Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

IZ HAJDUKA ODGOVORILI NA ŠKAKLJIVA PITANJA Vodstvo kluba otvoreno o prodaji igrača, nezadovoljstvu kapetana Nižića i 'slučaju Caktaš'

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 10. kolovoz 2018. 13:43

Nakon remija protiv Steaue (0:0) u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige u Hajduku su održali press-konferenciju.

Pred novinare su izašli predsjednik Jasmin Huljaj, trener Željko Kopić, te sportski direktor Saša Bjelanović.

- Puno je bilo špekulacija je li klub pozitivan, klub je napravio dobar zaokret u poslovanju i posluje pozitivno, ali onaj dio izazova je likvidnost, ima li klub novca na računu jer uvijek se gleda imaš li novca u novčaniku. Ciljevi za ovaj prijelazni rok su ostvareni prodajom Radoševića i Tome Bašića. Da bi klub bio održiv, on mora prodavati igrače i naš cilj za ovaj prijelazni rok, kako bi bili likvidni, je da donesemo između 20 i 30 milijuna kuna netto prihoda. Taj cilj smo ostvarili, tako da mogu ustvrditi da je klub financijski stabilan, što je bio jedan od ciljeva po mom dolasku", rekao je Huljaj.

Najviše pitanja dobio je Saša Bjelanović. Novinare je zanimao 'slučaj Nižić'. Podsjećamo, kapetan je propustio ogled sa Steauom jer navodno nije spreman, a u medijima su se pojavile informacije da su pravi razlozi nezadovoljstvo zbog nerealiziranog transfera u Tursku, a navodno je došlo do verbalnog sukoba među njima dvojicom:

- U zadnje vrijeme izašlo je u javnost puno informacija, većina neprovjerenih i interpretiranih kako kome paše. Nižić je imao ponudu od turskog kluba, sa svojim je zastupnikom zatražio razgovor, no nismo ga bili spremni pustiti. Ne samo što je naš stožerni igrač i kapetan koji ima veliku ulogu u svlačionici, već nam i financijski uvjeti nisu bili dovoljno zadovoljavajući. Razumijem igrača koji transferom želi osigurati svoju egzistenciju, ali interes Hajduka mora biti ispred svih. To ga je možda malo uzdrmalo, no nadam se da ćemo ubrzo riješiti tu situaciju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Je li Nižiću od strane Hajduka nešto bilo obećano, a neispunjeno u prošlosti?

- Tada nisam sudjelovao u pregovorima, bio sam više fokusiran na B momčad. Nižić je tako rekao, ali ne mogu vam puno reći o tome.

Imali ste i sastanak svi zajedno u svlačionici?

- Tako je, predsjednik, trener sa stožerom i igračima te ja. Cilj je bio da bez ikakvog suzdržavanja jedni drugima kažemo sve što mislimo, u lice, muški. Nije to ništa neobično u svijetu nogometa. Nižić nam je prevažan igrač, htjeli smo neke odgovore i od njega.

Caktaš više nije dokapetan, sada je to Juranović – znači li to da je Mijo pred izlaznim vratima?

- Odluka o kapetanu nema nikakve veze s tim da je Caktaš na izlaznim vratima. To je stvar trenera i mene. Mijo je protiv FCSB-a odigrao neloše iako sam vidio dosta kritika na račun njegove igre.

Zašto Caktaš više nije dokapetan?

- Vrijednosti kapetana Hajduka trebamo dobro postaviti. Mijo ima igračke kvalitete, no karakterno izvan terena možda nije toliko glasan. Procjenjujući osobine pojedinih igrača, došli smo do toga da ima i drugih koji ispunjavaju ono što tražimo od kapetana.

Je li Juranović postao kapetan zbog neke ponude koja je stigla za njega?

- Ništa službeno nije došlo u klub. Zalaganjem i trudom Juranović je pokazao da ima sve kvalitete da bude kapetan.

Razmišlja li se možda o smanjenju Caktaševa ugovora koji navodno teži i 500.000 eura po sezoni?

- Zašto je odlučeno da mu se da takav ugovor koji spominjete, ne bih komentirao. On ima pravo na taj ugovor, ne možemo mu ga osporiti.

Potom je stiglo pitanje ima li trener Kopić Bjelanovićevu podršku ili se možda već razmišlja o njegovu nasljedniku?

- Moj smiješak vam sve govori. Hajduku fali kontinuitet upravljanja, a trener ima našu maksimalnu podršku.

Bjelanović je dodao:

- Odlasci na koje smo bili primorani doveli su do situacije da možemo malo opuštenije raditi. Nažalost, vremena nema mnogo i moramo probati pronaći najbolje rješenje. Neke primarne ciljeve koje smo zacrtali nismo mogli ostvariti zbog problema koje smo imali. Radimo na dovođenju igrača, ali i na odvođenju. Sve je moguće do kraja prijelaznog roka.

Može li Hajduk crpiti toliko svojih resursa i istovremeno držati momčad u balansu s obzirom da je u zadnjih 5 godina samo od prodanih igrača utržio 40 milijuna eura?

- Može i mora. To je jedini put, no tržište gleda nastupe i ponekad dolazi s ponudama za igrače koje ne želiš prodati, ali moraš zbog njihove vrijednosti, a one koje želiš prodati, ne možeš. Moramo se odgovorno ponašati prema financijama kluba. Vjerujem da će već iduće sezone 7-8 igrača iz B momčadi biti naši stožerni igrači. To je moj imperativ!

S obzirom na to da je nastupio protiv FCSB-a, znači li to da Futacs ostaje?

- Dok je otvoren prijelazni rok, sve je moguće.

Još uvijek nije fizički spreman, a davno se vratio nakon ozljede?

- Trener odlučuje kada ga staviti. On po konstituciji teže ulazi u formu.

Je li Said pismeno zatražio odlazak iz kluba?

- Nije. Imao je problema s jednim dijelom publike zbog nekih situacija iz prošle sezone, no on je i dalje član Hajduka. I njemu je u interesu da što bolje igra. Ako se želi prodati, za to se mora izboriti dobrim igrama na travnjaku.

Što je sa Stelianom Filipom?

- Na poziciji lijevog beka trenutno imamo četvoricu igrača. Moja je ideja da alternativa budu domaći igrači. Filip ili Memolla su višak. Vidjet ćemo do kraja prijelaznog roka što ćemo napraviti.

Frana Tudora nema ni na mapi?

- Imamo par igrača koji su u zadnjoj godini ugovora, a neki su zatražili promjenu sredine. Jedan je od njih i Tudor kojemu istječe ugovor, kao i Futacsu, Memolli... Svi oni konkuriraju za sastav, ali kad imaš igrača kojemu istječe ugovor i ne čini neku veliku razliku logično je okrenuti se igračima koji dugoročno mogu donijeti nešto više.

Je li bio planiran ovoliki odljev veznih igrača (Radošević, Gentsoglou, Bašić, Kožulj)?

- Beširovića smo doveli umjesto Kožulja, nakon odlaska Bašića ovih dana trebamo definirati dolazak Jradija, a što se tiče Savvasa i Radoševića smatrali smo da treba otvoriti prostor Juriću. Palaversi i Nejašmiću što je jedini ispravni put. Oni to mogu nadoknaditi.

Posavec je skuplji od plaća koje su imali zajedno Letica, Grbić, Stipica, Bosančić i Bašić, troškovi momčadi su porasli?

- Svi ti ugovori nastali su više-manje za vrijeme Gorana Vučevića prije tri godine kada su troškovi bili manji i kada je financijska situacija u Hajduku bila drukčija. Tada je takav put bio postavljen, a mi smo naslijedili takve ugovore.

Na kojim se pozicijama još želite pojačati i postoji li možda u HNL-u igrača koje gledate ili ste bazirani isključivo na inozemstvo?

- I moji prethodnici isticali su problematiku HNL-a. I kad ima igrača koji bi kvalitetom mogli doprinijeti Hajduku, potraživanja klubova su velika. Međunarodno je tržište otvorenije, a cijene su niže. Što se pozicija tiče, otvara se mogućnost da u veznom redu dovedemo još nekog igrača, ali još ćemo vidjeti hoćemo li to napraviti ili ćemo dati prostor mladim igračima. A dovođenje napadača koji bi opteretio financije mogao bi biti preveliki uteg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:28