Bebek pokazuje žuti Leovcu nakon što je dosudio penal za Hajduk
 Goran Mehkek / CROPIX
ZADNJI DERBI BEZ VAR-a

JE LI BIO PENAL ZA HAJDUK I JE LI SPLITSKI VEZNJAK TREBAO DOBITI CRVENI? Analiza suđenja: Evo kako je pravdu dijelio Ivan Bebek

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. studeni 2019. 22:06

Ivan Bebek zaslužio je dobru ocjenu za suđenje u derbiju, iako je u 78. minuti propustio isključiti Kalika. Od prve minute bio je pravovremen, svaki put dobro postavljen i vrlo ujednačen u kriteriju. Hajdukovci su već u 27. minuti dobili i treći žuti karton, a sva tri bila su opravdana, jer su Simić, Ismajli i Kalik u izgubljenim pozicijama prekršajem zaustavljali igrače Dinama, kojima se otvarao odličan prostor za opasne napade.

S druge strane Bebek nije sjeckao igru, pustio je da se igra muški nogomet, kakav i dolikuje derbiju, a vjerojatno će u anale ući podatak da je Dinamo u derbiju protiv Hajduka prvi prekršaj napravio u 41. minuti. U toj je situaciji Petković u zakašnjelom startu na centru zaustavio Bašića. Zanimljivo, drugi prekršaj Dinama bio je i 11-erac za goste. Leovac je potpuno nepotrebno igrao rukom nakon udarca Caktaša.

I u drugom poluvremenu Bebek je ostao dosljedan zadanom kriteriju, ali jedna je situacija ipak bila sporna. U 78. minuti Kalik je prekršajem zaustavio Petkovića koji ga je već prošao i sjurio se prema golu gostiju, ali riječki arbitar procijenio je da bi isključujući žuti karton bila prestroga sankcija za inače iznimno korektan derbi. Iako, Kalik je za ovaj prekršaj realno zaslužio žuti. No, koliko god se domaći žalili, taj trenutak sigurno nije bio ključan za rezultat utakmice.

Ovo je bio i posljednji veliki derbi koji su Dinamo i Hajduk odigrali bez prisustva VAR-a. Već na proljeće suci će imati pomoć tehnologije koja bi im trebala bitno olakšati i suđenje i život.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:22