Foto: Ante Cizmic / CROPIX
STALO GA JE

JE LI OVO GLAVNI RAZLOG ZAŠTO DINAMO I RANIJE NIJE OSIGURAO NASLOV? Najbolji nogometaš Modrih bez pogotka iz igre već čak 451 minutu!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. svibanj 2018. 17:56

Sedam od svojih 68 golova u HNL-u Hilal Soudani zabio je na terenu u Kranjčevićevoj. Sve Lokomotivi. Zabio je i u ovom zadnjem porazu, kada je bilo 1:3, s bijele točke. Međutim, iako mu taj gol može biti ključan u borbi za naslov najboljeg strijelca lige, tu će utakmicu Dinamov Alžirac ipak više pamtiti po promašajima.

Grede, vratnice...

Teško je i nabrojati što je sve “fulao”; gađao je grede i vratnice, skidao mu je Hendija... Lopta, jednostavno, nije htjela u gol. Ne samo u toj utakmici; taj post traje već neko vrijeme.

Zadnji pogodak iz igre Soudani je zabio još u utakmici s Cibalijom u Vinkovcima. Modri su slavili 2:0, oba pogotka zabio je Soudani, jedan preciznim volejem, drugi u zadnjoj minutama nakon što je izvozao domaću obranu. Sjećate se, poslije utakmice došlo je sukoba u tunelu, Soudanija je Cibalijin pomoćni trener rasistički vrijeđao i zaradio kaznu. Soudani nije proglašen krivim, ali eto, otada mu golovi ne idu.

Koprivnica, 25047.
Gradski stadion Koprivnica.
Utakmica 30. kola MAXtv Prve hrvatske nogometne lige,
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: tuga igraca Dinama, Soudani.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Soudani tuga

Tek taj jedan, s bijele točke. Soudanijev post kad su golovi iz igre u pitanju traje već pet utakmica, ukupno 451 minutu. Osijek, Hajduk, Rijeka, Slaven Belupo i Lokomotiva izbjegli su njegove golgeterske sposobnosti, od tih pet utakmica Dinamo je pobijedio samo u jednoj - na Poljudu. Što je dokaz da Soudanijev učinak nedostaje Jurčevićevoj momčadi. Sigurno bi priča bila drugačija sa Soudanijem u vrhunskoj formi. Da zabija onako kako je sve naviknuo i da rješava utakmica kad ih nitko drugi ne može riješiti.

Rijetko kad Soudani toliko dugo čeka pogodak, dosad je najveću pauzu imao u sezoni 2015/16, kad nije zabio u čak sedam uzastopnih utakmica u kojima je igrao. Ukupno 507 minuta, a s obzirom na ozljede, koje su mu tada bile česte, razdoblje bez pogotka iz igre protegnulo se na gotovo četiri mjeseca.

Split, 220418.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduka i GNK Dinamo.
Na fotografiji: Soudani.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Prekinuo je post golom Hajduku u Maksimiru za pobjedu od 2:1 u zadnjim trenucima derbija. Jedan od tih njegovih golova za nadimak Mr. Derby. Pet utakmica bez golova u HNL-u imao je i u proljeće 2014. te godinu poslije, ali je u oba slučaja bio raspoložen kao asistent: prve je godine u tih pet dvoboja imao četiri, druge godine dvije asistencije.

Ove sezone, iako je u igri i za najboljeg asistenta lige, u tih zadnjih pet susreta nije uspio ni asistirati. Dinamo je u tih pet utakmica zabio svega pet golova, od toga tek jedan (Budimirov u Koprivnici) iz igre! Svi ostali bili su iz prekida, kornera (dva u Splitu i jedan u Koprivnici) te s bijele točke protiv Lokomotive. To je također jedan od problema Jurčevićeve momčadi, koji je očito kulminirao ozljedama More i Olma, a kad još nema ni Ćorića, jasno je da je teško imati smislenu, kombinatornu igru koja će nositi pogotke.

Inače, kad već govorimo o Soudaniju, zanimljiv je podatak da je ove sezone zabio golove svim momčadima u ligi osim Slavenu Belupu.

Bolji na strani

Koprivničani mu ni inače ne leže, zadnji od svoja četiri gola tom klubu zabio je još u prvom kolu sezone 2014/15. Koliko je to bilo davno, reći će informacija da su osim njega u tom dvoboju (4:0) zabili Pjaca, Brozović i Andrijašević.

Dobra je vijest za Soudanija i Dinamo dakle da idući protivnik nije Belupo, nego Rudeš, a zanimljivo je i da je Soudani svih svojih pet golova ovog proljeća zabio na gostovanjima (Osijek, Pula, Vinkovci (2), Lokomotiva). Pa kad se sve te brojke stave na kup, možda je dvoboj protiv Rudeša baš taj u kojem će se Soudani vratiti starim navikama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 04:13