Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
SVATKO MORA ISKORISTITI PRILIKU

'JA SAM KAO NAJBOLJI STRIJELAC SJEDIO NA KLUPI, ALI SAM SE IZBORIO NA TERENU' Legenda Dinama o statusu napadača koji je kod Bjelice tek treća opcija

TOMO ŠOKOTA Nekadašnji Dinamov napadač koji je u modrom rosteru imao jaku konkurenciju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. travanj 2019. 23:01

Jakov Puljić i Mirko Marić sad su na 14 golova u sezoni, Komnen Andrić ostao je na 13. Utrka za najboljeg strijelca lige ulazi u neizvjesnu završnicu, ova tri imena, dakako, u velikoj su prednosti nad ostalima, premda, ima još kandidata koji, ponove li Puljićev uspjeh i zabiju četiri gola na utakmici, mogu ući u borbu prsa o prsa s ovim trojcem.

No, zanimljivost te priče jest što je Komnen Andrić u zadnje tri utakmice čak dvaput bio izvan kadra, skupio je samo 11 minuta protiv Rudeša. Istina, u krug kandidata za naj-golgetera HNL-a “gurnuli” su ga pogoci u dresu Intera, u Dinamu je zabio tek tri (dva s bijele točke), međutim puno o napadačkom potencijalu u Dinamovoj svlačionici govori činjenica da je najbolji strijelac lige tek treća napadačka opcija. Jer su ispred njega hrvatski i švicarski reprezentativci!

Moraju se pomiriti

Što bi trebao do kraja sezone činiti Nenad Bjelica? Jasno, na njega je teško utjecati, ima svoj stav da će svima davati šansu i da ne mari previše za nečije privatne ciljeve, ali, bi li Dinamov trener ipak trebao Andrića više koristiti i pomoći mu da ostvari taj domet, da postane najbolji strijelac HNL-a?

- Svakom je igraču, napadaču to jako važno. Biti najbolji strijelac jest nešto posebno, tko god da je to u prilici napraviti, učinit će sve da dostigne taj uspjeh - priča Tomo Šokota, nekadašnji Dinamov napadač koji je bio najbolji strijelac lige, susretao se u Dinamu s bogatom konkurencijom i zna o čemu govori.

- E sad, što će učiniti Bjelica? U njegovu slučaju to su stvarno slatke brige, kad biraš između Gavranovića, Petkovića i Andrića, to je veliko bogatstvo. Kako vidim, on će svima davati prilike do kraja sezone, možda će ovi stariji, Gavranović pa Petković dobiti više prilike od mlađeg Andrića, ali to je i razumljivo. Pomoći će to Bjelici i da definira neke startne pozicije za iduću sezonu. Naravno da ne mogu svi igrati s istom minutažom i s time se moraju pomiriti.

Poručuje Šokota kako je samo jedan način da se izbore za minutažu.

- Svaki pravi napadač pomalo je egoističan i sebičan, želi zabiti što više golova. To je sasvim normalno, ako nemaš tu osobinu onda teško i možeš napraviti ozbiljniju karijeru. Kao što je normalno i da svatko želi igrati i misli da treba igrati. Ali kad imaš ovakvu konkurenciju u napadu, onda je samo jedan put; kad dobiješ priliku na travnjaku, moraš je iskoristiti. I nema tu filozofije. Očekuju se od napadača golovi i dobre igre, kad god je netko od njih na terenu, mora dati što više i nema tu filozofije.

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresica.
Na fotografiji: Komnen Andric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Onda je prisjetio i na svoj primjer iz prošlosti u Dinamu.

- Uvijek je kod nas bila konkurencija u napadu, a bio sam najbolji strijelac lige. Onda je još došao i Boško Balaban, pa sam ja početkom te sezone znao sjediti na klupi, nisam imao zajamčeno mjesto. Međutim, shvatio sam da nema života na staroj slavi, pogotovo kod napadača, i da svoje mjesto u momčadi mogu zadržati samo golovima i dobrim igrama. Tako je i bilo, koristio sam prilike na najbolji način i obranio naslov najboljeg strijelca.

Bišćanove misli

Sličnu poruku, očito je, napadačima šalje i Bjelica, procijenio je da su Gavranović i Petković trenutno bolji od Andrića, Gavranović, pak, u boljoj formi od Petkovića i tako im u zadnje vrijeme i dozira minutažu.

A kako bivši golgeter Šokota vidi rasplet u toj borbi za naj-strijelca lige?

- Osim što pratim Andrića, pratim i Marića, radi se o kvalitetnom napadaču, međutim nakon ova četiri gola Interu za mene je prvi favorit Puljić. Zato što znam kako razmišlja Igor Bišćan, njemu je kao treneru važno da ima najboljeg strijelca lige i sigurno će Puljić imati njegovu podršku i strpljenje i zato ima najveće šanse, a vidim i da je u odličnoj formi - rekao je Šokota.

Istina je i da Bišćan i nema puno rješenja u samom vrhu napada, Puljić je prva i glavna opcija, isto kao i Marić u Osijeku. Andrić je tu ipak u ulozi autsajdera, no jedna utakmica puno toga može okrenuti, pokazao je to protiv Intera upravo Puljić.

Linker
20. travanj 2024 10:12