NOVIM TRENEROM Među kandidatima i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije!?

SLAVEN BELUPO Farmaceuti peti klub ove sezone koji je ‘skinuo’ trenera
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. studeni 2018. 20:29

Domaći poraz od Osijeka bio je kap koja je prelila čašu strpljenja čelnika Slavena Belupa, na hitnom sastanku održanom u utrobi koprivničkog stadiona netom nakon subotnje utakmice Tomislav Ivković postao je bivši. U novu sezonu Farmaceuti su ušli s povećanim proračunom i povišenim ambicijama u odnosu na nekoliko prošlih sezona, kao cilj je postavljeno osvajanje petog mjesta, a istaknuta je i želja za borbom za europske pozicije ako se za to ukaže prilika.

Trzavice s igračima

Vrlo aktivan bio je koprivnički klub u prijelaznom roku. Prodao je stopera Nikolu Katića u Glasgow Rangerse u transferu vrijednom više od dva milijuna eura, a Ivković se riješio igrača s kojima nije kliknuo, poput Brezovca i Trebotića, ranije i Kitanovskog. Stigao je niz novih igrača, među kojima je najviše stranaca: poljski stoper Nowak, izraelski veznjak Gordana, kamerunski krilni napadač Bongongui, gvatemalski veznjak Aparicio, brazilski napadač Lima i francuski napadač Mendy. Od domaćih snaga angažirani su napadač Jelić, veznjak Bačelić Grgić i desni bočni Karamarko.

I sam je Ivković javno kazao da mu je Uprava osigurala sve igrače koje je tražio, no često je znao spomenuti da je potrebno vremena da se sve to posloži, da se momčad bolje upozna i uigra. Sami igrači isticali su i komunikacijsku barijeru, ali moguće je da su postojali i problemi druge vrste, o kojima se javno ne govori. Međutim, kuloari bruje da ni odnosi trenera i nekih igrača nisu bili bajni u posljednje vrijeme, a to se moglo vidjeti i na utakmici s Osijekom kad je skupo plaćeni Mendy poslan na tribinu, dok je Gordana završio na klupi. A riječ je o dvojici, barem na papiru, ponajboljih pojedinaca koje danas ima koprivnička momčad.

Cropix

Ivković je trebao otići već na kraju prošle sezone, ali tada se dogodio iznenadni preokret i ostao je na klupi, iako je ljude koji vode klub uspoređivao s Gruntovčanima. Taj “verbalni delikt” nije za njega predstavljao poteškoću, jer očito je čelnike uspio uvjeriti da ima znanje i sposobnost za željeni rezultatski iskorak. U prošloj je sezoni na temeljima Kopićeve ostavštine osvojio šesto mjesto u prvenstvu, a u novoj je podbacio. Prevelik je zaostatak i za petim mjestom, a kamoli za pozicijama koje vode u Europu.

Ivkoviću su presudili slabi rezultati u posljednjih par kola te igra, koje, zapravo, i nije bilo u zadnje vrijeme. U zadnje četiri utakmice upisao je tri domaća poraza (Gorica, Dinamo, Osijek) i remi u Zaprešiću. Ne samo da mu ekipa nije zabila gol 360 minuta nego je bila i gotovo potpuno bezopasna za suparnike, koji su samo uzimali ono što im je bilo ponuđeno.

Trener radnik

Naš izvor blizak klupskoj Upravi tvrdi da još nije sve dokraja definirano što se tiče izbora novog trenera. Ključno je bilo donijeti odluku o rastanku s Ivkovićem jer je to izgledalo jako loše, a u Upravi vjeruju da imaju bolji igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. Odluka o novom treneru bit će donesena u sljedećih nekoliko dana, a o imenima kandidata zasad se u klupskom vodstvu ne žele izjašnjavati. Dojam je da Slavenu treba trener radnik s vizijom, koji će iz kadra izvući maksimum te izdići klub iz prosječnosti i životarenja u donjem domu prvenstvene ljestvice, što traje posljednjih četiri-pet godina.

Osijek, 190415.
Stadion Gradski vrt.
Nogometa utakmica 1. MAXtv lige izmedju NK Osijek i NK Zadar.
Na fotografiji:  Igor Stimac, trener Zadra, nakon izgubljene utakmice od Osijeka.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

Naravno, uvijek se u ovakvim prilikama u eter probiju neka imena potencijalnih kandidata, no teško je razaznati o kome se doista u Miškininoj razmišlja. Trenutačno se u tom kontekstu spominju Igor Štimac, Dinko Jeličić i Mario Tokić, neki navijači prizivaju povratak Roya Ferenčine, iz Splita pak nude Mišu Krstičevića, pitanje je koliko su to realne opcije. Pojavila se i mogućnost da do kraja jeseni momčad vodi netko iz Škole nogometa, vjerojatno bi to bio trener juniora Ivica Sertić, no ipak je izglednije da se odmah pronađe trajnije rješenje.

IVKOVIĆ: Nikome ništa ne zamjeram

Dan nakon rastanka sa Slavenom Belupom, Tomislav Ivković ponudio je završni osvrt na trenerski mandat koji je potrajao 380 dana.

- To je završena priča. Slavenu Belupu želim puno sreće u budućnosti. Nije ispalo onako kako smo očekivali, ali nikome ništa ne zamjeram. Igračima zahvaljujem na suradnji, za mene je ovo bilo novo veliko iskustvo, od kluba, grada, načina življenja, i to će mi dobro doći u budućnosti.

Biste li sad možda nešto napravili drugačije?

- Ma ne. Kad bih radio analizu, ispalo bi da se želim braniti ili ispričavati. Uvjeren sam da ovim igračima treba puno više vremena, jer došli su iz različitih zemalja, različitih su vjera, načina treninga. Uglavnom su došli nespremni ili u zaostatku. Moramo biti realni, utakmica s Rudešom doma poremetila je situaciju i smanjila neke više ciljeve.

Na kraju je još Ivković istaknuo:

- Drago mi je da sam isprofilirao Šarliju i Bogojevića u kratkom mandatu, a također mi je drago da sam ustrajao u dovođenju Bačelić-Grgića koji će biti najveće ljudsko i igračko pojačanje.

Linker
23. travanj 2024 23:56