Matija Djanjesic / CROPIX
TRENERSKE SLATKE BRIGE

KAPETAN BI MOGAO NA KLUPU, UGROŽEN JE I STATUS PRVOG POJAČANJA? Nije nemoguće da novi igrač iz temelja promijeni kostur momčadi koja već pobjeđuje

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. veljača 2020. 23:26

Felipe Pires jučer je na Rujevici službeno predstavljen kao novi igrač Rijeke, ali više od kurtoaznih rečenica i priča o poznanstvima s Moisesom, Kramarićem i Čolakom, koji su mu svi redom savjetovali da objeručke prihvati poziv Ivana Mancea i odjene riječki dres, intrigira pitanje gdje će dobiti prostor u postavi Simona Rožmana. Ili da budemo malo izravniji, tko će od riječkih prvotimaca ispasti iz momčadi da bi Pires dobio mjesto? Naravno, nikome pozicija nije zagarantirana, ali ne treba biti previše mudar za zaključiti da igrač s bundesligaškim ugovorom u džepu nije na Rujevicu došao sjediti na klupi.

Opasnost i za Franka

Simon Rožman pokazao se kao trener koji ne mijenja momčad koja pobjeđuje (osim ako je primoran zbog ozljeda i kartona), jesenas je tako bez problema nakon pobjede u Zaprešiću posjeo na klupu Ivana Lepinjicu koji nije igrao zbog kartona, a kojeg su svi čelni ljudi kluba označili kao klupski projekt (čitaj: mora igrati!). Slično se dogodilo i na startu proljeća, poslije pljuske u Kranjčevićevoj kod Lokomotive, Rožman je za kup-ogled s Dinamom izveo momčad u sustavu koji do sada nije koristio kao trener Rijeke.

Rijeka, 090220. 
Igraliste Rujevica.
Utakmica 22. kola 1. HNL izmedju HNK Rijeka i NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Antonio Colak.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Ipak, promjena se pokazala dobrodošlom, tih 3-5-2 kao da više odgovara većini igrača u njegovu kadru čemu je najbolja potvrda utakmica protiv Slaven Belupa. Osim obrane koja je suparniku dopustila tek jedan udarac prema golu, te rastrčanog veznog reda, posebno je upečatljivo što su visoko postavljeni Štefulj i Tomečak pripremili nekoliko odličnih situacija za pogodak, odnosno što je Raspopović u nastavku kao desni bočni imao tri situacije iz kojih je mogao poentirati.

Ako Rožman ostane dosljedan tome da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja, kapetan Alexander Gorgon bi mogao izgubiti mjesto u momčadi, a uključivanje Piresa u kadar za utakmice (trebao bi imati pravo nastupa protiv Osijeka) moglo bi opasno ugroziti i ulogu Franka Andrijaševića. Ne zbog Frankovih kvaliteta koje nikome na Rujevici i oko nje nisu sporne, već iz jednostavnog razloga što je upitan smisao korištenja igrača koji će se na kraju sezone vratiti u Gent nauštrb nekoga tko potencijalno može postati veliki zalog za klupsku budućnost u vidu nekog budućeg transfera.

Gorgon i Andrijašević mogli bi tako postati najveće “žrtve” ako Rožman ostane pri svojoj formaciji u kojoj puno bolje izgledaju igrači koji su zanimljivi tržištu (Smolčić, Velkovski, Lepinjica, Štefulj...), a Pires opravda status pojačanja s kojim je došao u Rijeku. Inače riječ je o igraču kojem je lijevo krilo pozicija na kojoj je najčešće igrao, ali koji može pokriti sve napadačke uloge od kojih mu, tako kažu, posebno dobro leži pozicija drugog napadača, odnosno nekoga tko će kružiti oko Čolaka te koristiti njegovu skok igru i svoju brzinu.

Slatke brige

- U Austriji Beč sam igrao lijevo krilo, ali mogu igrati sve pozicije u napadu. Igrat ću tamo gdje me treba trener, meni je svejedno - rekao je na svom riječkom predstavljanju dodajući da je u dobroj fizičkoj spremi i da bi uskoro mogao biti spreman za utakmice.

- U Brazilu sam imao dvije ozljede zbog kojih sam morao pauzirati, no one su sada već daleko iza mene. Zadnja tri mjeseca se osjećam sasvim dobro, potpuno sam spreman igrati i kad me trener zatreba bit ću mu na raspolaganju - dodao je novi riječki Brazilac te na neki način poslao poruku Gorgonu i Andrijaševiću.

Iako se radi o kapetanu i dokapetanu momčadi, igračima s neupitnom kvalitetom i statusom, ako se Pires pokaže pojačanjem kakvim se najavljuje broj minuta koje će provesti na travnjaku ovog proljeća mogao bi biti nešto manji od očekivanog. Osim ako ne zainate i “spustite rampu“ Piresu, odnosno svojim igrama zabetoniraju mjesto u momčadi. Rijeka će u svakom slučaju profitirati, jer tri tako kvalitetna igrača koji konkuriraju za jednu ili dvije pozicije međusobno se mogu samo učiniti boljima na radost trenera Rožmana koji će imati slatke brige.

Odluka o otkupu ovisi samo o Rijeci

Ivan Mance odigrao je glavnu ulogu u dovođenju Felipea Piresa, odnosi koje je uspostavio s Hoffenheimom uvelike su pomogli da se ovaj posao realizira po uvjetima koji su povoljni za Rijeku. To znači da iznos otkupa spada u nešto što Rijeka može platiti, vjerojatno oko milijun eura, baš kao i što se Piresovi uvjeti uklapaju u Rijekine financijske okvire.

- Dogovorili smo jedan dosta povoljan posao za nas. Felipe je na posudbi do ljeta, a mi imamo opciju za otkup njegova ugovora. Sve je unaprijed dogovoreno, riječ je o trogodišnjem ugovoru i odluka je samo u rukama Rijeke - kaže Mance.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:16