CROPIX
ŠTO SPREMAJU TRENERI?

JESU LI OVO SASTAVI ZA VELIKI DERBI NA POLJUDU? Oreščanin i Bjelica imaju najveće dvojbe na istoj poziciji, pogledajte glavne kandidate za prvih 11

Što Oreščanin sprema Bjelici, a što Bjelica Oreščaninu za najveći hrvatski derbi (srijeda u 19.00 na Poljudu)?
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. travanj 2019. 00:46

Kakav će sastav za Dinamo postaviti trener Hajduka Siniša Oreščanin? Zagrebački trener na klupi Hajduka ovoga proljeća je skupio 20 bodova, samo dva manje od Dinama i ima obranu sa samo tri primljena gola, premda se u zadnjem redu akter mijenjaju. Obrana na čelu s Josipom Posavcem koji je pet puta ostao netaknute mreže u ovoj seriji Hajduka, zaslužna je za stabilnost. Ipak, imat će Oreščanin dvojbu u posljednjem redu budući da se nakon odrađene suspenzije vraća Svatok, pa bi on mogao biti u prednosti nad Lopezom. Na desnom boku će djelovati kapetan Juranović, na lijevom Bradarić, a desnoga stopera igrat će Ismajli, albanski reprezentativac koji je u odličnoj formi.

Sitne dvojbe

U sredini ima isto nekih sitnih dvojbi da je u konkurenciji ponovno Hamza koji je odradio susret u Puli, a nakon resetiranja od nastupa za U-19 reprezentaciju trebao bi se vratiti Palaversa koji je važan u igri, ali i donosi bonus od Manchester Cityja čiji je igrač na posudbi.

Mogući sastav Hajduka za Dinamo (4-3-1-2)

Posavec; Juranović, Ismajli, Svatok, Bradarić; Hamza, Nejašmić, Palaversa; Caktaš, Gyurcso, Jairo

SN

Neupitno je mjesto na zadnjem veznom za Nejašmića koji je od Oreščanina odigrao sve minute. To znači da bi iz veznog reda mogao otpasti Jradi koji će priliku čekati kao pričuva isto kao i korisni Jurić. Na poziciji polušpice najviše se očekuje od Caktaša oko kojega se sve vrti, a on svojom kvalitetom i golovima, bez obzira što nije iskoristio penal u Puli, donosi razliku na terenu.

Isto bi se moglo reći i za Jaira koji je isto kao i Caktaš ima deset golova u prvenstvu te je zajedno s njim udarna snaga Hajduka. Brazilac zabija lakoćom, a valja ga sada vidjeti u derbiju protiv jače obrane poput Dinamove. Usput, udarni dvojac Hajduka sačuvao se žutih kartona u Puli, te će biti glavna prijetnja Dinamu.

Split, 081218.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 17. kola MAXtv Prve HNL, Hajduk - Istra 1961.
Na fotografiji: Marin Grujevic, Adam Gyurcso.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Natječaj za drugoga napadača je pomalo otvoren, jer je u Puli startao Tahiraj, a Gyurcso ušao s klupe te postigao gol iz slobodnjaka što Mađaru nudi malu prednost u Oreščaninovu izboru za derbi, no trener je taj koji će imati zadnju riječ u diktiranju 11 imena koja bi trebali započeti sutrašnji dvoboj.

Hoće li Gavranović u napad umjesto Brune Petkovića?

Nenad Bjelica nije “kemičar”, ne radi od utakmice do utakmice kojekakve pokuse, kod njega ćete teške vidjeti da napadač zaigra na krilu, ili krilo na beku. Jedini “eksperiment” čitave sezone jest Rrahmani na lijevom boku, nije imao drugo rješenje, a pokazalo se da je to bio pun pogodak. Stoga, ne treba očekivati neke velike pretumbacije u momčadi, više-manje poznato je kako bi Dinamo mogao istrčati na Poljud, uz poneku dvojbu.

Bijeli mu leže

Dakle, Livaković na golu, Stojanović, Theophile, Dilaver i Rrahmani u zadnjoj liniji, Šunjić na “svojoj” poziciji u sredini. E sad, po nama, dvojba je hoće li na desnom krilu zaigrati Kadzior ili Šitum. Poljak očito nije u zadnje vrijeme u nekoj zavidnoj formi, opet, on je riješio zadnji derbi u Maksimiru, kad je izborio slobodan udarac, a onda ga majstorski i izveo i pogodio rašlje. Takve situacije u derbijima su uvijek na cijeni, Kadziorovo jako oružje, to je njegova prednost pred Šitumom. Čiji je, pak, adut igra u oba smjera, kao i to da derbi za njega ipak znači nešto više od obične utakmice pa mu bude i dodatan motiv. Naravno, uvijek postoji mogućnost da na desnom krilu zaigra Dani Olmo, pa u sredini zaigraju Gojak i Moro, čime bi se dodatno pojačala veza, međutim, Bjelica je ove sezone skloniji Olmu na toj centralnoj poziciji, tu daje najviše. Pitanje je i Moro ili Gojak? Moro je odlučio protiv Intera, a Gojak u zadnje vrijeme nije bio u velikoj formi, poljuljali su ga oni promašaji protiv Benfice. Ali, opet, nije igrao protiv Intera zbog kartona, sad je njegov “red”, Moro, pak, ima problema s ozljedom, nije sasvim fit i u ovom bismo se trenu kladili na Gojaka. Ako netko ima zajamčenu poziciju, to je Oršić na lijevom krilu!

A sam vrh napada? E, tu je zanimljivo. Hoće li Bjelica priliku od prve minute dati Gavranoviću, koji ima najviše iskustva u dvobojima s Hajdukom i kojemu Bijeli stvarno leže? Ili će Petković biti starter i u Splitu, a Gavranović čekati priliku s klupe? Opet slatke brige, arsenal kojim raspolaže Dinamov trener stvarno je impresivan, gotovo da ne može pogrešno odlučiti. Jasno, postoji i ona varijanta, da Gavranović igra povučeniji, a Petković u špici, no, s Olmom i Kadziorom, recimo, možda bi to bilo preofenzivno. A Dinamu ništa nije “pod mus”, može odigrati na Poljudu jednu mirnu, kvalitetnu utakmicu.

Mogući sastav Dinama za Hajduk (4-1-4-1)

Livaković; Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani; Šunjić; Kadzior, Gojak, Olmo, Oršić; Gavranović

Linker
24. travanj 2024 16:24