CROPIX
USUSRET GORICI

KAKO JE PROPAO PLAN POVRATKA BIJELIH NA VRH HNL-A 'Hajduk je mogao imati 12 bodova, dobiti još dvije utakmice i kako bi te onda Dinamo stigao?'

HAJDUK Poljudski velikan Drago Ćelić pred utakmicu Splićana i Goričana, čijeg je današnjeg trenera Sergeja Jakirovića otkrio kao igrača
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 10:25

Neugodni suparnik stiže u nedjelju Hajduku na Poljud. Gorica je prošle sezone bila “crna mačka” za Bijele te kao novi prvoligaš u četiri susreta ostvarila dvije pobjede i dva remija. Nije imao Hajduk recepta za pobjedu nad momčadi Sergeja Jakirovića, mladoga stručnjaka koji ih je prošle sezone redovito iznenađivao.

No, manje poznato je da je Jakirović na počecima svoje karijere igrao u Splitu, tadašnjem drugoligašu koji se pokušavao plasirati u elitni rang. Bila su to vremena kada je legendarni igrač Hajduka Drago Ćelić bio alfa i omega u Parku mladeži, igrao je, bio trener i sportski direktor. Prisjetio se Ćelić tog razdoblja iz druge polovice devedesetih kad su iz Metkovića doveli Jakirovića…

- Točno, on je bio talent kojega smo doveli s obzirom na to da smo imali ambicije igrati Prvu ligu. Dovodili smo talente iz čitave Hrvatske, pa sam tako otkrio i njega dok je igrao za Neretvu. Mogao je igrati zadnjega i desnoga ofenzivnoga veznoga, bio je zaista talentiran, odličan igrač. Na jedan način sam mu ja pomogao na početku nogometnoga puta - vratio je Ćelić 20-ak godina film unatrag za početak.

Velika Gorica, 270419.
Gradski stadion.
Utakmica 31. kola 1. Hrvatski telekom nogometne lige, HNK Gorica - HNK Hajduk.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nije to slučajnost

Sada Jakirović odlično brodi s Goricom, prošle sezone malo je nedostajalo da izbori Europu. Prati Ćelić i njegovu trenersku karijeru.

- Pratio sam ga od samoga početka, radio je najprije po manjim klubovima oko Zagreba s djecom. Kako je bio lucidan, kreativan i discipliniran kao igrač, sve je to sada primijenio u trenerskom poslu. S vremenom je sazrio u odnosu na doba kada je bio igrač. On je trener prema kojemu treba imati respekt. Otkako je preuzeo Goricu, sve je postavio kako treba i zna što radi. Ima stabilnost i ono što vidim po igračima jest da radi dosta pošteno i korektno. Ne radi velike promjene u momčadi, nego drži standardnost kada igraju dobro i pobjeđuju, što je dobro za trenera. Dosljedan je u svom ponašanju, te su to sve skupa karakteristike koje pokazuju da je više nego dobar trener. Njegov rezultat prošle i ove sezone zato nije slučajnost - dodao je Ćelić.

Naš sugovornik tvrdi da se onda nije moglo procijeniti da će Jakirović završiti u trenerskim vodama i još biti uspješan…

- To se tada nije moglo naslutiti, imao je 18-19 godina i veliku igračku ambiciju jer je bio stvarno talentiran. Po meni je sukladno talentu iz toga vremena trebao imati veliku karijeru, ali su mu se kasnije događale neke okolnosti. Igrao je na nižoj razini, a za veće stvari su mu se neke stvari nisu poklopile. Kažem, trebao je imati veću karijeru, ali zato sada gradi karijeru kao trener - poručio je Ćelić.

Velika Gorica, 270419.
Gradski stadion.
Utakmica 31. kola 1. Hrvatski telekom nogometne lige, HNK Gorica - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Domagoj Bradaric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Malo-pomalo smo se s Ćelićem koji prati sve utakmice Bijelih dotaknuli i Hajduka te činjenice da još nema trijumf nad Goricom…

- Hajduku je to inače problem. Kada dobije kontinuitet igre i rezultata, onda neočekivano, za one koji to ne prate, izgubi od Gorice. Uvijek se dogodilo da je Gorica u tim utakmicama na terenu bila bolje postavljena i bolje igrala od Hajduka.

Kako Ćelić komentira start novoga trenera Damira Burića koji je preuzeo momčad nakon što je smijenjen Siniša Oreščanin poslije ispadanja od Gzire United?

- Kada me već to pitate, teško mi je odgovoriti o Burićevu startu u prvenstvu. Treba komentirati ono što je bilo planirano, jer sezona je već propala praktički. Burić je došao i sada taj početak ništa ne znači. Svi koji su proteklih godina preuzimali Hajduk, imali su dobre početke - i Oreščanin i Kopić i Vulić. Svi su imali dobar početak, a onda se dogodi uvijek isto nakon određenoga vremena, dođe kriza, potrefe se jedna-dvije utakmice, pa se sve poremeti. Tako da što se Burića tiče, ne bih još ništa komentirao, nego kad prođe određeno vrijeme. Ako se vratimo na proljeće, službeni Hajduk je stalno govorio da je cilj Europa, čak ulazak u grupnu fazu, te najmanje drugo mjesto u prvenstvu. A ispali su u 1. kvalifikacijskom kolu, zato kažem da je sezona praktički propala.

Mogli su pobjeći

Ostaju prvenstvo i Kup…

- Kažem da to ostavljam vremenu, ne mogu Burića komentirati kada imamo iskustvo s prijašnjim trenerima. Već je utakmica protiv Belupa pokazala da je tako. Sada je bio trenutak da Hajduk ode na 12 bodova, neka se onda Dinamo misli… Imaš dva boda prednosti, dobiješ Goricu i Osijeka. Kako bi te onda Dinamo stigao? - upitao se Ćelić za kraj.

Linker
21. travanj 2024 06:01