Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
POLIVALENTNI IGRAČ

JAKA PLAVA KARIKA Na pripremama djeluje vrlo dobro i prepun samopouzdanja najavljuje proljeće: 'Svima svaka čast, ali konkurencije se ne bojim'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. veljača 2017. 14:37

Mario Šitum (24) na ovim turskim pripremama djeluje jako dobro. Juri po lijevoj strani, prodoran je, centrira, ulazi u sredinu, ostavlja dojam jake plave karike.

- Sve je zaista super na ovim pripremama. Mala je mrljica ova posljednja utakmica protiv Slovana, kad smo primili pogodak u zadnjoj sekundi... Smatram da na treninzima i utakmicama djelujemo ozbiljno, mnogo je mladih igrača koji se nameću, nadam se da ćemo tako nastaviti - kaže nam Šitum.

Ovdje u Beleku uživa raditi u idealnim uvjetima pa se sjetio domaćih travnjaka.

- Uvjeti su igranja u HNL-u za Dinamo otegotna okolnost. To nam jako otežava kad želimo nametnuti svoj stil igre. Pogledajte kako nam lopta na ovim terenima ide brzo, kako smo precizni, kako odlično funkcionira naša pas-igra. To se vidi po broju pogodaka koje postižemo na utakmicama. Po tri smo postigli Dnjipru i Zaglebiu, po dva Žilini, Slovanu i Zorji. U četiri utakmice zabili smo 12 pogodaka, ne sjećam se tako efikasnih Dinamovih priprema. Na lošim terenima, kakvih ima dosta u Hrvatskoj, mi jednostavno ne možemo pokazati svoju pravu kvalitetu.

Izgledamo dobro

Nismo trebali ni pitati, sam je počeo govoriti o treneru Ivajlu Petevu:

- Radimo sve što od nas traži, sad konačno počinjemo ostvarivati njegovu viziju. Kad je preuzeo klupu, nismo imali prilike s njim više raditi jer su se utakmice igrale praktički svaka tri dana. Mislim da smo sada već usvojili sve njegove zahtjeve te da sve izgleda jako dobro.

Ima razloga zašto smo se odlučili razgovarati baš sa Šitumom. U jesenskom dijelu sezone bio je “instaliran” na poziciju desnog bočnog i igrao je jako dobro. No ovdje na pripremama igra na lijevoj strani vezne linije, je li mu to sad definitivna pozicija? Međutim, treba napomenuti da tu poziciju drži Ante Ćorić, a na istu poziciju došao je i Guilherme, Dinamovo pojačanje iz Brazila.

- Moja prirodna pozicija i jest na lijevoj strani. Lijevo krilo... Gdje na desnu nogu ulazim prema “unutra”. Ali kao što se moglo vidjeti jesenas, isprofilirao sam se da poziciji desnog bočnog. Do prije šest mjeseci nisam nikad igrao braniča. Pomoglo mi je igranje u Speziji, tamo se igra dosta zatvoren nogomet, s mnogo taktičkih finesa. To je bila dobra škola koju sam prošao, gdje sam odigrao dosta solidnih partija. Uvijek je dobro da igrač može odigrati na više pozicija.

Veli da za Dinamo može igrati bilo gdje...

- Nisam uopće čovjek koji će se zbog taštine naljutiti ako me trener ne stavi na poziciju lijevog krila. Mogu dakle pokriti poziciju lijevog krila, desnog krila, a ako treba, i desnog braniča.

Torino, Italija, 071216.
Stadion Juventusa.
Utakmica 6. kola skupine H, UEFA Lige prvaka, 
FC Juventus - GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Mario Situm, Mario Mandzukic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dobro, kad ovako gledamo, bez obzira na to što igrate jako dobro, na prvi pogled perspektive vam nisu idealne. Na lijevoj su strani Ćorić i Guilherme, na desnoj Soudani, najbolji Dinamov igrač u jesenskom dijelu sezone.

- Po meni je jako dobro što na svakoj poziciji postoji jaka konkurencija. Mislim da u Dinamu nema “zabetoniranih” mjesta. Na terenu će se pokušati izboriti za svoju poziciju. Kakav bih ja to bio igrač kad bih kazao da su svi koje ste nabrojili ispred mene? Kakvu bih onda imao ambiciju? Onda bi bilo bolje da uopće nisam tu... Da, mislim da mogu izboriti poziciju u najboljoj momčadi. Ovdje mi na pripremama dobro ide, zabio sam pogodak, imam dvije asistencije. Polako, korak po korak. Svima svaka čast, ali konkurencije se ne bojim. Ona me tjera samo naprijed. Siguran sam u svoje sposobnosti.

Linker
19. travanj 2024 20:14