Cropix/Ante Čizmić
POZITIVAN ŠOK

Koji su prvi poslovi novoizabranog predsjednika Hajduka: U dvojicu ulaže, trojicu prodaje

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. svibanj 2016. 10:25

Ivan Kos uhvatio se velikog posla u ulozi predsjednika Hajduka, a nakon čestitki dolazi suočavanje s realnim stanjem i gomilom otvorenih pitanja. Bolje rečeno problema i to primarno u slaganju igračkog kadra.

Pripreme počinju već 8. lipnja, devet dana kasnije momčad ide u Austriju i jasno je da vrijeme nije saveznik novom čelniku Bijelih. Koji ga zadaci očekuju u kreiranju momčadi?

Dok je trener Burić na putu (do ponedjeljka), predsjednik Kos mora dobro “pročešljati” igrački kadar služeći se pritom smjernicama o zatečenom stanju koje mu je Burić u svakom slučaju mogao ostaviti. Prioritet je u ovom trenutku riješiti status Velazqueza, argentinskog stopera kojem je istekla posudba, ali i ugovor u Palermu. Slobodan je igrač, a s obzirom na to da je u Palermu imao bruto ugovor od 450.000 eura, jasno je da mu Hajduk mora ponuditi barem 200.000 eura kako bi produžio na Poljudu. Ugovor iz Palerma teško više negdje može dobiti, jer iz Palerma je išao samo na posudbe (Rumunjska, Hrvatska), nije igrao Serie A, ali kvalitetan je stoper. Ima li Kos tih 200.000 eura po sezoni koliko bi trebalo izdvojiti za Velazqueza, čime bi Argentinac postao najplaćeniji igrač Hajduka? Ili će se zadovoljiti sa 150.000 eura? To su ipak nijanse na toj razini plaćanja i u svakom slučaju Kosu treba 150.000 do 200.000 eura za Velazqueza. Za Kalika bitno manje, s tim da se njegovu bivšem klubu Central Coast Mariners treba platiti odšteta od 20.000 AUD, a onda igraču ponuditi ugovor, jer proteklo je proljeće u Hajduku bio na posudbi.

Dva igrača treba platiti, ali više je onih od kojih može očekivati novce. Sušić, Kalinić i Milić tri su najveća aduta Hajduka na ljetnom mercatu. Njihove cijene odredit će tržište, ali jasno je da Kalinić i Sušić sigurno prelaze dva milijuna eura. Koliko idu iznad toga, pitanje je na koje nema preciznog odgovora, što nam jasno govori i poučak Aston Villa iz zimskog mercata. Milić u svom ugovoru ima klauzulu od 1 milijun eura odštete, ali može ga Hajduk pustiti i za manje novce ukoliko ne dobije traženu svotu.

Arteaga je već otišao

Pet igrača je u prvom planu mercata, s tim da je Arteaga već napustio Split, a Radčenko je u pregovorima oko odlaska. Međutim, Hajduk za sada nije iskazao volju pustiti Ukrajinca sa slobodnim papirima. Želju za odlaskom iskazao je i Maloku, ali nema decidiranog stava s Poljuda pod kakvim uvjetima bi se transfer realizirao. Radčenko i Maloku također spadaju u kategoriju primarnih pitanja, ali jasno je da su petorica s početka teksta trenutno najbitniji. Trojicu prodati, dvojicu zadržati i pritom riješiti status Ohandze koji ima ugovor još godinu dana, ali već se zna da neće biti na dispoziciji Buriću ovog ljeta u najosjetljivijem dijelu sezone. Zato se i pitanje hoće li Ohandza na operaciju nekako stavlja po strani. Operacija ili ne, Kamerunca u svakom slučaju čeka još jedan dulji izostanak. Zato je i Kosov zadatak da uvjeri Kamerunca u plaćanje po nastupu, što dakako neće biti lagana zadaća s obzirom na postojeći ugovor. Ali, prihvatio se Kos životnog izazova, a s tim idu i takva pitanja poput ovog s Ohandzom.

Linker
08. svibanj 2024 21:49