Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
SVE NA TO UPUĆUJE

'KOD KEKA SMO TRENIRALI K'O BABE, A TRČALI K'O KONJI, SAD TRENIRAMO K'O KONJI, A TRČIMO K'O BABE' Otkriva li znakovita izjava glavni problem Rijeke?

FIZIČKI PAD Je li problem Rijeke pretreniranost
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 18. rujan 2019. 14:30

Nakon remija Rijeke i Hajduka nije mogao proći nezapaženo način na koji se isti dogodio. Rijeka je odigrala prvo poluvrijeme za visoku ocjenu, taj period je definitivno nešto što mora biti putokaz za nastavak sezone, a puno veći problem je ono što se dogodilo u nastavku kada kao da je netko isključio dotok goriva riječkoj momčadi koja je do kraja utakmice igrala u leru. A tek su odigrali 12. službenu utakmicu u sezoni. Problem fizičke spreme u zadnjoj trećini utakmice protiv svakog malo kvalitetnijeg suparnika (Osijek, Gent, Hajduk...) itekako dolazi do izražaja, kao posljedica toga se događaju i ozljede pa je definitivno došlo krajnje vrijeme da se detektira problem koji je spoj svega pomalo što se događa.

- Kod Keka smo trenirali k’o babe, a trčali k’o konji, sad treniramo k’o konji, a trčimo k’o babe... - znakovita je rečenica koju smo čuli u mix zoni nakon utakmice protiv Hajduka koja nekako upućuje da je problem Bišćanove momčadi pretreniranost, posljedica čega je nedostatak svježine u završnicama utakmice, pucanje mišića, manjak koncentracije u završnici...

Više ne znači nužno i bolje, pa Igor Bišćan zajedno sa svojim stožerom i kondicijskim trenerom Vedranom Naglićem što prije mora pronaći idealan balans kod planiranja opterećenja na treninzima kako igrači u završnici svake utakmice više ne bi izgledali kao da su upravo odigrali 38. kolo Premiershipa a ne 7. utakmicu u HNL-u. Govoreći o fizičkoj spremi igrača nešto je svakako i do svakog pojedinca, načina života, pa i individualne igračke kvalitete čija trkačka moć jednostavno više nije na razini na kojoj je bila kod one momčadi koja je prije dvije sezone uzela duplu krunu. U takvim okolnostima pad moći svakog pojedinca se reflektira na ostatak momčadi budući da nije isto kada na krilu imaš Bezjaka koji sprinta u oba pravca po 90 minuta ili Murića koji sve zna s loptom, ali nije spreman za više od 45 minuta ozbiljnog nogometa.

Nenormalna količina

Treninzi Bišćana i njegova stožera sigurno nisu razlog zbog kojeg je Darku Velkovskom već peti put u nešto više od jedne sezone puknula ista zadnja loža, ali očito ne doprinose ni da se takve ozljede smanje.

- Na kraju ćemo vidjeti, sve te ozljede su sigurno znakovite, ali nekako sam potpuno miran po pitanju planiranja treninga, tako sam radio od prvog dana, a ponešto o fizičkoj pripremi znam i iz igračkih dana. Treninzi su adekvatni trenutku u kojem se nalazimo i po tom pitanju nemam nikakve dvojbe. Količina ozljeda sigurno nije normalna, ali analizirali smo situaciju i nismo našli konkretan zaključak zašto nam se to dešava. Mi sada možemo nagađati da je ovako ili onako, ali činjenica je da su ozljede tu. Iskreno, ja bih trenirao još jače, jer mislim da to našim igračima nedostaje. Ako se misliš razvijati mislim da moraš jako i trenirati - poručio je Bišćan nakon utakmice protiv Hajduka.

Velkovskom stradala zadnja loža

Darko Velkovski novo je ime na popisu ozlijeđenih, makedonskom reprezentativcu ponovo je stradala zadnja loža i pred njim je nova stanka. Znakovito je svakako da se Velkovskom ozljeda dogodila u 15. minuti utakmice i to u trenutku kada, čini se, nije posebno opteretio mišić. Ipak, nije izdržao, vjerojatno kao posljedica manjka kontinuiteta i činjenice da je u kratkom periodu odigrao dvije utakmice za reprezentaciju i podosta vremena proveo na putu.

SVE OZLJEDE RIJEKE OVE SEZONE

13. 7. 2019. - Nakon utakmice Superkupa Alexander Gorgon osjetio je bol u koljenu zbog čega se vratio tek protiv Intera uoči reprezentativne stanke.

8. 8. 2019. - Ivanu Tomečaku stradala je zadnja loža na prvoj utakmici protiv Aberdeena u 3. pretkolu Europske lige.

11. 8. 2019. - Domagoj Pavičić je nezgodno pao nakon jednog duela s Ndiayem na utakmici protiv Gorice i ozlijedio ligamente ramena.

22. 8. 2019. - Zoranu Kvržiću otišla je zadnja loža nakon jednog sprinta u 79. minuti gostovanja kod Genta.

29. 8. 2019. - Antoniju Čolaku otišla je zadnja loža nakon jednog duela već u 16. minuti uzvratne utakmice protiv Genta.

1. 9. 2019. - Momčilo Raspopović ozlijedio je zglob u 18. minuti utakmice protiv Intera nakon jednog duela sa suparničkim igračem.

15. 9. 2019. - Darko Velkovski je iznova doživio rupturu zadnje lože već u 15. minuti utakmice protiv Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 01:58