Nižić Zoran
 Tom Dubravec / Hanza Media / CROPIX
OTVORIO DUŠU

KAPETAN HAJDUKA O INCIDENTU I NEMIRIMA POD MARJANOM 'Razgovarali smo i nikakvog problema između Torcide i igrača Hajduka! Izgladili smo problem'

ZORAN NIŽIĆ Kapetan Hajduka nakon pet godina i točno 100 prvenstvenih utakmica u doba nemirnih zbivanja podno Marjana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. travanj 2018. 23:39

Turbulentni je tjedan u životu igrača Hajduka. Može se reći i “jedan od turbulentnih”. Kapetan Zoran Nižić prvi je “među jednakima” u svlačionici. Na prvi upit kako živi kapetan odgovorit će “normalno”, ali previše se toga dogodilo proteklih pet dana. Nije uobičajena situacija, zato su se i navijači našli sa igračima.

Idemo redom, kako je protekao sastanak igrača s Torcidom?

- Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju i, mogu reći, nikakvog problema između Torcide i igrača Hajduka nema. Baš nema. Dotaknuli smo se i napada, također. Osuđujem napad na svakog pojedinca, a kamoli ne na svog suigrača - objasnio je kapetan Nižić.

CROPIX, sn ilustracija

Igrači nisu političari

Očito je da obje strane fizički napad na Futacsa i verbalno vrijeđanje ostalih suigrača drže izoliranim slučajem.

- Na neke stvari ne možemo utjecati. Nisam bio tu, pa ne bih ni analizirao incident, ali bitno je da smo izgladili problem. To je najvažnije.

Puno je nenogometnih stvari koje na igrače sigurno ostavljaju trag. Smjena predsjednika, klub u upravljačkom vakuumu, napad na igrače... Niste roboti, programirani da gledate samo naprijed. Osluškujete, gledate, niste pod staklenim zvonom...

- Nismo, shvaćam što želi te reći. Svi igrači Hajduka znaju gdje žive i igraju. Uvijek će biti i pozitivnih i negativnih komentara. Nema sivo, samo crno ili bijelo. Međutim, mi igrači imamo svoj zadatak na terenu, trebamo ga obaviti što najbolje možemo. Na druge stvari, na koje ne možemo utjecati, jednostavno ne treba trošiti vrijeme.

Split, 230517
Marko Futacs nogometas Hajduka nakon zavrsene sezone ostao je os nekoliko dana uzivati u blagodatima Splita kao sti su more, setnja, riva i slicno.
Na fotografiji Marko Futacs u setnji rivom s prijateljem.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
Marko Futacs

Puno je kadrovskih promjena u pet sezona u Hajduku, od upravljačkih do stručnih.

- Nijedan kapetan prije mene sigurno nije mogao reći ništa pametno na spomenutu temu. Nijedan igrač nije političar, to je valjda svima jasno. Mi imamo zeleni teren na kojem moramo pružati koliko znamo i možemo. Moramo biti profesionalci i to je sve što se od nas traži.

U redu, okrećemo se isključivo nogometu. Kakva su očekivanja uoči nedjeljnog dvoboja u Koprivnici?

- Pozitivna su očekivanja. Vjerujem u dobar Hajduk, vjerujem u pobjedu, jer u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Tribine? Očekujemo podršku, nema razloga da bude drukčije. Poslije Dinama je 30.000 ljudi pljeskalo bez obzira na poraz. Imamo ispred sebe niz utakmica i pokušat ćemo napraviti što bolji rezultat.

Nismo zaboravili ni derbi. Što se očekivalo, a što se dobilo u derbiju s Dinamom?

- Odigrali smo dobar derbi, imali smo sve osim rezultata. Nažalost. Puno šansi, ali nismo ih iskoristili. Primili smo dva pogotka iz prekida. Protiv Dinama se ne smije promašiti toliko šansi, niti napraviti toliko pogrešaka. Tako se derbi ne može dobiti.

Split, 220418.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduka i GNK Dinamo.
Na fotografiji: Rrahmani, Futacs.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Bili smo pravi u derbiju

Jeste li osjećali preveliki pritisak u zadatku da se razlika skine s pet bodova na dva?

- Nisam taj pritisak osjetio i držim da smo odigrali pravu utakmicu.

Bolju nego protiv Rijeke prije mjesec dana na Poljudu?

- Moglo bi se tako reći. Protiv Rijeke, Dinama i Osijeka podignuli smo razinu igre, ali i rezultata. I nismo mi pali pod pritiskom, jer igrali smo nogomet. Međutim, napravili smo pojedinačne pogreške koje se ne smiju dopustiti. Takve se pogreške skupo plaćaju i slabiji protivnik bi iskoristio takve pogreške, a kamoli ne bi Dinamo.

Što je ostalo nakon derbija? Gledate li više prema Dinamu koji bježi osam bodova ili mislite na Rijeku koja je došla na bod iza Hajduka?

- Gledamo samo Belupo, to nam je trenutno najbitnija utakmica. Imamo pet utakmica u prvenstvu, imamo finale Kupa. Samo prva sljedeća nas zanima. To je jedini put. Izgubili smo derbi, ali trebamo taj poraz staviti sa strane, bez obzira koliko smo dobro odigrali.

Nijednu jaku utakmicu na Poljudu nije Hajduk dobio ove sezone u HNL-u. Iz pet pokušaja s Dinamom, Rijekom i Osijekom tek tri remija i dva poraza. Tri boda od 15 mogućih.

- Tako se poklopilo, nije pravilo...

Ali je ujedno i kontinuitet utakmica. Uz to, Hajduk je najbolja gostujuća momčad. Najviše se bodova ove sezone izgubilo na Poljudu. Ima li neki jasni razlog?

- Vi meni recite, pa ću ja to prenijeti javnosti. Mi bismo voljeli da je drukčije - odgovorio je Nižić.

Ponovno se javlja pritisak kao ključna riječ. Jer pritisak je veći na Poljudu nego na gostovanjima? Kod kuće Hajduk ne može napraviti seriju i dobiti šest od sedam utakmica kao što to radi izvan Splita. Je li vam lakše do kraja prvenstva kada od pet utakmica imate četiri gostovanja?

- Da pitate svakog igrača gdje bi radije igrao, svaki bi odgovorio “doma”. Imamo četiri gostovanja do kraja prvenstva i svi ćemo težiti tome da napravimo što bolji rezultat. Kao što ćemo pokušati vratiti trofej u Split.

Ogromna nagrada

Kapetan koji nosi trofej, davna je to želja Nižića. Jer, takva se prilika pruža rijetkim kapetanima Bijelih posljednjih sezona.

- Svakom igraču cilj je osvojiti trofej, a to bi ujedno bila ogromna nagrada za mene i Hajduk.

Na osobnom planu približavaju se dva velika događaja koja bi Nižiću mogla obilježiti karijeru. Ostvarene su prilike za trofej s Hajdukom i odlazak na SP u Rusiji s reprezentacijom Hrvatske. Doba nade....

- Ima tu još posla... - pokušat će Nižić eskivirati odgovor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. kolovoz 2024 01:06