Vlado Kos/Cropix
MLADIMA VELIKE ULOGE U DERBIJU

IZBORNIK MLADE HRVATSKE NA POLJUD STIŽE S POSEBNIM ZADATKOM, A ZA SN OTKRIVA EKSKLUZIVU 'Na njega ozbiljno računam, mogao bi itekako pomoći na Euru'

NENAD GRAČAN Izbornik Hrvatske U-21 bio je trener hrvatske ‘velike četvorke’, a ovaj derbi Hajduka i Dinama posebno ga zanima zbog mnogih kandidata koji spadaju pod njegov sektor
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2019. 21:32

Nenad Gračan, izbornik U-21 selekcije Hrvatske, koja u lipnju igra na Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu bio je trener Dinama i Hajduka. Ne samo to, on spada u trenersku elitu koja je trenirala sva četiri najveća hrvatska kluba. Uz vječne suparnike bio je na klupi Rijeke i Osijeka. U svojem mandatu na klupi U-21 selekcije, koji traje od 2013. godine, koristio je mnoge mlade dečke iz plavog i bijelog doma.

Na posljednju akciju mlade vrste koja je završila utakmicom s Italijom u Frosinoneu (2:2) iz Dinama je pozvao trojicu igrača, Ivana Šunjića, Nikolu Moru i Lovru Majera, a iz Hajduka Josipa Posavca i Domagoja Bradarića. S obzirom na to da zbog lakše ozljede nije mogao Moro, Modri i Bijeli poravnani su po broju igrača u mladoj reprezentaciji.

Nejašmić zanimljiv

Dok smo tako s našim uspješnim izbornikom razgovarali o mladim igračima Dinama i Hajduka, dobili smo i jednu ekskluzivu.

- Ozbiljno računam na Darka Nejašmića! On je igrač koji bi mogao itekako pomoći na Euru. Vidjet ćemo kako će se sve odvijati, Šunjić i Bistrović koji igra u CSKA su u nekoj prednosti, međutim nikad se ne zna kako će se stvari odvijati, a Nejašmić je jako zanimljiv igrač. Njega sam pozivao i dok je bio u drugoj momčadi Hajduka. On definitivno spada u priču oko naše U-21 vrste - kazao nam je Gračan.

Osijek, 300918.
Stadion Gradski vrt u Osijeku. 
Druga HNL, utakmica 6.kola izmedju Osijek II i Hajduk II.
Na fotografiji: Marko Pervan i Nejasmic Darko
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
Darko Nejašmić

Pokazao hrabrost

Kad smo već priču počeli s Hajdukom, Gračan je spomenuo i Palaversu... Dinamo pak u ovom trenutku u Gračanovoj selekciji predstavlja trojac Šunjić - Moro - Majer.

- Ta trojica igraju za prvu momčad Dinama, a ima u drugoj momčadi Modrih također igrača koje pratimo. No kad je ovaj derbi u pitanju, svakako je jasno da su sva svjetla kad se radi o mladim igračima uperena u naše mlade reprezentativce.

S obzirom na to da je Gračan izdvojio Nejašmića iz Hajduka kao moguće novo lice u svojoj vrsti, spomenuo je i jednog igrača Dinama koji nije tu, a mogao bi možda biti. Marko Gjira je bitna karika mlade momčadi Modrih, a protiv Intera debitirao je u prvoj momčadi, Nenad Bjelica dao mu je priliku.

Ludbreg, 190517
Na stadionu u Ludbregu igra se zavrsnica Kupa Hrvatske za mladje kategorije. GNK Dinamo - HNK Hajduk, juniori.
Na fotografiji: Mario Cuze i Marko Gjira
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix

- On je polivalentan igrač koji je defenzivni vezni, ali može igrati i po bočnim pozicijama. Marko je bio u selekciji U-17 koja je igrala na Svjetskom prvenstvu u Čileu uz Moru, Brekala, Sosu, Kalaicu... Igrao je tada vrlo važnu ulogu, igrao je u onoj utakmici s Njemačkom kad su se naši dečki plasirali u polufinale pobjedom od 2:0. Jasno je da je stalno ‘pod nadzorom’. Njegovo vrijeme sigurno dolazi.

U priči s Gračanom fokusirali smo se samo na mlade igrače, njegove reprezentativce. Tko u derbiju ima prednost kad se radi o tom mladim dečkima?

- S obzirom na rezultate i sve ono što su pokazali ove sezone, jasno jest da su Dinamovi mladi dečki igrali mnogo zahtjevnije utakmice. Trener Bjelica koristio je Ivana Šunjića i Nikolu Moru u europskim utakmicama, a Šunjić se, recimo, nametnuo kao jedan od bitnih igrača u Dinamovoj priči europskog proljeća, mislim da je igrao na čak 13 utakmica i baš je jako nedostajao u Lisabonu. U našem prvenstvu mladi Dinamovi dečki su često radili razliku, praktički su sve odrađivali na najbolji način. Nikola Moro sjajno se vratio nakon ozljede.

Naravno, Gračan je pohvalio i mlade dečke Hajduka...

- Hajduk je dolaskom novog trenera Siniše Orešćanina počeo više uvoditi mlade igrače, trener je pokazao hrabrost. Naravno, on ih je dobro poznavao jer su s njim prošli određene procese. Dobra je za sve nas činjenica da su ti mladi dečki u Dinamu i Hajduku u kontinuitetu, da stalno igraju, da ih koriste treneri Bjelica i Orešćanin.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Odlična vijest

Zaista je dobro da se prije velikoga hrvatskog derbija priča o mladim igračima iz obje momčadi koji nisu obični statisti, već bitne karike svojih momčadi, dečki zbog kojih se dolazi na utakmicu. Često to nije bilo tako, strani igrači su bili u prvom planu, domaći mladi dečki ne. Naročito kad se radi o Hajduku.

- Sigurno je da je to odlična vijest za hrvatski nogomet. Ti momci koji će igrati na derbiju imaju bitnu ulogu i u mladoj reprezentaciji. Istina, u mladoj vrsti Bradarića koristimo na drugoj poziciji, na krilu, ali Domagoju je praktički isto jer igra odozada ili prema naprijed. Zaista možemo biti zadovoljni našim dečkima u Dinamu i Hajduku. Uz dodatak da su mladi igrači ipak bitniji u Hajduku, nego možda u Dinamu, iako ih tamo ima mnogo. A siguran sam da će mladi igrači dobivati sve više i više šansi. Lijepo je to saznanje, lijepo je znati da će naši mladi igrači obilježiti najveći hrvatski derbi. To kompletnoj priči oko sudara na Poljudu daje još jednu novu, krasnu dimenziju ali i pokazuje koliko kvalitetnih mladih igrača imamo - zaključio je Nenad Gračan.

Linker
23. travanj 2024 15:29