Stipe Radić (lijevo)
 Vlado Kos / CROPIX / Vlado Kos / CROPIX
ZANIMLJIVA SITUACIJA

KAKO BI S DOLASKOM TUDORA MOGLA IZGLEDATI OBRANA HAJDUKA? Odlaskom Svatoka mogao bi profitirati dvojac koji je već odavno na meti inozemnih klubova

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 31. prosinac 2019. 22:24

Odlaskom Oleksandra Svatoka, odnosno njegovim povratkom u Ukrajinu, u Hajduku se potencijalno otvara mjesto za još jednoga stopera.

Pitanje je hoće li Bijeli predvođeni novim tercetom za struku - savjetnikom Marijem Stanićem, sportskim direktorom Ivanom Kepčijom te glavnim trenerom Igorom Tudorom - posegnuti za nekim rješenjem na tržištu ili će se zadržati na postojećem kadru.

Budući da je Tudor najavio da bi mogao igrati s trojicom otraga, potencijalno se otvara natječaj za više stopera, odjednom bi ih u momčadi mogla biti trojica umjesto dosadašnje dvojice. Dakako, stoji i ideja s Filipom Bradarićem kao zadnjim igračem obrane preko kojega bi se otvarala igra, a on bi svojim defenzivnim djelovanjem, prije svega čitanjem igre, mogao pomoći zadnjem redu.

Velika Gorica, 301019. 
Utakmica osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa, 
HNK Gorica - HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Filip Bradaric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Borac Ismajli

Koga sve Hajduk ima u svom kadru na tim pozicijama? Standardni par stopera bili su Stefan Simić i Ardian Ismajli, koji su najviše igrali, a odmah do njih Svatok, koji je otišao. Simić je dugo bio u Italiji, premda tamo nije puno igrao, no dojam je da je on u Hajduku solidno odradio jesen, a iskustvo s Apenina, gdje je Tudor proveo dugo vremena, moglo bi mu biti prednost. On je u kadru reprezentacije Češke, preko Hajdukova dresa izborio je povratak, i nada se odlasku na Euro, na kojemu je njegova selekcija u skupini s Hrvatskom.

Foto: Robert Matić / HNK Hajduk

Albanski je reprezentativac Ismajli pak najbolji Hajdukov obrambeni igrač, neumorni borac koji s lakoćom dobiva duele, a na meti je nekih talijanskih klubova. Na Poljudu je strašno napredovao, a dodatno iskustvo dobio je igrajući za Albaniju te je njegova prednost što reprezentacija koju vodi Eduardo Reja, kojemu je Tudor svojevremeno bio pomoćnik u Hajduku. Reja igra s trojicom otraga, a upravo Ismajli zauzima poziciju desnoga stopera koji dosta ulazi u igru te njemu nova impostacija neće biti strana. U igračkoj su ruži još trojica stopera, jedan je od njih i Stipe Vučur, koji se nedavno oporavio nakon operacije koljena, ali nije još zaigrao, a on je u posljednjoj godini ugovora.

No zato bi trebala profitirati dvojica mladih, Mario Vušković (18) i Stipe Radić (19), koji su već igrali za prvu momčad ove jeseni. Vušković ima dva nastupa, tek osam minuta u Prvoj HNL te jedan pune minutaže u Kupu, a obojica su talentirana, već na radaru inozemnih klubova, pogotovo Vušković, koji je na bio na listi 40 igrača po Guardianu. Za njih će biti izuzetna čast učiti od trenera Tudora, nekada stopera svjetske klase, koji bi im pomalo trebao dozirati minutažu. Osim njih, ima Hajduk u drugoj momčadi i Lumbardha Dellovu, koji je već bio na pripremama s prvom ekipom, te ljevaka Božu Mikulića, koji je do ljeta na posudbi u Slavenu Belupu.

Linker
25. travanj 2024 17:45