CROPIX
SUDBONOSNA NEDJELJA

KEK IMA SAVRŠEN ODGOVOR NA PRIČU O NASLOVU PRVAKA I DANIMA PONOSA I SLAVE Ovo je povijesni tjedan? Nebitno i deplasirano!

RIJEKA Slovenski strateg Matjaž Kek odbija govoriti o onom što je pred riječkim nogometašima, koje još samo dvije pobjede dijele od titule
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. svibanj 2017. 11:56

Može li tjedan koji je jučer počeo dobiti konotacije povijesnoga? Računica je jasna i jednostavna; ako nogometaši Rijeke pobijede na gostovanju u Koprivnici, u nedjelju će protiv Cibalije na Rujevici sami odlučivati o naslovu prvaka. Gledajući iz tog kuta, ovog tjedna momčad Matjaža Keka definitivno može ispisati najljepšu stranicu koja nedostaje klupskoj povijesti, ali na Rujevici se nitko neće dati upecati u takvo razmišljanje.

- Ove sezone smo već odigrali povijesnih, ključnih ili sudbonosnih utakmica za dva života - reći će malo u šali, ali ipak puno više u zbilji na Rujevici.

I neće pogriješiti, ali neosporna je činjenica da za poremetiti neke odnose u hrvatskom nogometu svaka utakmica mora biti ključna. Mario Gavranović je jednom prilikom istaknuo da za biti prvak ispred Dinama imaš imperativ pobjeđivati u svakoj utakmici što uvelike odgovara istini. Pogotovo sada kada je Kekova vojska stigla na nekoliko koraka do cilja i kada treba pravilno kanalizirati silnu pozitivnu energiju koja je zavladala Kvarnerom nakon pobjede protiv Hajduka...

Priča o povijesnim, ključnim ili sudbonosnim utakmicama počela je još tamo u završnici jeseni uoči onog ogleda na Maksimiru protiv Dinama, nastavilo se od prvog proljetnog kola i gostovanja u Gradskom vrtu, a sve je podignuto na entu potenciju poslije remija na Poljudu.

Samo jedan znak

Prednost pred Dinamom se, zahvaljujući rasporedu utakmica u kojem Bijeli cijelo proljeće igraju nakon Modrih, smanjivala i povećavala, ali Rijeci je praktički svaka utakmica koju je do sada odigrala nosila enormni značaj, samim time i imperativ pobjede.

U tom smislu, za nogometaše Rijeke tjedan koji je jučer počeo ne nosi nikakvu razliku u odnosu na neki od dosadašnjih, ali bi u nedjelju oko 21 sat na Rujevici mogao biti tituliran povijesnim. Ipak, pola posla najprije treba odraditi sutra u Koprivnici protiv Slavena Belupa koji ove sezone nema milosti za šampionske planove Rijeke i Dinama. Modrima su uzeli bod na Maksimiru na početku sezone pa i sva tri nedavno u Koprivnici, Rijeku su zaustavili jesenas kada je momčad Matjaža Keka mogla otići na osam bodova prednosti... I sada će pokušati skupo prodati svoju kožu, dobro naplatiti kvalitetu koju imaju u momčadi i trenerski talent Željka Kopića, ali ako Rijeka želi protiv Cibalije na Rujevici potvrditi naslov prvaka, a želi budući da su više puta istaknuli da na Maksimir u zadnjem kolu žele ići lišeni svih rezultatskih briga, sutra im u Podravini igra samo jedan znak.

- Nama je taj naslov prvaka sve i ako ga sad ne osvojimo, onda ne znam kad ćemo - govorio je Stefan Ristovski još nakon utakmice protiv Hajduka, jedan od rijetkih iz riječke svlačionice koji će, bez da mu podmetnete takvo pitanje, otvoreno spomenuti naslov prvaka.

Pobjeda u Koprivnici dodatno bi rasplamsala priče o toj povijesnoj nedjelji i trenutku kakav Kvarner sanja, ali…

- Lijep je osjećaj da nedjelja može biti taj dan, ali uvijek sam bio da se ide utakmicu po utakmicu. Sada ćemo razmišljati o Slaven Belupu, bitno nam je da se za njih maksimalno koncentriramo, a onda ćemo razmišljati o Cibaliji - nije se dao smesti Andrej Prskalo u najavi utakmice, a priče o povijesnom tjednu odlučno je odbacio i Matjaž Kek koji je previše iskusan da bi išao gledati dva koraka unaprijed.

- Povijesni tjedan? Nebitno i deplasirano u ovom trenutku kada razgovaramo o Slaven Belupu. Hoće li pobjeda zacijeliti neke rane iz prošlosti? Treba napraviti puno toga da bismo je ostvarili. U pripremi i u samoj utakmici. Najlakše je komentirati, govoriti i biti pametan. Igrači su pokazali da znaju, da se znaju ponašati, imaju podršku sa svih strana. Nismo toliko blesavi da ne bismo znali što ne radimo dobro, ali rekao sam, u završnici smo prvenstva i ne vidim ni potrebe ni želje za raditi bilo kakav cirkus - proučio je Kek.

Dok cijeli Kvarner sanja on i igrači su s nogama čvrsto na zemlji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:18