Goran Sebelic / CROPIX
VREMENA JE SVE MANJE

IŠČEKIVANJE U HRVATSKOM PRVOLIGAŠU: PADA ODLUKA O ŠPANJOLSKIM MILIJUNIMA Početak jedne mogao bi označiti kraj druge bajke s hrvatskih travnjaka

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. lipanj 2018. 19:03

Dok je u fokusu bio ostanak/opstanak Istre 1961, jedan čovjek bio je u sjeni, ali njegov učinak i trud ove sezone bio je ključan. Darko Podnar, uz Darka Raić-Sudara, držao je Istru 1961 na životu. Njegova su raspoloženja odavala kamo ta priča ide. Naposljetku, kad je dobivena licenca, Podnar je odahnuo. Barem malo.

- Končar je spasio klub financijskom injekcijom. Sada treba zadržati prvoligaški status, a onda, gotovo da ne vjerujem, može uslijediti doista lijepa pulska priča. Nakon svega to je sjajno!

Nije htio puno odavati jer su se stalno mijenjale investitorske priče, ali osjetilo se u jednom trenutku, prije koji mjesec, da stvari kreću u obećavajućem smjeru. U nedjelju navečer se nije stigao ni javiti osim da se napokon malo slavi...

Pula, 300518.
Utakmica  kvalifikacija za prvu ligu izmedju Istre 1961 i Varazdina. 
Na fotografiji: Slavlje za Roceov gol za 3:1.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Više opcija

U Varaždinu su bili gradonačelnik Boris Miletić i suradnici, bio je i Krešimir Raguž, desna ruka Danka Končara, koji je javno najavio da žele ući u klub i brinuti se o njemu. No, barem za sada, izgleda, nisu jedini. Sada se može kazati da Istra 1961, nakon najjadnijeg joj statusa u povijesti kluba, ima opcije dva “materijalna osigurača” bolje budućnosti.

Jedan je Danko Končar i njegov poslovni imperij, čiji imetak kažu upućeni, premašuje 2 milijarde eura.

Kraj s Rudešom

Druga je opcija Jose Antonio Querejeta Altuna (61), bivši trofejni košarkaš koji je s Real Madridom bio prvak Španjolske i Europe. Querejeta je, između ostalog, 20 godina vlasnik Saski Baskonije, jednog od najboljih španjolskih košarkaških klubova, s nacionalnim i europskim trofejima.

No, Querejeta, koji je baskijski košarkaški klub digao iz pepela do europskih visina, ponovio se u drugačijim razinama i u nogometu. Prije devet godina kupio je posrnuli Deportivo Alaves, klub koji je 2001. igrao finale Kupa UEFA-e i izgubio od Liverpoola, a koji je lošim upravljanjem završio u trećoj ligi i sa 25 milijuna eura dugova. Querejeta je otkupio 83% dionica kluba i unutar sedam godina doveo je Alaves do Primera lige te toliko željene financijske, poslovne i sportske stabilnosti. Prošle su godine čak igrali i finale Kupa kralja, izgubivši od Barcelone 1:3.

Zagreb, 140518.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva Liga, 1.HNL, 35.kolo, seniori, utakmica NK Rudes - GNK Dinamo.
Na fotografiji:   slavlje Rudes.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Rudeš slavlje

Alaves je akter fantastične sezone Rudeša. No, kuloarske informacije odaju kako Baski izlaze iz te suradnje te su iskazali želju za preuzimanjem Istre 1961. Za razliku od Rudeša, bila bi to vlasnička priča, koja po mnogočemu (problemi…) nalikuje u svojim počecima na ulaz Querejete u Alaves 2009. godine. Taj je Bask sa svojim poslovnim resursima, odnosno načinom “know-how” preuzeo i brigu nekoć jakog kluba, a sada francuskog drugoligaša Sochauxa. Žele i HNL aktera te iskoristiti resurse ovog i tržišta regije, ali i kao dio odrastanja nadarenih igrača i trenera…

Ljudi Danka Končara kažu da su spremni preuzeti brigu o Istri 1961, ali ne odbacuju ni opciju da uđu u sinergiju s Deportivom Alaves.

S jedne strane snažna materijalna i ina potpora, s druge strane nogometno-sportski-menadžerski “know-how” baskijske ekipe.

Nema vremena

Epilog će se morati znati već ovog tjedna, jer Istra 1961 nema vremena za čekanje i novi ulazak u avanture. Unutar dva tjedna do priprema treba promaknuti vlasnika, odrediti upravljače kluba, definirati struku i selekcionirati novi igrački kadar.

Do srijede će se znati ključno, tko će biti redatelj budućnosti Istre 1961. Kako god, pogotovo u odnosu na prošlu sezonu, optimizam glede perspektive kluba i nogometa Pule poprimio je sasvim nove i opipljive dimenzije...

Linker
19. travanj 2024 20:51