HNL

Kovač za Cipar i Maltu pozvao Pjacu, Kramarića, Sharbinija, Jedvaja i Halilovića

AUTOR:
 • Alen Lesički

 • OBJAVLJENO:
 • 20.08.2014. u 13:43

 • Niko Kovač ozbiljno je shvatio misiju pomlađivanja reprezentacije pa je na predstavljanju kandidata za utakmice s Ciprom i Maltom servirao solidan broj iznenađenja. Pozivi Kramariću, Haliloviću i Miliću bili očekivani no malo tko se nadao da će u kvalifikacije za Euro 2016. izbornik krenuti s Tinom Jedvajom i Markom Pjacom.

  - Ima dosta novih lica, mladih momaka koji su budućnost hrvatskog nogometa. Vrijeme je da nakon SP-a malo promijenimo krvnu sliku reprezentacije - objasnio je Niko Kovač koji je dodao kako na popisu nema Rebića i Perišića koji su ozlijeđeni.

  - Ali na njih ozbiljno računam - dodao je izbornik.

  To isto nije rekao za Badelja, Sammira, Schildenfelda i Zeleniku, igrače koji su bili na SP-u u Brazilu.

  - Znam da će biti razočaranih - samo je slegnuo ramenima.

  Od igrača koji bi protiv Cipra u Puli (4. rujna) ili kontra Malte na Maksimiru (9. rujan) mogli upisati prve nastupe za Hrvatsku tu su Lovre Kalinić i Ivan Vargić, odnodno Mario Pašalić i Duje Čop koji je bio na širem popisu za SP.

  - On i Kramarić su lani igrali odlično a kvalitetu su potvrdili i ove sezone. S njima želim pojačati konkurenciju - objasnio je izbornik.

  Alen Halilović još uvijek je u poziciji da može birati.

  - Razgovarao sam s njim prije SP-a i tada mi je obećao da će igrati za Hrvatsku. To nikada nije bilo upitno a njegova riječ mi sve znači -.

  Ambicija je plasman na Euro u Francuskoj i tu je Kovač vrlo optimističan, no ne krije oprez:

  - Italija je uvijek kvalitetna, Bugari su u prošlim kvalifikacijama bili dobri a Norvežani imaju novu i talentiranu generaciju.

  Izbornik se dotakao i pozicije Ivana Rakitića.

  - On je toliko jak, karakteran i pametan da može igrati što hoće, bez obzira na ono što igra u klubu cijele sezone. Putokaz je njegova igra protiv Islanda a tamo je bio odličan - rekao je Kovač dodavši kako mu je jedan od njegovih bivših trenera rekao ‘Niko ne šaraj ako tvoja ideja jednom nije uspjela’.

  - A trenirao me i Trappatoni - dodao je Kovač pa nastavio:

  - Uvijek sam tituliran kao Nijemac a oni su osvojili SP. Želim malo njihovog rada prebaciti u našu reprezentaciju. Schweintsteiger je isti profil kao i Rakitić, pa je u Njemačkoj igrao na zadnjem veznom a nogomet ide putem da igrač s te pozicije razigrava, sve je manje onih "razbijača", a mi ne želimo napucavati loptu - tvrdi Kovač koje je sa SP-a izvukao određene pouke.

  - Vidio sam što znači biti izbornik u dobrim i manje dobrim trenucima. Iako, bilo je pretjeranih kritika nakon SP-a.

  Ponudio je oproštaj Stipi Pletikosi, ne i Vukojeviću odnosno Eduardu.

  - Pleti sam htio dati poluvrijeme protiv Cipra ali me odbio. Ostalim nisam iz poznatih razloga - otkrio je Kovač.

  Treba spomenuti kako izbornik A reprezentacije ovim popisom nije išao na ruku Nenadu Gračanu koji igra iznimnu važnu utakmicu protiv Latvije s mladom reprezentacijom s obzirom da mu je uzeo šest igrača. Čisto za podsjetnik, Štimac je redovito morao puštati mlade igrače bivšem U-21 izborniku, odnosno - Niki Kovaču. Reprezentacija se okuplja prvog dana rujna u Zagrebu. Prijatelsjki dvoboj s Ciprom je 4. rujna u Puli, dok se kvalifikacije otvaraju 9.rujna u Maksimiru s Maltom.*

  POPIS ZA CIPAR I MALTU

  VRATARI: Subašić (Monaco), Vargić (Rijeka) i Kalinić (Hajduk)

  BRANIČI: Srna (Šahtar); Ćorluka (Lokomotiv), Strinić (Dnjipro), Lovren (Liverpool), Vida (Dinamo Kijev), Vrsaljo (Sassuolo), Jedvaj (Bayer) i Milić (Rostov)

  VEZNI IGRAČI: Modrić (Real Madrid), Rakitić (Barcelona), Pranjić (Panathinaikos), Kovačić (Inter), Halilović (Barcelona), Brozović (Dinamo) i Pašalić (Elche)

  NAPADAČI: Olić (Wolfsburg), Mandžukić (Atletico Madrid), Jelavić (Hull City), Sharbini (Rijeka), Kramarić (Rijeka), Pjaca (Dinamo) i Čop (Dinamo)