Andrija Lučić / Cropix
IZBOR FRANCE FOOTBALLA

Josip Skoblar drugi najbolji stranac u povijesti francuske Ligue 1, Sušić pobjednik

Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 29. kolovoz 2012. 15:59

Ugledni francuski magazin France Football, svjetski poznat po izboru najboljeg nogometaša na svijetu, kojeg u suradnji s Fifom nagrađuje prestižnom Zlatnom loptom, objavio je u novom broju rezultate izbora za najbolje strane nogometaše svih vremena u francuskoj Ligue 1. Rezultati? Sadašnji izbornik BiH, legendarni Safet Sušić izabran je za najboljeg stranca u povijesti francuskog nogometnog prvenstva.

A iza njega na drugom je mjestu hrvatska nogometna legenda i slavna 'Zlatna kopačka’ Josip Skoblar. Uz njih, čast da upadne u TOP 3 nogometnih velikana, pripala je trećeplasiranom bivšem brazilskom reprezentativcu Juninhu Pernambucanu, koji je predvodio Lyon do 7 naslova prvaka u nizu od 2002. do 2008., u kojem se osobito proslavio briljantnim izvođenjem slobodnih udaraca.

Zanimljivo da je u Top 50 najboljih stranaca u povijesti francuskog prvenstva čak 10 igrača iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, koje su ujedno najzastupljenije u Top 50. Naime, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, zajedno daju čak 20% najvećih stranih igrača u Top 50 svih vremena francuske Ligue 1.

“Nogometni genij Safet Sušić, koji je godinama briljirao u PSG-u i oduševljao ljubitelje nogometa, najbolji je stranac u povijesti francuskog prvenstva, a iza njega na drugom mjestu velikana je sjajni strijelac Josip Skoblar, rekorder francuske Ligue 1 sa 44 gola u jednoj sezoni, koji je najbolji strani igrač u povijesti Marseillea”, istaknuo je u komentaru izbora Remy Lacombe, urednik France Footballa.

Kad smo vec kod Safeta Sušića, dodajmo da je on nedavno izabran, također od uglednog France Footballa, za najboljeg igrača PSG-a svih vremena, a 1979. godine bio je izabran u TOP 10 - najboljih igrača Europe u izboru France Footballa.

- Iskreno, ugodno sam iznenađen što sam izabran za najboljeg stranog igrača u povijesti francuskog prvenstva jer je u konkurenciji za izbor bilo puno velikih stranih igrača, tako da mi je zaista drago ovo priznanje. Ljubitelji nogometa su voljeli moj način igre i zaista mi je drago čuti da u Francuskoj imaju tako visoko mišljenje o meni. Što se tiče mog kolege na drugom mjestu Josipa Skoblara, on je bio izvanredan igrač. Dok sam u bivšoj jugoslavenskoj ligi bio član Sarajeva, igrao sam protiv Skoblara, koji je tada bio Rijeci. Bio je sjajan igrač u rangu velikana poput Van Bastena i Cruyffa - kazao je Sušić za France Football.

Hrvatska legenda Josip Skoblar (Marseille) je na drugom mjestu, a ujedno je najbolji strani igrač u povijesti Marseillea, u izboru uglednog magazina. Tri puta je bio najbolji strijelac francuskog prvenstva (1971., 1972. i 1973.), a 1971. je sa 44 gola dobio Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Europe i postavio je povijesni rekord francuske Ligue 1, koji traje i danas. Izabran je za najboljeg stranog igrača francuskog prvenstva 1970. i 1971. godine.

Bivši trener Dinama i proslavljeni bivši jugoslavenski reprezentativac Veleža, Vahid Halilhodžić je napravio sjajnu karijeru (najbolji strijelac Francuske 1983. i 1985.) u Nantesu i PSG-u pa je visoko plasiran na sedmom mjestu.

Na 25. mjestu je Ivica Osim, koji je uspjesno igrao u francuskim klubovima Strasbourgu, Sedanu i Valenciennesu, u kojima je stekao status legende i tada je bio jedan od najboljih igrača u Francuskoj. Na 35. mjestu je Zlatko Vujović, koji je ostvario i zapaženu karijeru u Francuskoj igrajući za Bordeaux, Cannes, PSG, Sochaux i Nicu. Na 40. mjestu je Alen Bokšić, koji se proslavio u Marseilleu s kojim je bio prvak Europe 1993. i najbolji strijelac francuske lige 1993. (23 gola).

TOP 10 STRANACA FRANCUSKOG PRVENSTVA SVIH VREMENA:

1. Safet Sušić (PSG)

2. JOSIP SKOBLAR (Marseille)

3. Juninho Pernambucano (Lyon),

4. Salif Keita (Saint-Etienne, Marseille)

5. Abedi Pele (Marseille, Lille, Lyon)

6. Carlos Bianchi (Reims, PSG, Strasbourg)

7. Vahid Halilhodžić (Nantes, PSG)

8. Delio Onnis (Reims, Monaco, Tours)

9. Rai (Paris SG)

10. George Weah (Monaco, Paris SG, Marseille)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 08:07