CROPIX
VAR , VAR , VAR TO JE PRAVA STVAR

KAKAV BI BIO DERBI DA JE BILO VIDEO TEHNOLOGIJE? Maksimirska utakmica Dinama i Hajduka imala bi sasvim drukčiji epilog, evo kako bi sve završilo

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. veljača 2018. 09:32

VAR, VAR, VAR, to je prava stvar! Pjevaju tako i u HNS-u nakon nedjeljnog derbija, rima je to koja već mjesecima osvaja i dobar dio Europe, pa čak i oni najveći protivnici pomalo lome koplja i priznaju poraz.

No, da pokušamo zamisliti da je VAR već bio u nedjelju na utakmici, bi li takva snimka iz reportažnih kola riješila enigme? Prvo, Letičine ruke izvan šesnaestarca? Vjerojatno bi pomogla i dokazala da je on bio izvan kaznenog prostora, međutim bi li onda trebalo pogledati čitavu akciju pa analizirati VAR-om i onaj duel Mora i Saida? Recimo, zamislimo da u trenutku kad Ohandza zabija gol Dinamova klupa skače i traži da se pregleda Letičina obrana.

Suci gledaju, vijećaju i zaključuju da je Hajdukov vratar doista igrao rukom tamo gdje nije smio. Pejin poništava gol i daje mu crveni karton! Međutim, bi li tada mogla skočiti Hajdukova kluba i tražiti dodatak, da se VAR-om provjeri i taj prethodni prekršaj? Ako bi u toj situaciji Pejin promijenio odluku, ne bi ni došlo do “slučaja Letica”! Koliko, dakle, daleko ići u analizi i koliko detalja gledati u pojedinoj akciji? Vjerojatno, dakle, s VAR-om u derbiju Hajduk ne bi vodio 1:0, a možda ni Letica ne bi bio isključen (s obzirom na spomenuti prekršaj).

Predmnijevamo da bi Pejin poništio i odluku o Dinamovu jedanaestercu, da bi snimka onog suca uz ekran uvjerila da je Soudani prije Lopezova igranja rukom napravio prekršaj. Pitanje bi, možda, ostalo kako bi se uz pomoć VAR-a ocijenila ruka Fomitschowa? Je li Pejin procijenio da igranje rukom nije dovoljno za kazneni udarac ili nije uopće ni vidio situaciju? Što bi mu taj sudac iz reportažnih kola sugerirao, bi li se na takvoj snimci uopće vidjelo detaljno što se dogodilo? Dojma smo da bi ta situacija, kako god tada presudio sudac, ostala najdvojbenija.

Puno je tu, znači, još pitanja i detalja koje treba riješiti kad je uvođenje VAR-a u pitanju. Je li snimka s televizije dovoljno precizna, tko je taj sudac, ultimativni autoritet, koji javlja glavnome što vidi na ekranu, koje sve sporne detalje treba gledati ako je u akciji više vezanih dvojbi...? Ipak, VAR bi mogao biti pomak, gore no što je sad teško može biti. A i samom bi upotrebom primorao suce da manje griješe, da budu koncentriraniji, nije ni njima u interesu da im svaku odluku poništi snimka. A derbi? Ovaj nedjeljni s VAR-om, koji ispravlja sve sudačke previde, sigurno bio bio (još) manje sadržajan, možda i bez golova, možda i bez pravih junaka. Ali ni sudac ne bi bio - tragičar!

Kako bi završio ZADNJI derbi da je korišten VAR?

LETIČINA RUKA

Hajduk ne bi zabio gol, ali bi imao slobodan udarac? Snimka bi mogla otkriti da je Letica igrao rukom izvan šesnaesterca, a Hajduk ne bi zabio gol. Međutim, ovdje je pitanje treba li sudac vratiti snimku i na trenutak duela Mora i Saida i bi li tada odlučio dosuditi prekršaj za Hajduk? Tada bi Letičino igranje rukom bilo nevažno, a Hajduk bi dobio slobodan udarac.

JEDANAESTERAC ZA DINAMO

Snimka ukazuje da je Soudani napravio prekršaj prije no što je Borja Lopez igrao rukom. Sad, kad je sve prošlo, vjerojatno i Mario Gavranović priziva VAR, jer da ga je bilo, ne bi on promašio još jedan jedanaesterac. Borja Lopez, pak, ne bi dobio crveni karton.

IGRANJE RUKOM FOMITSCHOWA

Nameće se da bi ovo ostala najdvojbenija situacija. Jer, možemo zamisliti suca u reportažnim kolima koji glavnom sucu poručuje: “Lopta ga je udarila u ruku, ali”... E, taj “ali” je zeznut, položaj ruke, intenzitet, u tom “ali” je svega pomalo. Opet bi glavni sudac bio taj koji presuđuje!

SAIDOV POGODAK

Pejin je poništio Saidov gol zbog zaleđa i pokazalo se da je ispravno odlučio. Vidi se na snimci, pa bi vjerojatno i HNS-ov VAR brzo otklonio dvojbu.

DOUMBIJIN ŽUTI KARTON

Ovdje bi VAR malo mogao. Jer, Pejin je situaciju vidio, dosudio i procijenio da Doumbia ne zaslužuje crveni, već da je dovoljan i žuti karton. Može se raspravljati, ali nema konačnog odgovora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 04:11