Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

RAZGOVORI SU VEĆ OBAVLJENI

JEDAN OD NAJHVALJENIJIH HRVATSKIH TRENERA PRED OTKAZOM, ODLUKA PADA VEĆ DANAS!? Stvorio je hit-momčad HNL-a, a sada je sve dovedeno u pitanje

AUTOR:
  • Toni Roić

 • OBJAVLJENO:
 • 24.02.2020. u 11:09

 • GORICA Nakon debakla u Splitu zvono za uzbunu u velikogoričkom prvoligašu

  Kada je ljeta 2018. nakon 24 godine čekanja Velika Gorica ponovno dobila nogometnog prvoligaša, jedan od glavnih ciljeva je bio da on u elitnom rangu bude daleko bolji nego je bio negdašnji Radnik, čiji je Gorica tradicijski nasljednik. Radnik je u drugoj i trećoj sezoni 1. HNL osvajao najprije 13. mjesto, a onda bio posljednji 18. i ispao, a baš je te 1994. na splitskom Poljudu 5. lipnja zabilježio najveći poraz u povijesti lige. Hajduk ga je pobijedio 10:0 i nitko prije i poslije toga nije doživio takav brodolom.

   

  Spustili glave

  Skoro 26 godina kasnije, Gorica je u subotu podsjetila na taj crni dan velikogoričkog nogometa, izgubivši na splitskom Poljudu 0:6 od Hajduka, a lako se moglo dogoditi da bude i još gore da primjerice VAR nije poništio lijepi pogodak Krekovića.

   

  S obzirom na to da se Gorica u prošlih godinu i pol afirmirala kao vrlo dobar prvoligaš, najavivši nakon petog mjesta prošle sezone i pohod na europsku poziciju, nitko nije očekivao takav raspad sistema na Poljudu i najuvjerljiviji prvoligaški poraz dosad.

   

  Jest da je Gorica u krizi realizacije, došla je u Split s nizom od tri utakmice bez postignutog gola, ali znalo se da će Hajduk igrati otvoreno i na pobjedu, te da bi situacije i prilike za poentiranje trebale doći. Međutim, nitko nije mogao računati na toliko lošu obrambenu igru, kriva postavljanja i početničke pogreške u predaji lopte, a kod tog prvog pogotka Hajduka u 12. minuti stoperi Gorice su i zaboravili na pravilo da igra staje tek kada se glavni sudac oglasi zviždukom, a ne kada pomoćni digne zastavicu.

   

  Njih je ta podignuta zastavica i zbunila, ali kada je ove zime uvedena video tehnologija, jasno je naglašeno da se uvijek igra akcija do kraja, a onda VAR presuđuje kad uoči nepravilnost.

   

  Poslije primljenog prvog gola, Gorica je još i pružala otpor, nekoliko dobrih pokušaja imao je ponajprije Lovrić, ali kada je primljen i drugi poslije pogreške u dodavanju Babeca, sve je bilo gotovo. Igrači Gorice spustili su glave i ramena i bilo je samo pitanje koliko će im rastrčani i razigrani Hajduk lopti smjestiti u mrežu.

   

  Obavljeni razgovori

  Splitski potop i samo dva boda u četiri utakmice u nastavku prvenstva, signal su za uzbunu, a za predsjednika kluba Nenada Črnka ide i ono u ovakvim situacijama neizbježno pitanje o povjerenju treneru Sergeju Jakiroviću. Črnko je bio jako ljut poslije splitskih 0:6, kazao je “da je Gorica u Splitu posramljena, ali i da je sve poklonila Hajduku”, no razgovore i odluke ostavio je nakon prospavane noći i za dane koji dolaze. Jučer pak ni on, ni nitko iz kluba nisu bili raspoloženi za medijske istupe, ali isto tako obavljeni su razgovori njega i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa s trenerom Sergejom Jakirovićem.

   

  Treneru se zamjeraju pogreške u taktici (eksperiment s tri stopera, neiskusni igrači u sastavu...) i vođenju splitske utakmice, ali i ukupno stanje oko momčadi koja je upala u rezultatsku i psihološku krizu. Dojam je sa strane čak da svlačionica i Jakirović više nisu na istoj valnoj dužini, a ako je zaista tako, veliko je pitanje mogu li predsjednik i sportski direktor njemu i dalje dati povjerenje da vodi Goricu.

  Nedjelja bi se dakle mogla zaključiti tvrdnjom da Jakirovićev posao visi o niti, a današnji ponedjeljak mogao bi dati konačni odgovor...

  Iz drugih medija