Goran Sebelic / CROPIX
KLJUČNI POTEZ

JUNAK RIJEKE KOJI JE BRILJIRAO U PRESUDNOM TRENUTKU FINALA KUPA 'Presudio je instinkt... Zamišljao sam si trenutak poput ovog'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. svibanj 2019. 12:47

Jedan od junaka riječke pobjede na Drosini javio se pomalo promuklim glasom, ali nije bio jedni koji si je dao oduška u tom slavlju. Simon Sluga možda se više od ostalih saživio s gradom i klubom čije boje brani budući da, uz povremene izlete, još od tinejdžerskih dana ovdje stanuje. Stoga mu je lako i shvatiti zašto mu svaki Rijekin trijumf toliko znači i ocrtava emocije na svakoj njegovoj gesti.

A pogotovo nakon utakmice u kojoj je njegov obol bio mjerljiv sjajnim obranama od kojih se posebno ističe jedanaesterac Daniju Olmu u trenucima kada su konci utakmice mogli kliznuti iz ruku Riječana.

- Probudio sam se presretan, s puno prekrasnih dojmova koje ću uvijek nositi u sebi. Cijela sezona je stala u utakmicu u Puli i slavlje koje je slijedilo. Na kraju mislim da smo kao nogometaši i kao ljudi zaslužili na ovakav način završiti sezonu. Ovo što smo napravili je stvarno uspjeh, pogotovo jer nismo u utakmici pobijedili pogotkom koji se dogodio na sreću ili iz jednog udarca - govorio je Sluga koji je i uoči utakmice najavio da će Bijeli na Drosini ići kao pušteni s lanca.

Na pitanje jednog kolege uoči utakmice jesu li u svlačionici i na treningu “nabrijaniji” nego što su bili u najavi utakmice, Sluga je poručio da su itekako nabrijani.

- Ne znam što se očekivalo na toj presici, valjda da ćemo šef i ja skakati po stolu i razbacivati se izjavama. Pa mi cijelu sezonu nismo davali izjave iz kojih bi se iščitalo da smo bahati, više su drugi o nama pričali gluposti, da ćemo pasti nakon poraza od Hajduka, da će Osijek završiti ispred nas, da nemamo šanse u Kupu... U biti samo su nam davali još veći motiv, radi onih koji su sumnjali i podcjenjivali ovu momčad još mi je više drago što smo na kraju uspjeli ostvariti ovakav rezultat. Imali smo više ozljeda nego što je itko ikada imao u Prvoj HNL, ali ni u jednom trenutku nismo se žalili. Vjerujte mi, Bišćan i ja smo na toj presici gorjeli do želje da to finale što prije krene.

Nije bilo namjere

Pobjeda u Puli došla je kao plod kolektiva, ali neki pojedinci su je obilježili. Ipak, svi su “bježali” od titule junaka i u prvi plan gurali isključivo kolektiv.

- Za pobijediti Dinamo i osvojiti Kup svi moraju biti na razini. I ja sam u nekim trenucima bio nesiguran kad mi je lopta kliznula iz ruke pa su me suigrači spašavali, svaki je svakom držao leđa i samo tako smo protiv Dinama mogli pobijediti.

Osim svoje momčadi Sluga je spasio i suca Batinića, jedan njegov previd (ili nekog od pomoćnika čiju je sugestiju po svemu sudeći uvažio) mogao je usmjeriti utakmicu na drugu stranu i gurnuti suđenje u prvi plan.

- Rekli su mi da je bio i prekršaj u napadu uoči prvog gola. Što se tiče suđenja na ovoj utakmici mislim da smo Batinićev kriterij svi upoznali, a greške se svima događaju. Moj dojam je da u srijedu nikakva namjera nije postojala za razliku od one utakmice u Osijeku kada je taj dojam bio potpuno drugačiji.

Otkrio je Sluga i da nije bilo posebne tajne kod obranjenog jedanaesterca. Proučavao je Dinamove pucače, ali na kraju se sve svede na instinkt.

- Trener vratara Mrkela i analitičar Ljepojević su jutro prije utakmice pripremili video za Prskala i mene, gledali smo sve igrače Dinama koji su pucali jedanaesterce, proučavali, komentirali... Ali na kraju je na tebi i tvom instinktu da odlučiš. Olmo je u tim isječcima imao dva jedanaesterca od kojeg je jedan pucao u desnu stranu, drugi u lijevu. Presudio je instinkt... I iskreno, mislim da premalo penala branim, ove sezone sam ga obranio Lokomotivi, a prije toga ne znam ni ja kada. No zamišljao sam si trenutak poput ovog, govorio sam si da treba obraniti jedanaesterac kada bude važno, pa onda opet ne moram obraniti neko vrijeme.

Bio je to trenutak poslije kojeg se na obzoru definitivno ukazalo Rabuzinovo Sunce, ali i skor Bijelih u pet ogleda protiv Modrih, kada je riječ o ovoj sezoni, gurnuo u pozitivu.

- Moramo biti iskreni i reći da Dinamo cijelu sezonu igra u višoj brzini od svih nas ostalih. Mi smo imali turbulentnu sezonu, tkogod je “unutra” zna o čemu pričam, a ozljede su nešto što nas je dotuklo. Ali iz toga su izašle i neke dobre stvari, neki mladi dečki koji su se predstavili, neki igrači koji prije nisu bili u prvom planu, možda su nas svi ti problemi još više ujedinili. Naravno, žao mi je što kroz cijelu sezonu nismo mogli igrati na svojoj najvišoj razini, ali mislim da ni kompletni ne bismo mogli držati Dinamov ritam. Ovu sezonu su “ubili” i na tome im svaka čast, a mi ćemo se sada zadovoljiti Kupom pa iduće sezone tražiti neke nove pobjede - zaključio je Simon Sluga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:36