Nenad Dugi / CROPIX
MODRI LANI I DANAS

Kruno Jurčić juriša na Ligu prvaka s jačim kadrom nego Ante Čačić na Ludogorec

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2013. 22:15

Koja momčad je bolja? Ona Ante Čačića iz prošle sezone ili ova Krune Jurčića? Polemike se vode iz dana u dan, od navijača, preko promatrača, novinara do stručnjaka. Priča o snazi Dinama postaje zanimljivo štivo. Onoga trenutka kad je modri klub odlučio duboko posegnuti u blagajnu i dovesti inozemna pojačanja, Zdravko Mamić je kazao:

- Počinje nova era Dinama!

Kad gazda tako kaže, onda se ne očekuje kontra. Uostalom, kad smo pogledali pedigre i snimke novih lica Migliorea, Soudanija, Fernandesa, a najnovije Pinta, mogli smo zaključiti da je čovjek u pravu. Ono što smo vidjeli dalo nam je za pravo donijeti sud da se zaista stvara momčad vrijedna poštovanja. Negdje smo provukli da bi ona mogla izrasti u megamomčad. Ta rečenica nije se svidjela treneru Kruni Jurčiću. Kazao je čak da se radi o nekorektnosti s naše strane. Trener je oprezan. Dobro da je tako. Jer sasvim je razvidno da nije dovoljno dovesti nove igrače, pa makar oni bili pojačanja. Vrijeme je Jurčiću najveći protivnik, do početka kvalifikacija za Ligu prvaka na brzinu mora uigrati momčad. Što nije lak zadatak. Ključna riječ za sve je - prilagodba! Hoće li se u kratkom vremenskom razdoblju uspjeti adaptirati na Jurčićeve zahtjeve?

- Moja i trenerova razmišljanja su na istom putu. Ja odgovorno tvrdim da ova momčad ima megapotencijal. Zna to i trener, ali sasvim je logično da nudi oprez - kazao je Zdravko Mamić.

Nakon snimki i čitanja o njihovoj nogometnoj povijesti, nove igrače smo na pripremama mogli vidjeti i uživo. Sve osim Pinta. I nismo promijenili mišljenje. Dinamo je doveo zaista dobre igrače koji se bez imalo dvojbe mogu svrstati u red pojačanja. Junior Fernandes je zaista pravi španer, brz, prodoran, skočan, maštovit, iznimno opasan napadač. Soudani je za nijansu sporiji, ali svakim potezom pokazuje klasu. Migliore? Na utakmici s Olimpijom djelovao je nesigurno, ali to uopće ne treba čuditi jer tri mjeseca nije branio. Treba mu vremena da uhvati formu i snalaženje u prostoru, što je najbitnije za vratara. Jučer smo sa sportskim direktorom Zoranom Mamićem pola sata na snimkama gledali njegove obrane iz argentinske lige, dok je bio na vratima San Lorenza. Čovjek je na mnogim utakmicama činio prava čuda. Nema nikakve sumnje da se radi o vrhunskom čuvaru mreže. Tu treba biti dodan Ganac Lee Addy koji je stigao u zimskom prijelaznom roku, mogli bismo spomenuti Saida Husejinovića koji trenutačno nije u prvom planu, ali je proljetos pokazao da bi to mogao postati, Zvonka Pamića također.

Posebno je zanimljiv pogled na Dinamovu obranu. Ona je potpuno internacionalizirana. Migliore, Pinto, Addy i Ibanez. Plus hrvatski reprezentativac Josip Šimunić. A ako pogledamo kompletnu momčad, Dinamo će u udarnoj postavi imati čak sedam stranaca! Osim ove četvorice tu su još Sammir, Soudani i Fernandes. Naravno da nismo računali hrvatska državljanstva Sammira i Ibaneza. Jedini Hrvati u udarnoj postavi mogli bi biti Ademi, Šimunić, Brozović i Čop. Dinamo nikad u povijesti nije bio tako posložen.

- Neće biti dobro ako Dinamo ne uđe u Ligu prvaka!

To je kazao bivši hrvatski izbornik i trener Zlatko Kranjčar.

Da vidimo s kakvim je to potencijalom raspolagao Ante Čačić kad je prošle sezone jurišao na najelitnije nogometno natjecanja na Globusu? Za primjer smo uzeli prvu utakmicu europske sezone, onu protiv Ludogoreca na gostovanju u Bugarskoj. U toj postavi nije bilo Šimunića, ali se on priključio nešto kasnije u 3. pretkolu protiv Šerifa. Jurčić je ostao bez šest igrača koji su tada startali u udarnoj postavi.

U svlačionici više nema Kelave, Vide, Tonela, Badelja, Kovačića i Tomečaka. Ako izuzmemo Tomečaka, koji nikad nije bio u idealnim planovima, Jurčić u postavi više nema tri hrvatska reprezentativca, Vidu, Kovačića i Badelja, bivšeg člana Vatrenih Kelavu i jednog od najboljih stranaca koji su ikada igrali u plavom dresu, Portugalca Tonela. Takvo osipanje momčadi u samo godinu dana, a naročito zbog činjenice da se radi o visoko kvalitetnim igračima definitivno je hendikep, pa se Jurčića mora shvatiti kad povlači ručnu u najavi ove sezone. Kao i Čačića koji tvrdi da će Jurčić imati teži posao nego što je imao on. Sadašnji trener Maribora ipak je na raspolaganju imao gotovu momčad koju je uigravao cijelo proljeće.

Pa, jesmo li zaključili koja je momčad bolja, ona Čačićeva ili ova Jurčićeva? Usporedba koja smo napravili po pojedinačnoj vrijednosti igrača kaže - Jurčićeva. Dobila je tri boda više. Svakako ima veliki potencijal, nemojmo zaboraviti da u svlačionici ima i dva svjetska talenta, Jedvaja i Halilovića. Ali tko kaže da ih Dinamo uskoro neće prodati, znano je da su mnogi klubovi spremni masno platiti za njihov dolazak. Zato, treba pričekati i vidjeti kako će se razvijati ovaj novi Dinamo. Jedno je pojedinačna kvaliteta, drugo prezentacije momčadi. Bilo bi jasno najbolje kad bismo taj razvoj gledali u Ligi prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 20:26