Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
DVIJE VARIJANTE ZA POLJUD

I TO JE MOGUĆE - HOĆE LI HAJDUKOVCI POMOĆI DINAMU? Rijeka ima veliki hendikep uoči vatrenog derbija s Hajdukom

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. ožujak 2017. 00:19

Nemalo smo puta istaknuli da je desna strana Rijekine momčadi najveći forte. Tu se Stefan Ristovski i Marko Vešović kuže zatvorenih očiju, dvojac koji je u jednom trenutku bio konkurencija na poziciji desnog braniča postao je superjak tandem Matjaža Keka uz desnu aut-liniju.

U toj mjeri da Ristovski ima osam asistencija u ovom prvenstvu, Vešović šest uz dva postignuta pogotka i u igri Rijeke puno toga ovisi o njima. Na Poljudu, gdje su u pravilu itekako inspirirani, namjestili su tri od četiri pogotka Rijeke u pobjedi ostvarenoj na početku sezone (4:2), Vešović je postigao dva pogotka u posljednje četiri utakmice kod Hajduka i Splićanima je sigurno laknulo kada im je Gabrilo (opravdano) svakome pokazao po žuti karton.

To se, ionako, više ne može promijeniti, a Matjaž Kek od danas će se sigurno početi baviti mišlju kako iz zamijeniti. Jedino je prirodno rješenje za desni bok Ivan Martić, u kojem Kek ima siguran oslonac za obje bočne pozicije, mogao bi to zakrpati i Čanađija, dok je za Vešovićevo mjesto konkurencija puno šira te bi, ovisno o odabiru, trener Bijelih mogao malo i presložiti tu ofenzivnu četvorku.

Scoria
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Uigrana desna strana

- Bit će velik hendikep, Rijeka ima tu igru preko desne strane, koja je izuzetno kvalitetna i uigrana. Vešović puno ulazi u sredinu, čime se Ristovskom otvara strana, usto Vešović na gostovanjima puno koristi dubinu i kada ostane široko postavljen, tako da je tu dvostruka korist za Rijeku. Kek će sigurno morati ući u neka, s taktičke strane, drugačija razmišljanja, bez njih će dvojice nedvojbeno izgubiti nešto na planu obrane i trke - kaže Elvis Scoria, nekadašnji trener Rijeke i Slavena Belupa, izuzetno zahvalan sugovornik kada je riječ o taktičkim pitanjima.

Dio navijača smatra da bi Rijeka neka druga dva igrača puno lakše zamijenila od tog uigranog tandema, primjerice Gavranovića i Gorgona. Što kaže Scoria?

- Teško je o tome govoriti, primjerice Gavranović i Gorgon su riješili puno utakmica i zbog njihove se forme ne bih složio da bi za Rijeku bilo lakše nadoknaditi njihov izostanak. Stoji da je problem što nedostaju dva važna igrača, ali Rijeka ima puno igrača u formi, možda će staviti drugačijeg igrača u tu prednju liniju, a nekog defanzivnijeg iza.

Bezjak ispred

Martić je na papiru prirodna zamjena za Ristovskog, dok kod Vešovića ima puno više opcija, od Bezjaka, Mateija, Črnica...

- Martić je možda malo defanzivniji od Ristovskog, dok će prema naprijed biti netko malo drugačijih karakteristika od Vešovića. Je li utakmica u Splitu za Bezjaka, Mateija ili Črnica? Na Bezjaka se uvijek može osloniti, on je igrač koji će maksimalno odraditi fazu obrane, igrač je visoke kvalitete i u HNL-u to može odigrati zatvorenih očiju. Bezjak je, po meni, ispred Mateija i Črnica, zbog iskustva i trke, pitanje je samo je li fizički spreman odigrati cijelu utakmicu. Treba reći da Rijeka ima stvarno jaku momčad jer kada ti fale Ristovski i Vešović, a ti iz zamijeniš s Martićem i Bezjakom, govorimo o iznimnoj kvaliteti u okvirima HNL-a - zaključio je Scoria.

Prva Rijekina varijanta za Poljud

(4-2-3-1): Prskalo - Martić, Kulušić, Elez, Zuta - Bradarić, Mišić - Bezjak, Andrijašević, Gorgon - Gavranović

Druga Rijekina varijanta za Poljud

(4-2-3-1): Prskalo - Martić, Kulušić, Elez, Zuta - Bradarić, Mišić - Gorgon, Andrijašević, Matei (Črnic) - Gavranović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:14