Josko Ponos / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
RASPORED KOJI JAMČI DRAMU

KAKAV RASPLET HNL-A! HAJDUK POBJEDOM NAD DINAMOM U NEDJELJU MOŽE NAPRAVITI TOTALNI KAOS NA MAKSIMIRU Nakon toga stiže i Rijeka, evo tko prijeti Dinamu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. travanj 2018. 10:21

Dinamo 50, Hajduk 38 bodova. Tako je izgledao vrh ljestvice u prosincu, na kraju jesenskog dijela sezone. Doživljali smo kao fraze izjave iz Maksimira kako prvenstvo nije gotovo, jer do kraja ima još puno utakmica, tko bi tada uopće rekao da će se Dinamo tresti uoči travanjskog derbija na Poljudu, da će ići u Split 'spašavati' naslov prvaka.

Nakon onog trijumfa Modrih u polufinalu Kupa protiv Rijeke, činilo se da će finale Kupa u Vinkovcima s Hajdukom biti najveći mogući spektakl, međutim, utakmica godine ipak će se igrati na Poljudu u nedjelju.

Nevjerojatno je što su Modri sve prokockali ovog proljeća. I onda kad se činilo da je Dinamov vlak opet došao u prave tračnice, Zoran Zekić i njegov Osijek još jednom su prodali u Maksimiru isti štos. Prvi su Osječani poveli, četvrti put zaredom. U prethodna tri jednom su slavili, jednom je Dinamo stigao do pobjede u 84. minuti, jednom do boda u 90 i nekoj...

Jučer su Modri bili blizu barem bodu, nije lopta htjela u gol, Malenica je bio maestralan i - ode opet 'Maksimir express' u krivom smjeru. Nešto kasnije Hajdukova 'Laka konjica' lagano se obračunala s Cibalijom i eto nam drame. Hajduk na mađarski pogon, Osijek na mađarski pogon zakomplicirali prvenstvo u Hrvatskoj. Toliku važnost Mađari u nogometu nisu imali 50 godina...

Neočekivana i već zaboravljena drama, zadnji je put Hajduk tako blizu Dinamu bio još 2009., kad je u ovoj fazi prvenstva zaostajao samo bod. Dugo već proljetni derbi na Poljudu nije nosio takav ulog, dugo u sebi nije nosio esencijalnu bitku za naslov. Pobijede li Bijeli u nedjelju doći će na samo minus dva, ali bit će to i manje od minus dva.

Jer, osim što će Hajduk u tom slučaju biti bolji u međusobnim susretima time i prvak u slučaju istog broja bodova, dobila bi Kopićeva momčad trijumfom dodatan vjetar u leđa, krila, Modrima bi, pak, bila dodatno podrezana, Maksimirom bi zavladao strah i strepnja, tada ni nominalno bolji raspored u završnici prvenstva ne bi Modrima bila nikakav jamac spokoja. Drama, neizvjesnost, već smo zaboravili kako to može izgledati.

Neočekivano je što je Dinamo sve propustio ovog proljeća, neočekivano je i da Hajduk svoj najveći derbi u zadnjih ohoho godina dočekuje u atmosferi internih podjela i optužbi, češće od golova na Poljudu jučer su padala priopćenja, Hajduk je nikad bliže Dinamu, a nikad razjedinjeniji. Podsjetit će neki da je Dinamo, nakon zadnjeg poraza od Osijeka u Maksimiru (bilo je isto 0:1) u ljeto 2016., tjedan kasnije izgubio na Rujevici 2:5 i otišao kvragu.

Ali, sve to u nedjelju i neće biti presudno, ni ovi Dinamovi promašaji, ni Hajdukov 'raskorak', pred nama je 90 minuta u kojima će odlučiti karakter. Hoće li Modri razmišljati o tome kako poraz nosi 'minus dva' ili kako pobjedom mogu riješiti prvenstvo? Hoće li Bijeli shvatiti da imaju veliku priliku doći do neplaniranog trofeja ili će se te prilike uplašiti? Velika nedjelja, veliki derbi, doista najveći. Derbi kakav dugo nismo imali, jedan od onih u kojem samo jedna momčad može izaći kao pobjednik!

RASPORED UTAKMICA DINAMA I HAJDUKA U ZADNJIH ŠEST KOLA:

31. kolo (22.4.): Hajduk - Dinamo

32. kolo (28. i 29.4): Dinamo - Rijeka, Slaven Belupo - Hajduk

33. kolo (4. i 6. 5.): Slaven Belupo - Dinamo, Rudeš - Hajduk

34. kolo (8. i 9. 5.): Lokomotiva - Dinamo, Istra - Hajduk

35. kolo (13. i 14. 5.): Hajduk - Osijek, Rudeš - Dinamo

36. kolo (19. 5. ): Dinamo - Inter Zaprešić, Rijeka - Hajduk

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 04:16