CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

KAOS NA POLJUDU: NAVIJAČI IZ KLUBA IZBACILI KOSA I KOPIĆA, TKO JE SLJEDEĆI? Kopić je napravio tri greške, ali nevjerojatno da mu je presudila kava...

HAJDUKOV BRODOLOM Hrvatski nogometni velikan proživljava jednu od najvećih kriza otkad je HNL-a, happy end se ne vidi niti u tragovima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. rujan 2018. 00:51

Kopić je smijenjen. U četvrtak ujutro Hajduk je sporazumno raskinuo ugovor s 40-godišnjim stručnjakom. Zanimljivo, iz kluba nije naveden konkretni razlog smjene.

- Donijeli smo ovu odluku nakon dodatnih konzultacija s gospodinom Kopićem. Uvjereni smo da je ovo bilo najbolje rješenje za klub, a našem dosadašnjem treneru i njegovim suradnicima zahvaljujemo i želimo puno uspjeha u daljnjoj karijeri - istaknuo je predsjednik Uprave Hajduka Jasmin Huljaj.

Mogli su na Poljudu, kao i mnogo puta do sada, kazati kako je loš rezultat presudio bivšem treneru. Mogli su kazati kako su aktivirali klauzulu po kojoj se treneru daje otkaz nakon šest uzastopnih utakmica bez pobjede u HNL-u. Mogli su, ali nisu. Jer, kako će predsjednik kazati da treneru daje otkaz zbog tog uvjeta iz ugovora ako je dan ranije potvrdio toga istog trenera.

Ipak, Kopić je otišao bez otpremnine, jer pravno gledajući nema uvjete za otpremninu s obzirom na detalje iz ugovorne obveze. Ali ugovor je sada najmanje bitan. Jer Kopić je u utorak bio čovjek od kojeg Huljaj, Bjelanović i kompletni Nadzorni odbor očekuju da će spasiti posrnulog splitskog velikana, a onda je dan kasnije zaustavljen na putu prema treningu. Jasno je da je predsjednik poslušao navijače smijenivši Kopića mimo svog stava koji je imao dan prije kada je Kopića potvrdio i pružio mu podršku za nastavak.

- Željko Kopić je samo žrtva ukupne problematike Hajduka - jasno je kazao Igor Tudor kada nam je objašnjavao svoj pogled na Hajduk kojeg je izložio i predsjedniku.

Pomirljivi tonovi

Kopić je na kraju ponudio pomirljivu izjavu bez ikakve tenzije.

- Živio sam Hajduk deset mjeseci najintenzivnije moguće, a rastanak je također bio upravo takav. Hvala predsjedniku Huljaju i cijelom klubu, mišljenja sam da je rastanak u ovom trenutku najbolje rješenje - kazao je sada već bivši trener Bijelih.

U veljači Kopić je bio genijalac. Nizao je pobjede, od sedam utakmica u prvenstvu dobio je šest. Samo je s Osijekom odigrao remi na Poljudu, ali tog istog Osijeka izbacio je usred Gradskog vrta u četvrtfinalu Kupa. Sve je izgledalo divno i bajno, a onda je jedna ponuda prekinula idilu. Ohandza je otišao u Kinu i Hajduk se preobrazio. Doživio metamorfozu, ali se ipak uspio vratiti na pobjednički kolosijek. Sve do poraza od Dinama na Poljudu krajem travnja i smjene predsjednika Kosa.

Dan kasnije strani igrači su se suočili s fizičkim napadom na splitskoj ulici i problem je dobio samo Kopić. Jer, kako će ga dobiti predsjednik kada predsjednika više službeno nije bilo. Kos je potpisivao dokumente, obnašao dužnost predsjednika dok se ne izabere novi. U tom organizacijsko-upravljačkom vakuumu u kojem su stranci izrazili jasnu podršku bivšem čelniku, nastradao je Kopić. Dva i pol mjeseca Hajduk je bio bez predsjednika, a uz to, ljeto su Bijeli proveli bez travnjaka, bez elementarnih uvjeta za treniranje. Momčad se osipala kontinuiranom prodajom, od Letice, pa Radoševića pred Slaviju, Tome Bašića pred Steaueu, Nižić je tri tjedna bio izvan sebe i izvan trenažnog procesa.

Momčad se osula i rasula, niti je bilo kadra niti zajedništva. Ponestalo je i novca, pa se tijekom ljeta uzimala pozajmica za lipanjsku plaću. Hajduk je rješavao egzistencijalne probleme, trener je od kraja prošle sezone ostavljen sam na vjetrometini sa sportskim direktorom koji skuplja prvo iskustvo.

Zaredao je Hajduk u prvenstvu sa šest utakmica bez pobjede, zasjeo na osmo mjesto s četiri boda. Ali, nije Kopića Huljaj smijenio zbog rezultatskog učinka. Pa ne bi mu pružio podršku dan ranije ako je samo rezultat bio u pitanju. Navijači su od Huljaja zatražili smjenu Kopića koji je preživio dva pokušaja “skidanja”, ali na trećem je doista pao.

U veljači je bio genij, a već ovog ljeta je postao suvišan na Poljudu. Ali, kada se zagrebe ispod površine, kada se vidi što se sve zbivalo u proteklih sedam mjeseci, jasno je kako je Kopićev Hajduk krenuo silaznom putanjom.

“Što si u kavu stavila...”, pjevao je Aerodrom legende Jurice Pađena. Kopiću nitko ništa nije u kavu stavio, a zvuči nevjerojatno da mu je smjenu potpisalo druženje sa Štimcem, čovjekom kojeg poznaje godinama i nekoć mu je asistirao u reprezentaciji. Možda jednom Kopić objasni je li to zaista bio glavni razlog smjene...

TRI KOPIĆEVE POGREŠKE

1. SVLAČIONICA

Lako je sa strane reći, ali Kopić je na početku sezone trebao pred Nadzorni odbor stati sa čvrstim stavom, jer ako je vidio da klub bez predsjednika nije u mogućnosti riješiti probleme u svlačionici, morao je sam rješavati probleme koji su mu u konačnici došli na naplatu.

2. IVANOVSKI

S pravom se spominje kao pogreška u dovođenju igrača ovog ljeta, jer dok su, primjerice, Vučur, Posavec i Mikulić postali standardni prvotimci, toliko je slab učinak napadača Ivankovskog koštao bodova Hajduka, odnosno Kopića koji je forsira makedonskog napadača.

3. OSTAVKA

Kada je shvatio da klub pregovara s drugim trenerom za njegovo mjesto, Kopić je trebao dati ostavku i ne dopustiti da se u klubu poigravaju njegovim trenerskim rejtingom i nogometnim znanjem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:17