Josko Ponos/ CROPIX
POGLED IZ BIJELOG I PLAVOG KUTA

KUP ODAVNO NIJE UTJEŠNA NAGRADA U Splitu još od ere Igora Tudora traje navijački san o novom trofeju, a Rabuzinovo Sunce nužno je za budućnost Bijelih

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. svibanj 2018. 19:58

Prije nego što i službeno započne veliko finale Kupa Hrvatske koje danas u Vinkovcima starta s početkom u 19 sati, bilo je zanimljivo ukratko analizirati što bi točno ovaj trofej značio za suprotstavljene strane. I Dinamo i Hajduk puno bi dobili uspješnim zaključkom sezone i trijumfom u utakmici koja odavno ne donosi tek tamo neku utješnu nagradu.

Plavi kut

Nema ljepšeg kraja sezone za bilo koji klub na svijetu od pobjede protiv najvećeg rivala u utakmici za trofej. Rabuzinovo Sunce u Maksimiru, dvostruka kruna, sigurno bi potpuno prebrisao one krize i crne rupe u kojima je Dinamo boravio dobar dio proljeća, smjene trenera, sve one probleme koje su ti treneri imali tijekom sezone. Završiti sezonu slavljem u takvoj utakmici, teško je naći bolji kraj.

Zagreb, 190518.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva Liga, 1.HNL, 36.kolo, seniori, utakmica GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: igraci Dinama slave naslov prvaka Hrvatske.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Međutim, za Dinamo Sunce ne bi značilo samo dobar kraj, već i dobar početak. Nove sezone i početak rudarskog posla koji čeka Nenada Bjelicu tijekom ljeta. Trofej donosi mir, pozitivnu atmosferu, a to je ono što je Dinamovu treneru u ovom trenutku najpotrebnije. Poraz bi ipak donio gorak okus, dvojbe, nervozu, loše za start Bjeličine misije u Maksimiru. Bonus cijele priče bilo bi i “izbjegavanje” Superkupa, odnosno tjedan dana dulje za pripreme za početak sezone. No, i bez svega toga, pobjeda protiv Hajduka uvijek je najbolji stimulans, pogotovo sad, u finalu Kupa. Za prvi Bjeličin trofej u Dinamu!

Bijeli kut

Nekoć se Kup tretirao utješnom nagradom u dubokoj sjeni naslova prvaka, ali odavno su se promijenili kriteriji. Danas je važan svaki trofej, jer pet godina Hajduk čeka na Rabuzinovo Sunce, a prvenstvo da ne spominjemo. Od svibnja 2013. kada je momčad Igora Tudora slavila u Maksimiru traje navijački san o novom trofeju. Ali, trofej istim žarom sanjaju i članovi Nadzornog odbora, predsjednik i sportski direktor na odlasku, pa igrači i na kraju najviše trener i njegov stožer. Svatko iz svojih razloga, ali generalno gledajući, Kup je za Hajduk golemi poticaj u pripremi nove sezone. Novi impuls za velikana koji je u finišu sezone ušao u veliku krizu.

Split, 220418.
Nogometna utakmica Hrvatski telekom 1. liga, 31. kolo na stadionu na Poljudu.
Hajduk - Dinamo
Na fotografiji: Slavlje nakon gola Mije Caktasa
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
CROPIX

Zašto je Hajduku potreban trofej, jednostavan je odgovor na klupskoj razini. Povijest piše trofeje, a Hajduk je veliki klub zbog trofeja što su generacije prethodnika osvajale. Nadzornom odboru Kup znači stabiliziranje klimave pozicije u zadnjoj godini mandata. Predsjednik i sportski direktor dobit će premiju, a uz to i moralnu satisfakciju da je momčad koju su stvarali osvojila trofej. Igrači također primarno žive za premiju, jer većina će se ovog ljeta suočiti s pitanjima “kamo i kako s Poljuda” čak i u slučaju da se okite naslovom pobjednika Kupa.

Na kraju dolazi trener kojem Kup treba kao potvrda ostanka, ali i kruna dosadašnje karijere. Motiva je na sve strane, a Vinkovci će pokazati jesu li svi zajedno spremni donijeti trofej na Poljud, da napokon i Bijele obasja trofejno Sunce...

Linker
25. travanj 2024 22:36