Ronald Gorsic / CROPIX
POGLED IZ PRAVNE PERSPEKTIVE

IZVANREDNE OKOLNOSTI U DINAMU Igrači prve momčadi ne prihvaćaju smanjenja plaća, a zakon daje jasna rješenja: Tužbom se može do raskida, ali...

O aneksima ugovora o smanjivanju plaća igrača i njihovu nepotpisivanju poznati splitski odvjetnik Željko Ćapin govori iz kuta pravne struke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. travanj 2020. 15:00

S vrućom situacijom u Dinamu, koji pokušava smanjiti ugovore svojim nogometašima i treneru, porazgovarali smo sa splitskim odvjetnikom Željkom Ćapinom, koji je involviran u veliki broj slučajeva u svezi sporova između igrača i klubova, kako pred Arbitražom HNS-a tako i pred nadležnim tijelima FIFA-e te Međunarodnog sportskog arbitražnog suda (CAS). Ćapin govori...

- Načelno govoreći, jer nemam uvid u ugovore između kluba i igrača, odnosno trenera, Dinamo u meritornom smislu ima pravo na raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti, ali nema u formalnom smislu na način na koji je to sada učinjeno - kazao nam je Ćapin.

Koje su zakonske pretpostavke za izmjenu ili raskid ugovora?

- Konkretno, ako ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu, u ovom slučaju Dinamo, postane pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine. Zakonski preduvjeti koji moraju biti ispunjeni kumulativno su: izvanredne okolnosti koje su nastale nakon sklapanja ugovora i nisu se mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora; ugovorna strana ih u vrijeme sklapanja ugovora nije bila dužna uzeti u obzir ili ih nije mogla izbjeći ili savladati; okolnosti moraju nastupiti prije isteka roka određenog za ispunjenje obveze od te ugovorne strane. Prema relevantnoj sudskoj praksi, u takve “izvanredne” okolnosti ubrajaju se neotklonjivi prirodni događaji, recimo potres, poplava ili suša, ili nove ekonomske pojave, recimo nagli, izuzetni i velik pad ili skok cijena ili od strane državne uprave poduzete mjere.

Ćapin kaže kako uopće nije dvojbeno da se trenutno stanje u Hrvatskoj u svezi viusom COVID-19 u pravnom smislu ubraja u tzv. izvanredne okolnosti.

- U procjeni je bitan i subjektivan moment, a taj je da nastupom tih okolnosti kod ugrožene ugovorne strane nastaje nova situacija u kojoj je motiv koji je postojao u momentu sklapanja konkretnog ugovora otpao i izgubio svoj raniji ekonomski cilj, zbog čega ugovor više ne odgovara očekivanju ugovorne strane. Po mom mišljenju, ispunjen je i ovaj subjektivni element jer uopće nije dvojbeno da je zbog pandemije COVID-19 nastala totalno nova situacija u kojoj je motiv Dinamo u svezi sklapanja ugovora s igračima koji je postojao u momentu sklapanja konkretnog ugovora otpao i izgubio svoj raniji ekonomski cilj, zbog čega ugovor više ne odgovara očekivanju ugovorne strane.

S obzirom na to da su igrači A momčadi Dinama na čelu s trenerom Bjelicom odbili ponudu Dinama, je li ugovor između Dinama i tih igrača i trenera još uvijek važeći?

- Jasno je da ugovori i između igrača i Dinama vrijede te da GNK Dinamo sukladno načelu pacta sunt servanda (ugovor veže stranke) mora izvršavati ugovorne obveze kao što ugovorne obveze trebaju izvršavati i igrači.

Što Dinamo može učiniti ako želi raskinuti ugovor ili ishoditi umanjenje plaće igrača?

- Dinamo može podnijeti tužbu te od suda tražiti donošenje presude kojom se isključivo i jedino raskida ugovor. Ali uz bitnu napomenu. Dinamo ne može tražiti donošenje presude kojom se mijenja postojeći ugovor na način da se igračima umanjuje plaća - zaključio je Ćapin.

Aneks potpisao i Tueto, ali nitko još od članova prve momčadi

Momci iz druge momčadi, te sva mlada garda potpisuju anekse ugovora o smanjenju plaća u Dinamu. Zanimljivosti radi, aneks je potpisao i Daniel Tueto, mladi Kamerunac koji je iz Rome došao u maksimirski klub napraviti veliku karijeru. No, prema našim saznanjima, od seniora je i dalje potpisao jedino Dinko Horkaš, vratar na posudbi u Zrinjskom. Iako i u seniorskom pogonu ima različitih promišljanja kad se radi o smanjenju plaća, još se nitko nije prihvatio potpisa. Razlog je poprilično jasan, tko će biti taj prvi koji će potpisati?

Pionir potpisa mogao bi biti stigmatiziran od ostalih suigrača. Kako bi taj prvi potpisnik mogao kasnije pogledati u oči ostalima, kako bi s njima mogao imati normalnu komunikaciju? Odluka o potpisivanju aneksa mora biti zajednička, iako nisu svi u istom položaju. Naravno da su u ovom trenutku sve oči uprte u kapetana Arijana Ademija. Jer njega se sluša, on je taj koji može pokrenuti lavinu. Kapetanu, naravno, nije lako, treba uskladiti sve interese svojih suigrača, povući najbolji potez. Sigurno će biti itekako bitna razmišljanja Dominika Livakovića, Mislava Oršića, Brune Petkovića, Danijela Zagorca...

Čeka li se sad možda Bjelica?

Nenad Bjelica još uvijek je trener Dinama! Naravno, iako u ovoj situaciji zaista izgleda kao nemoguća misija, praktički nevjerojatna, ali tko zna, možda bi se nakon svega moglo dogoditi da Bjelica i ostane trener Dinama. Znate onu, “nikad ne reci nikad”, tko zna kakav se dogovor na kraju može postići? Ne znamo, ali možda igrači glede potpisa aneksa čekaju i očitovanje trenera s kojim su bili u idiličnom odnosima.

Linker
25. travanj 2024 05:52