Ranko Suvar / CROPIX
POD POVEĆALOM

IGRAČ ZA SVE DINAMOVE MOMČADI! MODRI IMAJU VELIKE PLANOVE I ZA NJEGA SU VEĆ ODBILI ŠPANJOLSKE MILIJUNE Bjelica je odmah prepoznao izvanserijski talent

DINAMO Maksimirski klub ima velike planove s mladićem rođenim 2001. godine, koji je briljirao u juniorskoj Ligi prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. travanj 2019. 18:06

Uz Dinamovu pobjedu u Kranjčevićevoj, Nenad Bjelica dobio je pljesak malobrojne publike kad je u igru ubacio Antonija Marina. Momak koji je svojim igrama u juniorskoj Ligi prvaka, konačno i u porazu od Chelseaja, zaintrigirao i one koji dosad bili pretjerano upoznati s njegovim talentom. Ili su mislili kako je priča o njegovoj vrijednosti tek još jedna priča o nekom tamo Dinamovom mladiću. Međutim, Marin svojim igrama ove sezone pokazuje da je spreman za velike stvari, da je stvarno riječ o “kapitalcu”.

- Odlično je ušao u utakmicu, sjajno asistirao Olmu za pogodak, mogao je i on zabiti. Ali, doći će i taj gol uskoro, ne sumnjam - kazao nam je Nenad Bjelica, koji je od prvog dana kad ga je vidio na treningu, primijetio Marinov izvanserijski talent.

Gomila utakmica

Marin je debitirao za Dinamove seniore upravo kod Bjelice protiv Intera prošlog ljeta, u Bjeličinu debiju na Dinamovoj klupi. Imao je tada 17 godina, četiri mjeseca i 10 dana i u poretku najmlađih Modrih nogometaša u povijesti HNL-a nalazi se na 13. mjestu. Primjerice, s obzirom na to da igra istu poziciju kao Josip Brekala, recimo da je Marin debitirao mlađi (Brekalo je prvu utakmicu upisao sa 17 godina, pet mjeseci i 26 dana), ali se Brekalo i vrlo kratko zadržao u Maksimiru. Već prije 18. rođendana bio je u inozemstvu, u Wolfsburgu. Još su kao šesnaestogodišnjaci za prvu momčad debitirali Mateo Kovačić i Alen Halilović, Ante Ćorić tek je bio napunio 17 godina. I sva su trojica, praktički, debijem za prvu momčad napustili zauvijek juniorski i ostale, niže razine seniorskog nogometa. Donekle je Kovačić, još uvijek mladac, znao igrati za juniorsku momčad, ali u onim najvažnijim utakmicama, poput turnira Mladen Ramljak. Halilović i Ćorić vrlo su se rijetko ili čak nikad, vraćali “stepenicu ispod”.

Zagreb, 200515.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica finala Hrvatskog kupa za pionire,
Dinamo - Hajduk.
Na fotografiji: Antonio Marin, Jakov Blagic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Marin zasad ima drugačiji put. Iako je debitirao prošlog ljeta, iako je u međuvremenu imao i bogate ponude, a Dinamo je čak odbio i jednu od 10 milijuna eura iz Španjolske, Marin je nastavio igrati za ostale kategorije i momčadi. Do dvoboja s Rudešom odigrao je ove sezone samo 30 minuta za prvu momčad u HNL-u u dvije utakmice protiv Lokomotive i Gorice te 75 minuta protiv Zeline u Kupu. A za Dinamo II, juniore na “Ramljaku” i u Ligi prvaka, pa Jovićevićevu U-23 momčad na Premier League International Cupu i razne reprezentacije samo je do zimske stanke odigrao 34 utakmice! Pa je sad u jaki ritam ušao i na proljeće, bio bi ritam i žešći da nije bilo ozlijeđen.

I već je otputovao u Englesku, gdje Dinamo danas igra polufinale upravo tog Premier League International Cupa protiv Southamptona.

Prilike dolaze

Ako Modri uđu u finale, Marin će, jasno, biti jedan od glavnih igrača u finalu s Bayernom, no ako izgube, mogao bi to biti i kraj njegove juniorske karijere. I drugoligaške. S obzirom na fond utakmice ove sezone, moguće je da do kraja sezone više ne odigra nijednu, osim za prvu momčad.

- Marin je stalni član prve momčadi, s nama trenira, a po potrebi je igrao za ostale momčadi, jer kod nas i nije imao puno prostora. Sad kad nema više juniorske Lige prvaka, vidjet ćemo kako ćemo ga dozirati, u dogovoru s trenerom Jovićevićem odlučit ćemo u kojim utakmica je kome potreban. Vjerujem da će do kraja sezone dobiti još prilike i u prvoj momčadi, da će odigrati i više nego protiv Rudeša. Ali, ovisi i o njegovoj fizičkoj spremi, uglavnom, odlučivat ćemo od utakmice do utakmice - rekao nam je Nenad Bjelica.

Slično razmišlja i Igor Jovićević, koji je Marina najviše vodio ove sezone.

- Nekad mladi igrači imaju previše utakmice, a da treneri o tome ne razmišljaju, da jednostavno gledaju svoju potrebu i rezultat, zaboravljajući činjenicu da igraču nakon toliko utakmica prijete i ozljede. Marin je ove sezone pokazao veliki napredak u igri, posebno u tom defanzivnom segmentu, a hoće li mu ove utakmice u Premier League International Cupu biti i zadnje u juniorskoj konkurenciji, ja to u ovom trenu ne znam. To će ovisiti o željama i planovima kluba, vidjet ćemo, dogovorit ćemo se - kazao je Jovićević.

Inače, kad već pričamo o tome, recimo da, zapravo, Dinamo najvažnije utakmice do kraja sezone igra u juniorskoj konkurenciji. Tamo se vodi velika bitka za naslov prvaka i nastup u Ligi prvaka. Ulog je velik i Marin bi, teoretski, najpotrebniji bio toj momčadi. Ali, pitanje je hoće li ga Modri baš koristiti sve do juniorskih terena, ili će ga predati definitivno u ruke Bjelici pa da do kraja odigra još više minuta za prvu momčad.

A što će s Marinom biti na ljeto, to se također mnogi pitaju? Jer, neki mladići njegove klase, vidjeli smo, otišli su u inozemstvo nakon vrlo malo minuta u prvoj momčadi, a s obzirom na to da njega veliki klubovi vrebaju već godinama... No, kako čujemo, Marin nije od tih koji žele pobjeći prvom prilikom, ima ugovor s Dinamom do ljeta 2021., a mogao bi dobiti i novi pojačani i produljeni, pregovori su u tijeku.

Ne namjerava pobjeći

Njegova je želja afirmacija u Dinamu, vjerojatno bi već sljedeće sezone mogao dobiti naslovne uloge. Naravno, ako ne bude dogovora oko ugovora, a na ljeto netko Modrima ponudi zadovoljavajuću ponudu (u ovom trenu između 12 i 15 milijuna eura) tada je moguć i brzi odlazak. Ali, to u ovom trenu nije plan, ni A ni B, Marin ne namjerava “pobjeći” tako brzo, novi ugovor i njegova je i Dinamova želja. I još poneka utakmica za prvu momčad do kraja sezone.

'Ako je to klubu potrebno, igrat ću za bilo koju momčad'

Što o svemu kaže sam Antonio Marin, koji je u Kranjčevićevoj ostavio pozitivan dojam za tako malo vremena?

- Zadovoljan sam svakom prilikom koju dobijem s prvom momčadi, naravno i pozitivnim dojmom koji sam ostavio. Svjestan sam da tek ulazim u seniorski nogomet i s kakvim igračima dijelim svlačionicu pa mi je prioritet iskoristiti svaku priliku koju dobijem te time opravdati povjerenje kluba - rekao je Marin, koji nije pao u trans nakon komplimenata i skautskih bilješki poslije utakmice s Chelseajem u četvrtfinalu juniorske Lige prvaka.

- Nemojte me krivo shvatiti, ali individualna priznanja mi ništa ne znače ako momčad nije ispunila cilj. A činjenica je kako u Londonu utakmica nije završila kako smo se svi skupa nadali. Iako smo igrali protiv favorita i ostavili svi skupa dobar dojam tijekom većeg dijela utakmice, od dojma se ne živi.

Dobro, ajmo u glavu. Sad, nakon nastupa u Premier League International Cupu, završava li Marinova juniorska karijera?

- Kao i svaki igrač nadam se nastupima za prvu momčad, ali svjestan sam da je velika gužva, a malo utakmica. Očekujem da sve češće nastupam za seniore, ali ako postoji potreba ili odluka kluba da igram za neku drugu momčad, nemam ništa protiv.

Što očekuje sam od sebe do kraja sezone, a što onda možemo očekivati od njega na ljeto?

- Želim, prije svega, zadovoljiti očekivanja koja je klub stavio pred mene, potom očekivanja trenera Bjelice te na kraju da ja osobno budem zadovoljan pruženim na travnjaku. To je sve. A na kraju prvenstva želim se dobro odmoriti pa krenuti na pripreme s prvom momčadi i pokušati se izboriti za što veću minutažu. Konkurencija je velika i jaka, ali imam dovoljno samopouzdanja da se nametnem treneru.

Linker
25. travanj 2024 06:18