Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
INVESTICIJE POD POVEĆALOM

IGOR TUDOR ĆE OVOG PROLJEĆA RAŠČISTITI HAJDUKOVU SVLAČIONICU Recept za uspjeh: Pet je upitnika u njegovoj momčadi, tek kad njih riješi, može kupovati

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 19. veljača 2020. 22:56

Pet je upitnika u momčadi Hajduka, barem pet, a odabrali smo iz izloga baš ovu petoricu da pretresemo hajdučku svakodnevicu u gluho doba tjedna dok se mrsi i teško probavlja neočekivani poraz u Koprivnici.

Kako uloženo vratiti? S tim se problemom bave i u Poljudu, jer i Igor Tudor bi volio da mu se svi ti igrači sviđaju, da ih vidi u svojoj percepciji, piše Slobodna Dalmacija. Nije sad Tudor iz nekog hira odabirao na lijevom beku Jakoliša i Tahiraja, a nije Čolinu ili Dolčeka. Naprosto, trener ih tako valorizira po treningu.

U međuvremenu se pišu razne brojke oko uloženog u pojedine nogometaše, metodom detekcije mislimo da smo na pravom.

Da vidimo našu slagalicu upitnika...

1. ČOLINA: NE DRŽI TUDOROV RITAM

700.000 eura odštete, plus određen postotak kod buduće prodaje, ali svakako je David rekorder u posljednje vrijeme što se tiče uloženog u njegov dolazak, iz Monaca, kamo je otišao iz Dinama. Mladi reprezentativac na lijevom beku bio je oslonac ujesen u igri Damira Burića koji mu je davao povjerenje i gurao ga i onda kad su izvedbe bile bljeđe.

Već na prvim treninzima u Antalyji moglo se pak čuti kako Čolina ne uspijeva izdržati ritam koji nameće Tudor i kako mu nova, brža igra s dionicom od 100 metara gore-dolje teško pada.

Tako se dogodilo da su se na lijevom beku našli Tahiraj i Jakoliš prije njega, naročito ovaj potonji koji je očito zaslužio svojim radom i potencijalom da ga Tudor standardizira. E sad, nije ni Jakoliš donio bogznašto konkretnog, a Čolina svojim pedigreom i reputacijom i sa „bačenih” 700.000 eura može postat vruć krumpir u raspravama zašto ne igra.

Rekao je Tudor, svi će dobit svoje minute, ali sad je opasnost (kad se toliko spominje sve ove koji ne igraju) da ih na prvom nastupu dočeka komentar „trener ih je stavio pod pritiskom”. Kako god okrenuli, nikad ne valja. Teško se pušta trenera da sastavlja po svome ćefu. Uvijek netko grinta ili soli pamet. U slučaju Čolina žulja 700.000 eura da ne budu bačeni u vjetar?

2. DOLČEK: NESTAO S MAPE KOD BURIĆA

500.000 eura odštete, toliko je plaćeno Slavenu, a on je baš protiv Slavena sad u Koprivnici ušao u finišu, od 85. umjesto Jakoliša; ubačen ne bi li poput Bačelić-Grgića zabio kao svoj svome, ali na suprotnoj strani. Što se nije dogodilo, nije bilo ni puno vremena.

Dolček ima drugačiju priču od Čoline, a pola milijuna eura ga isto tako čini - upitnom investicijom. Naime, nakon kiksa jesenas u Osijeku, njega je Damir Burić stavio na led. Treneri su čudni. I veliki treneri su takvi. Zaljube se u neku svoju fiks ideju ili te pak otkantaju nakon jednog kiksa i ne praštaju. Tako je Dolček nestao s mape kod Burića.

Ipak, radi se o vrijednom igraču, a kako se dojmio Tudora zasad je tajnovito. Znamo da ga je Tudor u momentu postavio i na mjesto desnog krilnog napadača u Turskoj, jer Dolček je vičniji ofenzivi, nego defenzivi, pa od lijevog beka može lako bit i - desno krilo. Uostalom, iz Koprivnice je stigao s nadimcima Robben i Ribery, a oni nisu braniči.

Lani je bljesnuo u prvoj partiji protiv Gzire, dok se nije slutio kraval u revanšu s Maltežanima nakon kojeg više ništa nije bilo isto.

E, da je ostao Oreščanin, koliko bi se lijepe igre nagledali, možda bi i Špikić sad igrao za Hajduk, a ne s Kalikom za Goricu, ali šta’š kad se veza’ s Gojunom...

3. SIMIĆ: OZLJEDA GA BACILA UNATRAG

Bez odštete, cca 100.000 eura agenciji što je sve odradila i ugovor njemu na - četiri godine! I postotak Milanu od buduće odštete. To je priča sa Simićem. I to je ulaganje u budućnost.

Zanimljivo ostvarenje: kao dešnjak odigrava i na lijevom stoperu, obje noge dobre, mogao bi i na libera. U sedam utakmica, čiste mreže. A od 13 primljenih golova u preostalih devet susreta, po jedan autogol su njegov i Ismajlija; dva gola su greške golmana; dva gola penali koje nije skrivio. I još sedam pogodaka, a ne sjećamo se da je bio krivac. Angažiran iz Italije kao projekt kluba na četiri godine, da se ustali i ode ujedno i na Euro sa Češkom.

Ozljeda/hematom na kuku na pripremama ga je bacila unatrag, ali se sad oporavlja i zapravo je dvojba jesu li mu doista rekli “ako imaš nešto, slobodno idi”, a on odbio Chicago i Kansas ili je isključivo stvar ozljede što ga Tudor naprosto nije mogao stavljati u momčad. Ili i jedno i drugo?

Odigrao je po nama solidnu jesen, a sad on, kao, nije taj?! Sve je moguće, međutim s neupitnim guštom igra baš za Hajduk i želi na Euro. Trebalo bi ga stavit na pozornicu da se nametne i(li) da ga netko vidi i preuzme, jer četiri godine ugovora su to!

Neće valjda sad tisuću dana samo čupkat travu i tražit djetelinu sa četiri lista?

4. POSAVEC: GOLOVI IZDALEKA

200.000 eura odštete, mnogo se priče ispredalo oko njegova otkupa, na kraju je to ta rečena suma, znatno umanjena pregovorima od prvobitno traženog iznosa otkupa iduće godine u trentuku kad je dolazio na posudbu. I kad se smatralo da Bjelanović ostvaruje pun pogodak krpajući hitno rupu nastalu preko noći odlascima Stipice, Letice i Grbića, sve u jednom dahu.

U međuvremenu se Posavčev Città di Palermo, kako se klub zvao prije ovog zadnjeg od njemu učestalih bankrota, ponovno sunovratio u stečaj, u D ligu. I pitanje je kome će sad rate odštete uopće ići... No, to će riješit pravnici. Dvije stojke su uložene. Posavec je zaslužio da ga se otkupi po obranama prošle sezone, da bi ove godine upao u teškoće. I postao - upitnik.

Najprije ozljeda vrata, mukotrpan oporavak. Nakon toliko primljenih golova izdaleka, nakon što ga pamti Burić iz Velike Gorice dvaput, sad mu se i Koprivnica upisuje u amanet. I tko zna što je Tudor iskreno promrmljao sam u sebi, neće to javno reći, jer igrača treba zaštititi. I sad valja vidjeti kako će Tudor reagirati, potvrditi ga protiv Gorice. Maknuti ili staviti upitnik?

5. EDUOK: PREOBRAZIO SE U KORISNOG NAPADAČA

Bez odštete, ali komisija agenciji. Kolika, ne znamo točno, pa da ne griješimo, međutim nije plaćena odšteta, a bez agenata danas više ne možeš, što god mislili o tome. I Juventus je iz Arsenala doveo Aarona Ramseyja bez odštete, po isteku ugovora, ali je agenciji komisija/nagrada bila 5 ili 6 milijuna eura. Da, milijuna, nismo pogriješili. Na primjer za Jakoliša je plaćeno 100.000 eura, međutim Jakoliša ne tretiramo u ovoj epizodi serijala.

Eduok, dakle. Upitnik cijele jeseni, poželjeli su ga u trenutku prodat i darovat, ali njega je Tudor uspio preobrazit u korisnog napadača. Samo da Samo potraje.

Kaže da je postao otac i da ga je to prodrmalo. Upitnik je utoliko što bi on na ljeto mogao u izlog, u prodaju, pa da se tek onda Stanić i Kepčija bace na dovođenje kalibra napadača kakvog priželjkuju. Sad nisu mogli poentirati. Ako u momčadi imaš uloženih dva milijuna eura, a ne znaš što ćeš s njima, prvo moraš svlačionicu raščistiti, uloženo vratiti, pa tek onda – reinvestirati. Po svom guštu.

U tom svjetlu i Eduoka vidimo. Nakon ostanka Jaira, uz probuđenog Eduoka, gomilat se s još jednim napadačem nije imalo puno smisla.

Međutim, da su upitnici ostali za pravljenje momčadi koja stremi prodoru ka Europi, jesu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:33