Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ŠTO JE OSTAVIO KOS?

IVAN KOS OSTAVLJA NAPUNJENU BLAGAJNU, ALI I TROŠKOVE Od ulaganja u infrastrukturu u visini od 15 milijuna eura 'neke stvari su vidljive, a neke nisu'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. travanj 2018. 12:31

Ugovor je raskinut, ali Ivan Kos i dalje predsjeda Poljudom. Više ne drži sve konce, međutim prisutan je u klubu dok ne dođe nasljednik. Pričekat će se još dok se to dogodi i realno je očekivati da će Kos sa svojim suradnicima dovršiti sezonu, ali neće pripremati novu.

Nije precizirano do kada će ostati, ali vjerojatno će dobiti mjesec dana za rastanak od radnog mjesta na kojem je proveo 23 mjeseca.

Pitanje dana ili tjedna

Jasno je da mu pripada i određena otpremnima, jer ugovor je sporazumno prekinut 13 mjeseci prije isteka, no to su sve pitanja “kozmetičke prirode”. Rastanak je potpisan, samo je pitanje dana ili tjedna kada će se realizirati.

Što Kos ostavlja nasljedniku, što je uradio, dokle je došao u procesima koje je započeo?

Prije svega ostavlja uređen klub, ali mora se priznati da je takav klub i dobio na upravljanje. Kos se na odlasku pohvalio nizom procesa, ulaganjem u infrastrukturu u visini od 15 milijuna eura uz naglasak “neke stvari su vidljive, a neke nisu”. Zato bi bilo dobro da se konkretnije iznesu podaci što je sve konkretno napravljeno u infrastrukturom segmentu u protekle dvije godine.

Vidljivo je da se rade dva pomoćna terena, čime će Hajduk imati ukupno četiri travnjaka uz glavni stadion. Koji su “nevidljivi pomaci” što ih je spomenuo Kos, ostaje samo nagađati...

Financijski je Hajduk u odličnoj poziciji s obzirom na prihode koje je ostvario prodajom igrača, posebno u zadnjih 15 mjeseci kada su transferirani Lovre Kalinić, Šimić, Vlašić, Erceg i Ohandza.

Naveo je Kos da je Hajduk zaradio 60 milijuna kuna u zadnje dvije sezone što nikoga nije iznenadilo, jer radili su se povijesni transferi.

Blagajna je napunjena, ali i troškovi su porasli za oko 30 posto koliko je potvrdio Nadzorni odbor prošle jeseni.

Split, 061117
Predsjednik HNK Hajduk Ivan Kos odrzao je, na stadionu Poljud,  konferenciju za medije na kojoj je objavio smjenu dosadasnjeg trenera Joana Carilla . 
Na fotografiji: Ivan Kos i Ante Bilic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ipak, u financijskom segmentu novi predsjednik ne bi trebao strahovati prve godine mandata, a do druge sezone morat će riješiti skupe igrače bez perspektive prodaje, pokušati investirati u mlađe, pojačati Akademiju...

Tu smo već ušli u segment momčadi koja će trebati prilična ulaganja za potencijalni ulazak u Europu. Puno posla u stručnom segmentu čeka novog predsjednika i njegova novog sportskog direktora. Jer, momčad ipak ima potvrđeni limit, nedostatan za europski uzlet, a to znači da će trebati posegnuti u blagajnu. Tražit će se rekonstrukcija ekipe i to će koštati. Ali, rekli smo, kada Kos podnese financijsko izvješće, očekuje se veliki plus.

Torcidino povećalo

Nasljedniku ostavlja i borbu s HNS-om, relaciju koja se nije pomakla s mrtve točke i gdje će novom predsjedniku trebati puno umješnosti da bi se uhvatio ukoštac s gomilom problema.

Ostavlja i priču o čašćenju sudaca, pa će novi predsjednik biti pod posebnim povećalom Torcide ne bi li slučajno neki od sudaca ili dužnosnika te organizacije bio u “posebnom tretmanu” na Poljudu.

Nakon Kosova “hospitalityja” za arbitre, zbog kojeg ga je Nadzorni odbor i smijenio, novi predsjednik morat će se uhvatiti navijačkog kodeksa i dobro proučiti što su temeljne vrijednosti Hajduka. Da ne prekrše neko od načela, a pritom da napravi i bolji rezultat. No, osvoji li Hajduk na kraju sezone pehar pobjednika Kupa, jasno je da će Kos moći s pravom sebi pripisati taj trofej. I time će nasljedniku ostaviti rezultatsku letvicu visoko postavljenju.

Život u nadi

U protivnom, ako se ne osvoji Kup, nije Kos napravio bitan iskorak. Hoće li na kraju sezone biti za bod ili dva drugi umjesto trećeg mjesta iz prošlih sezona nije pomak vrijedan pažnje ni divljenja. Jer, nemjerljivo je više uloženo ove sezone nego proteklih, a rezultat je na sličnoj razini. Tu jedino trofej Kupa stvara razliku.

U konačnici, kakav Hajduk ostavlja Kos svom nasljedniku? Ostavlja navijače razočarane potezima svog bivšeg predsjednika, ali isto tako ostavlja i klub koji i dalje živi u nadi za osvajanjem trofeja.

Rezultat iz Vinkovaca odredit će raspoloženje navijača za pripremu sljedeće sezone. Financijski stabilan klub poboljšane infrastrukture, ali klub koji ulazi u još jednu, novu kadrovsku tranziciju, a zna se vrlo dobro što to konkretno znači. Momčad koja se uigrava barem jednu sezonu. I to na apsolutno svim razinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 17:52