Srdjan Vrancic / CROPIX
SLJEDEĆI NA DALIĆEVOM POPISU

JEDAN TRANSFER IZ DINAMA VEĆ MU JE NESRETNO PROPAO, A SAD SE OPET POJAVILA PRIČA: SPOMINJU SE AJAX, ENGLEZI, NIJEMCI 'O tome više uopće ne razmišljam'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. prosinac 2019. 00:02

Protiv Rijeke je na kraju polusezone odigrao svoju 101. utakmicu u Dinamu. Rijedak je to doseg u današnje vrijeme; igrači mladi odlaze u inozemstvo, stići do troznamenkastog broja nastupa u domaćoj ligi talentima je teže nego ikad. Ipak, Nikola Moro to je uspio, zapravo je zadnji iz one svoje velike generacije ‘98., ne računajući Danija Olma, koji je još uvijek u Dinamu.

No bila je tu i teška ozljeda, duga stanka, morao je, praktički, sve ispočetka. Nametnuti se treneru Bjelici, izboriti za mjesto u prvih 11. Onda je promijenio i poziciju, postao šestica, ali sve je te izazove i ispite na kraju položio. Uz bolje i lošije partije, naravno. Takva je, uostalom, bila i čitava momčad.

Dojam pozitivan

- Kad se sve zbroji, ipak je dojam pozitivan. Tim nekim stvarima koje smo napravili u Ligi prvaka razveselili smo ljude, imali smo i mi dosta slavlja. Ali na kraju smo... Ne bih rekao tužni, ali smo zaslužili prolazak dalje u Europi. Ipak, mi smo Dinamo, imamo ovo proljeće u HNL-u da pobijedimo sve, osvojimo trofeje i opet se idućeg ljeta plasiramo u Ligu prvaka - govorio nam je Moro. Razgovarali smo na kraju polusezone, prije no što je otišao na odmor.

Velika Gorica, 181019.
Gradski stadion Gorica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 12.kolo, seniori, utakmica : HNK Gorica - GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Marijan Cabraja, Nikola Moro.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Onako usput spomenuli smo da je Atalanta u Ligi prvaka izvukla Valenciju - da je Dinamo prošao, već znamo da bi se na taj ždrijeb gledalo s optimizmom.

- Vidio sam da su izvukli Valenciju, želim im sreću. Ma dobro, Valencia je isto jaka momčad, ali da, u pravu ste, nije Atalanta izvukla Real ili slične zvučne klubove, dalo bi se igrati... No nećemo sad o tome što bi bilo kad bi bilo; nismo prošli, sad smo tu, razmišljamo o onome što slijedi.

Kako bi on, dakle, ocijenio svoju sezonu, odnosno čitavu 2019. godinu? Godina povratka, novih pozicija, novih dokazivanja?

- Zadovoljan sam. Imali smo puno utakmica, više od 30 smo ih odigrali u polusezoni, a ja sam dosegao 100 utakmica u Dinamu s 21 godinom, to nije mala stvar. Jako se dobro razvijam, sve ide u dobrom smjeru i, ako Bog da, neka se tako i nastavi.

Djeluje mirno

Morali smo pitati za onu loptu koju nije dao Daniju Olmu protiv Manchester Cityja. Možda bi bilo 2:0 da je vidio Danija, doduše, teško da bi i tada Modri slavili i prošli dalje, City je ipak moćan.

- Nisam htio ni pogledati kasnije tu akciju, skužio sam odmah i sâm da sam mu mogao dodati. Ali dobro, što je tu je...

Zagreb, 221119.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica HT Prva liga, 16. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas, Nikola Moro
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Prijelazni rok samo što nije počeo. A u tom se razdoblju Nikoli Mori često štuca - uvijek je među onima čiji se odlazak spominje, zanimljiv je eksponat, a u ovom trenutku slovi i za jednog od onih koji su najbliže transferu ove zime. Spominjali smo već Ajax, Monaco, bilo je tu Engleza, Španjolaca... Ukratko, ne bi bilo nikakvo čudo da Moro u siječnju napusti Maksimir. No on djeluje mirno; s 21 godinom već je oguglao na te priče, ne uznemirava se previše.

- Uvijek ima priča, uvijek se nešto kombinira. Ne znam što će biti, no mogu reći da sam sto posto unutra i čekam pripreme 7. siječnja. S Dinamom, ni s kim drugim.

Vjerojatno je razlog i činjenica da je u jednom trenutku prije ozljede već bio blizu odlaska, na stolu je bilo nekoliko konkretnih ponuda, Dinamo je, praktički, uvjete prihvatio. No onda je stigla ta ozljeda ligamenata koljena, pa operacija i sve je propalo. Stoga sad neće trčati pred rudo.

- Da, i zbog toga, ali i općenito ne razmišljam puno o tome. Ako mi dođe nešto, onda ću, kao i svatko, razmišljati, ako dođe nešto ozbiljno o čemu razmišlja i klub; onda ćemo vidjeti. Sad razmišljam samo o pripremama, ništa mi drugo nije u glavi.

Inače, Moro je trenutno jedini hrvatski igrač među Dinamovih prvih 11 koji nije hrvatski reprezentativac (Leovac je bio na Dalićevu popisu i igrao za reprezentaciju), a nedavno ga je Bjelica označio kao sljedećega koji će zaigrati u A selekciji.

Vidjeti što će biti

Nada li se Moro da bi na proljeće, gdje god igrao, mogao privući toliku pažnju da dođe na popis putnika za Euro? Naime, konkurencija je u veznom redu gusta, mnogo igrača već je sad na čekanju?

- Puno je kvalitetnih igrača u veznom redu i na mojoj poziciji, to je točno. Ne opterećujem se time, ono što moram jest igrati najbolje što mogu. Ne želim puno pričati o tome u medijima, već na terenu pokazati da to zaslužujemo pa ćemo onda vidjeti što će biti - zaključio je Nikola Moro.

Linker
25. travanj 2024 12:47