Vlado Kos / CROPIX
NEPOVOLJNO OZRAČJE

'IMAM JA DOVOLJNO BRIGA DA BIH BRINUO O TUĐIMA', TRENER OSIJEKA ŽELI PREKINUTI HAJDUKOV DOMAĆI NIZ Kulešević postavio imperativ: 'E pa kad je tako...'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 10. studeni 2019. 11:07

Pred Bijelo-plavima je danas i treći derbi u nizu s našim najboljim momčadima. Nakon poraza od Dinama u Maksimiru i domaće pobjede nad Rijekom, ovoga će puta biti gosti Hajduka.

Gledajući cijelu dosadašnju sezonu, bili su uspješni u derbijima: odigrali su ih pet, dva su puta pobijedili, Hajduk i Rijeku, neodlučno su završili susrete s Dinamom i Rijekom, a poraz doživjeli samo od Dinama. Sada je pred njima Hajduk. Na Poljudu.

U Gradskom su ga vrtu u do sada jedinom međusobnom susretu ove sezone porazili s 1:0 pogotkom Antonija Mancea. A baš je on pod povećalom svog trenera Ivice Kuleševića.

- Ne zbog toga što sam nezadovoljan njegovim igrama i učinkom, već zbog činjenice da se i Jerry Mbakogu ozbiljno nameće. No, iskreno, nemam baš neku dvojbu, derbi će početi Mance - izjavio je trener Kulešević.

Osijek, 031119.
Stadion Gradski vrt.
Nogometna utakmica Prve HNL izmedju NK Osijek i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Antonio Mance.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
CROPIX

Rastrčani i pametni

S obzirom na sve ono što je Hajduk u ovom prvenstvu odigrao na domaćem travnjaku, ne treba tražiti drugo svjedočanstvo o njegovoj snazi na Poljudu. Pobijedio je, slistio sve svoje protivnike.

- Da, to je istina, Hajduk je u pozitivnom nizu na domaćem terenu, ali nadam se da će biti prekinut u današnjem derbiju - kazao je trener Osijeka.

Plan s kojim će njegovi učenici istrčati na Poljud je jasan.

- Moraju biti hrabri i koncentrirani, rastrčani i pametni.

Osijek, 051019.
Gradski vrt.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju NK Osijek i HNK Gorica.
Na fotografiji: trener Osijeka Ivica Kulesevic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ivica Kulešević

I to unatoč činjenici da je Hajduk nemilosrdan domaćin, da je na njegovu stadionu uvijek velik broj vatrenih navijača koji stvore dodatan pritisak gostima, a Hajduku budu pravi vjetar u leđa. A Osijek na Poljud dolazi u trenutku kada mu zamjeraju neuspješnost na gostujućim terenima, kada dio njegovih navijača traži odlazak trenera Damira Burića.

- Godinama je tako. Samo, iskreno, osobno ne volim takvu atmosferu na stadionima nigdje, pa ni na Poljudu. Tamo je uvijek, na neki način, ozračje linča ako domaćoj momčadi ne ide po željama navijača. Sad nakon dva uzastopna poraza od Gorice, eliminacije iz Kupa i onog poraza u prvenstvenu, znam da će opet biti tako. Nikome to nije ugodno. Međutim, imam ja dovoljno svojih briga da bih brinuo i o tuđima.

Radosni povratak

Kulešević inače nije trener koji svojim igračima na leđa stavlja bilo kakav dodatni teret, ali uoči utakmice je to bez pardona učinio, jednom je izjavom pred Bijelo-plave stavio imperativ.

- Za sve nas ovo je utakmica istine. Želimo biti u vrhu, želimo visok plasman, viši od sadašnjeg, e pa kad je tako, idemo u ovom derbiju i u sastavu u kojem ćemo igrati, barem ga započeti, vidjeti što i koliko možemo protiv tako snažnog protivnika na njegovu terenu. Osobno se nadam, zapravo, uvjeren sam da ćemo se s Poljuda vratiti radosni - zaključio je trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

Marić pamti samo sretne dane

Sjajan je napadač Mirko Marić. U prošlom je prvenstvu bio najbolji strijelac Bijelo-plavih, ta dlaku mu je izmakao i naslov prvog topnika HNL-a. I u ovoj mu sezoni jako dobro ide: Interov Serder Serderov i on vodeći su među strijelcima Prve HNL. Što se pak njegovih igara i učinka u utakmicama s Hajduka tiče, on pamti samo sretne dane.

- Otkako sam igrač Osijeka, još nisam doživio poraz na Poljudu. Želim da tako ostane i nakon današnjeg derbija. Dosad nam je u igrama s našim najboljim momčadima dobro išlo, a kako je ovo posljednji derbi s njima ove kalendarske godine, lijepo bi bilo opet ga završiti pozitivnim rezultatom - izjavio je Marić.

Zagreb, 200919.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 9. kolo, seniori, utakmica Lokomotiva - Osijek.
Na fotografiji:  Mirko Maric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Inače, statistički podaci o njegovu učinku u HNL-u govore da je protiv Rijeke u prošlom kolu zabio svoj jubilarni 50. gol, a ukupno 33. za Osijek, što ga je dovelo na četvrto mjesto klupskih strijelaca prvoligaša s Drave. Prvi je, s okruglih 60, onaj koji je i dva puta bio kralj strijelaca, tj. prvi topnik lige, Robert Špehar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:56