OPTIMIZAM IZBORNIKA

Kovač: 'Već razmišljam o Neymaru! Možemo se nositi s Brazilom i bez Mandžukića'

'Hrvatska u Brazil ide uživati. Ne uživati u bezbrižnosti jer nam je svejedno. Želimo uživati u nogometu'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2013. 23:27

Rano se digao u subotu, trebalo je poći u potragu za kampom, mnogo posla čeka stručni stožer do Svjetskog prvenstva. Niko Kovač javio nam se iz Costa do Sauipea nakon prospavane noći, poslije ždrijeba koji je neke oduševio, a mnoge presjekao.

Kovač je drukčiji od nekih ranijih izbornika, ne razbacuje se prognozama i velikim najavama.

- Pokušat ćemo sve što je u našoj moći da opravdamo nastup na Mundialu. To što na startu igramo s Brazilom, golema je čast. Domaćin je favorit broj 1, otvaranje će doslovce gledati cijeli svijet, to je pozornica koju želimo iskoristiti da je pokažemo u što boljem svjetlu.

I neki igrači, i mnogi navijači govore o zadovoljstvu, o događaju za povijest u Sao Paulu gdje će Hrvatska biti dio otvaranja, ali vjerujemo da se nećemo u Brazil otisnuti revijalno, slikati se s Neymarom i društvom.

- Nitko na Svjetsko prvenstvo ne putuje na odmor, tako ni mi. Međutim, ističem da Hrvatska u Brazil ide uživati. Da se krivo ne razumijemo, ne uživati u bezbrižnosti stoga jer nam je svejedno. Ne. Želimo uživati u nogometnom smislu, samo kad se igra s guštom može se postići pozitivan rezultat.

Konkretno o osobinama protivnika nije htio puno pričati.

- Zna se tko je favorit, to je Brazil, ali isto tako Meksiko i Kamerun vrlo su kvalitetne ekipe. Ništa više od toga ne mogu reći. Ukratko sam nešto vidio, ali ne poznajem ih 100 posto. Zato ne bih govorio kako će biti. Pokušat ćemo sve da napravimo dobar rezultat, možda i iznenađenje.

Smatrate li pod dobrim rezultatom prolaz skupine?

- Znam da vi mislite na to, ali ništa ne mogu obećati. Niti želim. Težit ću tome da stvorim ekipu koja razumije moju filozofiju, koja će napredovati iz treninga u trening, ako to napravimo bit će sigurno kvalitetnih utakmica što ne jamči i dobar rezultat. Krajnji ishod ovisi o puno faktora. Polako...

Kazali ste da je prvi ogled ključan.

- Činjenica je da svi u skupini moraju igrati protiv Brazila, no uvijek je dobro u natjecanje krenuti s pozitivnim rezultatom, mnogo ti to prednosti donosi, pogotovo ako si do uspjeha stigao u nadmetanju s najtežim rivalom. Jednako vrijedi i za nas. No, ne znači da bi, u slučaju da budemo poraženi, sve bilo izgubljeno. Dapače.

Kako zaustaviti Neymara?

- To je jako daleko, iako ja o tome već razmišljam. Pogledat ću na koji način su drugi igrali protiv njih, jasno da Brazil nije samo Neymar, da ćemo ga analizirati kao cjelinu, nakon čega ću moći više reći.

Mario Mandžukić skupo će platiti crveni karton. On tu utakmicu neće igrati. To je sigurno. Hoće li pauzirati još koju, kazat će Fifa.

- Preskočit ću nagađanje kako će biti kažnjen, mi imamo dovoljno dobrih igrača koji mogu popuniti njegovo mjesto u utakmici s Brazilom. Sigurno, Mandžo je bitan, ali što je tu je. Moramo se prilagoditi na tu činjenicu i maksimalno spremiti.

Igrali ste i s Meksikom, još jednom je to bio prvi dvoboj u skupini, na SP-u 2002. godine. Također je završilo 1:0 za drugu stranu.

- Meksiko je uvijek dobar. Tehnički su kvalitetni, radi se o nogometnoj naciji. Njihova momčad ima značajnu dozu patriotizma koji će sigurno istaknuti u prvi plan. SP je u Južnoj Americi, nisu daleko od Brazila, bit će puno njihovih navijača, više nego naših, u tome će biti u prednosti. Tada smo poraženi, zasluženo, bili su u tom času bolja momčad. Ostali smo s desetoricom, možda se nije niti radilo o iznenađenju. Sada je 2014. godina, novi su igrači, novi izbornici, to ništa ne znači...

Linker
18. travanj 2024 05:43