Foto: Ante Cizmic / CROPIX
DRUGAČIJE NE MOŽE

KAKO RIJEŠITI VELIKU DILEMU UOČI DERBIJA? Trener Hajduka na Rujevicu stigao bez trojice važnih igrača,a jednog prvotimca sam mora izbaciti iz prvih 11

HAJDUK Splićani bez niza važnih karika dolaze na Rujevicu, a trenera pred sraz s Rijekom zacijelo muči i vratarska dvojba - koga staviti na gol, a koga na klupu?
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 15. rujan 2019. 13:37

Josip Posavec se oporavio i otišao na put u Rijeku gdje Hajduk danas pokušava ostati na prvom mjestu za što mu je potrebna pobjeda. Donedavni čuvar U-21 reprezentacije preskočio je pet susreta, a u posljednja tri zamijenio ga je Marin Ljubić koji je odlično branio u derbiju s Dinamom iskazavši se mirnoćom i s nekoliko dobrih intervencija.

Balić za Ljubića

Sad je pred Hajdukovim stožerom koji predvodi trener Damir Burić zanimljiva dvojba - staviti na vrata Posavca ili nastaviti s Ljubićem. Jedan se tek vraća, prošlo je 49 dana od njegove posljednje utakmice, dok drugi već tri susreta brani u kontinutetu.

Odgovor na pitanje je li utakmica s Rijekom možda preteška za Posavčev povratak nakon tako dugog izbivanja s terena potražili smo kod nekadašnjega vratara Bijelih Vladimira Balića, koji je branio u trofejno vrijeme, bio je i Hajdučko srce, miljenik navijača, a kao trener čuvara mreže radio je u Akademiji splitskoga kluba, sudjelovao u odgajanju mladih golmana. Balić je trenutačno bez funkcije nakon što je otišao s mjesta sportskoga direktora Cibalije, no sprema se na studijsko putovanje u München kod Tonija Tapalovića, koji radi s vratarima u Bayernu, kako bi vidio na djelu što to provodi stožer Nike Kovača, a već ranije je istim poslom boravio tamo kada su bavarski klub trenirali Jupp Heynckes i Josep Guardiola.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

- O tome je li sada trenutak za povratak najbolje zna trener koji je s njim u trenažnom procesu. Posavec jest kvalitetan vratar, nije upitno ima li on kvalitetu za vratara Hajduka. Prošao je proces rehabilitacije i sigurno bi bilo lakše da utakmica nije ove razine, pogotovo još što se igra u Rijeci. Mislim da bi u ovom trenutku Ljubić bio bolja opcija zato što ima kontinuitet. Možda će biti minuta za Posavca u prijateljskim utakmicama, kako bi se vratio u pravom izdanju - ponudio je odgovor Balić.

Velike pogreške

Vratio se Balić malo na probleme koji su se dogodili na kraju pretprošle sezone…

- Napravile su se jako velike greške koje su se na kraju prelile na vratarski dio priče. Govorim tu o odlasku Ive Grbića iz Hajduka, pa je u istom trenutku otišao i Karlo Letica, a klub je tada napustio i Dante Stipica. Letica je branio savršeno, ali odlazak Grbića koji je bio u planu kao nasljednik Lovre Kalinića sve je poremetio. Nakon toga su došli Posavec, Duka i Blažević, a dio što se tiče vratara iz vlastite škole je ostao nedefiniran. Onda se dogodilo da je Ljubić, koji je prije nekoliko tjedana bio vratar koji odlazi iz Hajduka, danas heroj koji je spasio Hajduk protiv Dinama. Odredio je smjer svih koji rade u Hajduku i usmjerio klub u prvenstvu. Jer porazom protiv Dinama, ništa više ne bi bilo isto, to je sasvim sigurno. A što se tiče ove utakmice s Rijekom, mislim da bi bilo bolje da brani Ljubić koji ima kontinutet te da bi bilo riskantno sad staviti Posavca koji neće ništa izgubiti ukoliko ne brani jednu utakmicu. Najbitnije je da je on zdrav. Drugačije je kada trenirate u kontroliranim uvjetima, utakmica je nešto drugo - zaključio je Balić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:32