Soudani
 Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
INCIDENT U VINKOVCIMA

'NE SJEĆAM SE DA SE OVO IKAD DOGODILO U HNL-U' Zbog kaosa u tunelu i vrijeđanja igrača Dinama stiže teška kazna koja će krivcu obilježiti karijeru!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. travanj 2018. 10:21

Hrvoje Bradašić, kondicijski trener Cibalije, sigurno će dobro zapamtiti subotnju utakmicu u Vinkovcima. Ona će mu sigurno obilježiti trenersku karijeru. Naime, sudac utakmice Cibalia - Dinamo Duje Strukan unio ga u zapisnik napisavši da je po završetku utakmice, prilikom ulaska u tunel te opetovano u tunelu, vrijeđao Dinamova nogometaša Soudanija riječima “j***m ti mater crnu” i “j***m ti mater klošarsku”. Ovo prvo svakako spada u rasističko vrijeđanje, što će skupo platiti.

Delegat Jurina u svom je izvješću također potvrdio ono što je Strukan naveo u zapisnik te je sad na potezu disciplinski sudac Alan Klakočer. Neće mu biti teško donijeti odluku jer Disciplinski pravilnik HNS-a u članku 88. navodi:

“Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i tko ističe simbole ili geste koje označavaju nesnošljivost, kaznit će se (...).”

Posebno osjetljivi

Naravno da će se kazniti. Kako? Ovako:

Ako je riječ o nogometnom radniku, a to Bradašić jest, novčanom kaznom u iznosu od najmanje 15 tisuća kuna i zabranom obavljanja funkcija u nogometu od tri do šest mjeseci, a zabrana se obvezno odnosi i na pristup stadionu.

Dakle, po ovome Bradašić dugo neće smjeti raditi svoj posao, a stradat će mu i kućna blagajna.

- Zaista se ne mogu sjetiti da je bilo koji nogometni radnik ili igrač u HNL-u kažnjen zbog rasizma. Uz dodatak da u Disciplinskom pravilniku prije nije bila predviđena ovako stroga kazna. FIFA i UEFA inzistiraju na tom poglavlju u pravilniku, na to su posebno osjetljivi - kaže povjerenik HNL-a Josip Brezni.

Bradašić je kondicijski trener koji je bio prijavljen na tzv. dodatnoj klupi te se smatra službenom osobom Cibalije.

Poljudski transparent

Bilo je i prije kazni zbog rasizma u HNL-u, ali one su se odnosile na klubove, ne pojedince, a bile su potaknute rasističkim ponašanjem navijača. Hukanje, rasistički ispadi i govor mržnje kažnjavali su se dakle i prije, ali ovaj vinkovački slučaj poseban je jer je riječ o pojedincu.

- Da, ne mogu se sjetiti da je ikada došlo do takvog rasističkog ispada pojedinca, igrača ili nogometnog radnika. U moje vrijeme sigurno nije, ovo je prvi put da takvo nešto vidim. Da sam ikada takvo što dobio na stol, moja bi kazna sigurno bila rigorozna, najveća moguća - kazao je bivši disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić.

Zanimljivo, od klubova je upravo Dinamo posebno na meti rasističkih ispada. Prvi slučaj rasizma koji je prijavljen u hrvatskom nogometu zbio se 2006. godine kad je na sjevernoj tribini poljudskog stadiona osvanuo transparent rasističkog sadržaja: “Maksimirski ZOO - Chago, Etto, Da Silva”. Tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Hajduk tom prilikom s 20 tisuća kuna.

Posljednjih godina u europskom i svjetskom nogometu provodi se ogromna kampanja s ciljem dokidanja rasističkog ponašanja. Kazne su velike, tako da se može očekivati da će kondicijski trener Cibalije žestoko nastradati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:13