'JEDNO PLANIRAŠ, DRUGO SE DOGODI'

LEGENDA BIJELIH NAJBOLJE OPISALA HAJDUKOVU NEMOGUĆU MISIJU Kako očekivati rezultat kada pred svaku europsku utakmicu prodaš igrača?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 20:44

Zahtjevna je situacija na Poljudu, a takve situacije traže velike i iskusne komentatore. Zoran Vulić je jedan od takvih. Trener koji je s Hajdukom prošao uspone i padove, europske pobjede i tragične poraze.

- Hajduk je moj život - uvijek će kazati trofejni trener Bijelih.

Zašto smo se sjetili Vulića? Zato što je prije 15 godina prolazio sličnu situaciju kada su prodani Srna i Pletikosa.

Mora biti planski

Hajduk je tog ljeta u ulozi osvajača Kupa ambiciozno krenuo u Europu i u domaćem prvenstvu, ali dva najbolja igrača su otišla u Šahtar.

- To je neminovnost trenerskog života. Jedno planiraš, drugo se dogodi. Ali onda se i do ciljeva teže dolazi.

Hajduk je ovog ljeta prodao prvog vratara (Letica) i četiri vezna igrača (Radošević, T. Bašić, Savvas, Kožulj), ali tu još nije kraj, jer prijelazni rok traje još tri tjedna.

Split, 040415.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 27. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - RNK Split. 
Na fotografiji:Zoran Vulic.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

- Teško je očekivati rezultat kada pred svaku europsku utakmicu prodaš igrača. I to redovno jednog od važnijih. Znam da nije lako odbiti visoke ponude i novce od kojih klub živi, ali jasno je da se prodaje moraju planski odvijati.

Je li 3,5 milijuna eura iznenađujuće veliki transfer za Tomu Bašića?

- Tržište određuje cijenu, a ukoliko netko plati toliki iznos, znači da postoji vrijednost koja je utemeljena na nekim parametrima. Ali, Tomu Bašića znam još iz dana kada je igrao za reprezentaciju U-19. Predložio sam tada Goranu Vučeviću da pogleda malog, jer sam vidio da ima odlične predispozicije. Lijeva noga, sjajan prekid, lucidan pregled igre. Poslušao me Vučević i doveo Bašića u Hajduk - ispričao nam je Vulić.

Toma Bašić, još jedan od mlađih igrača Bijelih koji sa nepune 22, u trećoj seniorskoj sezoni napušta Bijele. Njegovim odlaskom otvaraju se dva pitanja. Prvo je dugoročni cilj, odnosno tema kako stvoriti novog Tomu Bašića, a drugo je pitanje kako proći preko Steaue do play-offa europskih kvalifikacija.

- Prva je tema na koju klub mora dati odgovor. Znači, logično je da u klubu postoji određenje, da postoji vizija kako će i s kojim snagama naprijed. Ima mladih igrača u momčadi, od Šege preko Delića i Palaverse. Postoji talent, ali problem je što ne mogu svi odjednom ući u momčad i preuzeti uloge nositelja.

Toma Bašić
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Da bi pojasnio o čemu je riječ, ispričao je Vulić anegdotu iz svog igračkog doba.

- Postigao sam devet pogodaka, ali bio sam mlad igrač, jer sa 21 si tada bio mlad. Igrao sam dobro, ali Biće Mladinić bio svjestan situacije i znao bi reći “jao si ga nama ako će nam Vulić donositi banane”. Htio je zapravo reći, ako nas on tako mlad hrani, ne možemo daleko. Takva je situacija danas u Hajduku. Stanko Jurić bi trebao voditi i odgajati Šegu i Palaversu. Uza sav respekt prema Juriću kojeg držim za sjajnu perspektivu Hajduka, ali i Jurića bi netko trebao voditi, pružiti mu podršku kada dođu teški trenuci. To je bit priče. Novi Toma Bašić trebao bi se planski razvijati, ali taj plan ne vidim. Pa Hajduku se i Letica dogodio, kao što se dogodio Stanko Jurić. Danas brani treći vratar, a kako brani, čovjek misli da je prvi. Sam Bog nam je poslao talentiranog Ljubića, ali i njemu će se dogoditi pogreška i trebat će mu podrška, a u momčadi je sve manje iskusnih.

Traži se prolaz

Svjestan je Vulić da je nogomet proces koji traži vrijeme i strpljenje, a Hajduk nikada nije imao ni vremena ni strpljenja.

- Znam, jednom ćemo sigurno imati vremena i strpljenja, ali to nije ovog tjedna. Sada se traži prolaz Steaue i to je jedino o čemu ljudi razmišljaju.

Kako komentirate činjenicu da su prodani najbolji, ali nisu se dovele adekvatne zamjene?

- Jasno je da klub živi od prodaje igrača, ali isto tako je razvidno da u ovom trenutku više nema izbora za bitnije kupovine. Najbolji su već prodani, sve je manje kvalitetnih igrača na tržištu tri tjedna prije kraja prijelaznog roka. Ne znam s koliko novca Hajduk raspolože za kupnju, ne znam kakvo je stanje u klubu, ali bilo bi odlično kada bi nakon igrača koji su ovog ljeta došli, uzeli i pojačanje za momčad.

Kakav je Hajduk uoči dolaska Steaue?

- Zanimljivo pitanje s golemim upitnikom. Stoperski tandem nije standardiziran, jesu li to Vučur i Mikulić, hoće li igrati Lopez, je li spreman Nižić… Niz pitanja o najvažnijem dijelu momčadi. U sredini Mijo Caktaš mora biti nositelj, a u napadu vjerujem da će proraditi Ivanovski. S vremenom. Koliko god bili nestrpljivi, neke igrače moramo malo i čekati. Zato kažem da mi je Hajduk veća nepoznanica od Steaue.

Samo da je čista mreža

S obzirom na sve enigme i upitnike, što očekujete od Hajduka u četvrtak na Poljudu?

- Najvažnije je u prvoj utakmici ne primiti pogodak. Ne, ne mislim da se treba vaditi u drugom dvoboju, ali kada dođeš u Bukurešt bez primljenog pogotka, sigurno je lakše ući u utakmicu. Bilo bi idealno pobijediti s 2:0, ali dobro je i 1:0. Svaka je pobjeda, posebno ako je čiste mreže.

Ali, Hajduk je u zadnje tri utakmice vadio loptu iz mreže.

- Znam, treba se puno raditi na tome. Stabilizirati stoperski tandem, pojačati defenzivnu koncentraciju. Ali, držim da je sutrašnji dvoboj utakmica u kojoj treba igrati glavom. Ne srcem, nego razumom. Igrači trebaju biti pravi hajduci, pokazati se kada je najteže, a podrška navijača potrebnija je no ikada. Dvanaesti igrač treba Bijelima u četvrtak na Poljudu. Treba podržati Hajduk i kada nije sve idealno - zaključio je Vulić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:26