CROPIX
TKO ĆE KOME, AKO NE SVOJ SVOME

KOJA JE TAJNA? ZAŠTO NEKI IGRAČ NE USPIJE U DINAMU NEGO U RIJECI? 'U Maksimiru nisam dobio pravu priliku, a Rijeka me je tražila i pružila mi...'

DINAMOVCI U RIJECI Niz igrača iz Maksimira procvjetalo je na Kvarneru
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. ožujak 2018. 09:25

Pogodak Domagoja Pavičića definitivno je odredio puno toga u pobjedi koju je Rijeka ostvarila protiv Dinama, ali koliko god važan bio, nije nipošto imao težinu onih koje su zabijali Fabijan Komljenović ili Ivan Tomečak. Obojica su Dinamova djeca, obojicu su obožavali na Kantridi i obojica su Dinamu praktički uzeli trofej.

Tomečak je 2014. otvorio vrata Rijeci prema Rabuzinovu Suncu, prvom trofeju Bijelih u eri Mišković, dok Komljenović prije 28 godina Rijeci nije donio titulu, ali je istu vjerojatno uzeo klubu u kojem je odrastao. Dinamo je s Crvenom zvezdom vodio utrku za naslov koju je počeo gubiti nakon remija i poraza na Kantridi poslije 11-eraca.

- To je bilo 1990., nažalost, je Crvena zvezda bila prvak ispred Dinama, ali ja sam bio profesionalac uvijek pa i u toj utakmici u kojoj sam postigao pogodak. Rijeku sam zavolio, morao sam što bolje igrati da bih nešto napravio u karijeri. Kasnije je Crvena zvezda postala prvakom, godinu dana kasnije i Europe, a možda bi na tom mjestu bio Dinamo da nije bilo mog pogotka jer imali su vrhunsku momčad s Bobanom i Šukerom koju je vodio Josip Kuže - kaže Fabijan Komljenović koji je tih godina s pokojnim Dubravkom Pavličićem preselio na Kvarner i brzo postao ljubimac navijača Rijeke.

- Koja je tajna da neki igrač ne uspije u Dinamu nego u Rijeci? Iskreno i nema je. To je jednostavno ljubav prema nogometu. Kada si nogometaš onda u svaku utakmicu unosiš puno strasti u tom nadmetanju da budeš najbolji, vjerujem da je tako i kod tih dečki. Ja jesam dinamovac, ali nisam dobio pravu priliku u Maksimiru, a Rijeka me je tražila i pružila mi odskočnu dasku za dalje. Stvarno sam uživao u gradu, s navijačima, jednostavno ja sam volio njih i oni su voljeli mene - dodao je Komljenović koji je ujedno i prvi igrač koji je u dresu Rijeke zabio pogodak bivšem klubu Dinamu.

FOTO HNK Rijeka Facebook Screenshot

Nakon njega, početkom 90-ih, čak dva puta pogotke Dinamu zabijao je i Dubravko Pavličić, oba puta u Hrvatskom kupu u utakmicama u kojima Riječani nisu u dva ogleda uspijevali nadvisiti Modre. Ipak, od Pavličićeva pogotka 1994. u finalu Kupa, do idućeg koji je jedan bivši igrač Dinama zabio Modrima u dresu Rijeke prošlo je čak 13 godina. Hrvoje Štrok je 2007. bio strijelac u porazu Bijeli na Kantridi (2:3), a tri godine kasnije i u remiju (2:2).

Svi ostali strijelci dolaze iz ere Mišković, od Andreja Kramarića koji je Dinamu dva puta zabijao na Kantridi u remiju i poraza (2:2, 1:2), spomenutog Ivana Tomečaka i njegova gola u finalu Kupa, pa sve do Franka Andrijaševića koji je zabio Modrima u prošlosezonskom remiju (1:1) kojeg su obilježile škarice Soudanija.

U kontekstu proslave pogotka Marija Gavranovića u srijedu, zanimljivo je i da su oni koji su u riječkom dresu zabijali Dinamu imali različite reakcije. Od Tomečaka koji, poput Pavičića, nije slavio svoj itekako važan pogodak na Maksimiru, do Kramarića koji je skidao dres na Kantridi ili Franka Andrijaševića koji se prošle sezone na Rujevici gotovo bacio među navijače…

- Poslije svakog pogotka sam se veselio, ali nakon tog Dinamu nije bilo da sam ludovao ili ‘preskakao preko ograde’ - zaključio je Komljenović.

TKO JE OD BIVŠIH IGRAČA ZABIJAO DINAMU U DRESU RIJEKE

Fabijan Komljenović (Rijeka - Dinamo 1:1; 4:1-11m)

Dubravko Pavličić (Rijeka - Dinamo 2:1, Rijeka - Dinamo 1:0)

Hrvoje Štrok (Rijeka - Dinamo 2:3, Rijeka - Dinamo 2:2)

Andrej Kramarić (Rijeka - Dinamo 2:2, Rijeka - Dinamo 1:2)

Ivan Tomečak (Dinamo - Rijeka 0:1)

Franko Andrijašević (Rijeka - Dinamo 1:1)

Domagoj Pavičić (Rijeka - Dinamo 4:1)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:52