CROPIX
NEPOZNATO O BJELICI

LEGENDARNI HRVATSKI TRENER PROGOVORIO O SITUACIJI U DINAMU 'Tu svaki trener ima jedan problem koji je ogroman, prevelik! On samo vodi treninge...'

Novi trener Dinama i njegovi dani u Maksimiru predmet su razgovora s njegovim asistentom Ninom Bulom, trenerom Ottom Barićem i bivšim suigračem Robertom Špeharom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. svibanj 2018. 13:13

Novi trener Dinama Nenad Bjelica objavio je da će mu asistent biti - Nino Bule (42). Nenada i Ninu veže veliko prijateljstvo još iz dana dok su skupa igrali u Admiri Wacker. Inače, Bule se opet vraća u Dinamo, radio je sa svim mladićima Modrih koji su danas u prvoj momčadi, a i s onima koji su otišli, Bornom Sosom koji je već potpisao za Stuttgart, te s Antom Ćorićem koji će uskoro potpisati za Romu. Osim što je u plavom klubu svojevremeno bio pomoćnik Željku Sopiću, Bule se okušao i kao samostalan trener u Novigradu te Kustošiji, hrvatskim drugoligašima.

- Naše prijateljstvo počelo je u Austriji, bili smo dio Admire Wacker. Nakon što je svatko otišao na svoju nogometnu stranu, nikad nismo prekinuli prijateljstvo, stalno smo pričali, kad god smo mogli, družili smo se. Baš smo pravi prijatelji - priča nam Bule.

Veli nam da iako su pravi i istinski prijatelji, ne želi biti subjektivan.

- Naravno, sad kad bih ja počeo pričati o svom prijatelju, svi bi kazali da govorim pozitivno jer smo tako dugo u prijateljskom odnosu. Zato je najbolje da vam kažem ovako: svi ćete ga dobro upoznati, pa ćete onda donijeti sigurno isti zaključak kao i ja...

Zagreb, 090417.
Maksimir, stadion Hitrec-Kacian.
Utakmica 2. HNL: Dinamo II - Novigrad.
Na fotografiji: Nino Bule.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Poziv je velika čast

Pa dobro, koji je vaš zaključak?

- Nenad Bjelica je čista desetka! Čista desetka u svakom smislu, trenerskom i ljudskom! Bio je vrhunski igrač, dokazao se već i kao trener. A vrlo je bitno naglasiti da se za sve izborio sam. Meni je bila velika čast kad me pozvao u svoj stožer. Inače, bio sam četiri godine s B momčadi Dinama, tako da ne dolazim u neku nepoznatu priču. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s tadašnjim klincima, koji su danas dio prve momčadi Modrih - zaključio je Nino Bule.

Vrlo nesigurne vode

Čovjek koji je imao veliki utjecaj na igračku karijeru Nenada Bjelice svakako je bivši izbornik Vatrenih Otto Barić. Herr Otto ga je vodio na Europsko prvenstvo u Portugal 2004. godine, Nenad je bio dio njegova udarnog sastava protiv Švicarske i Francuske.

- Bjelica je vrlo ozbiljan čovjek koji je odlučio da nogomet bude njegov život. Poznajem ga kao jako dobrog nogometaša i krasnog čovjeka. Želim mu svu sreću u Dinamu, trenerski uspjeh - kazao je u uvodu Barić.

Zagreb, 160816.
Stadion Maksimir.
Prva utakmica Play-Offa Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Red Bull Salzburg.
Na fotografiji: Otto Baric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Međutim, priča da je njegov dolazak u Dinamo poprilično riskantan potez.

- Uplovio je u vrlo nesigurne vode! Jer hrvatske nogometne vode su prepune morskih pasa... Pogledajte Dinamo koji je preuzeo. Taj klub samo prodaje igrače. Posljednjih mjeseci samo gledam koji sve to igrači odlaze iz Maksimira. Zato će Bjelici, kao što je bilo i svakom drugom Dinamovu treneru biti iznimno teško. Dinamo ne može niti slučajno nadoknaditi te igrače koje prodaje. Oni koji dolaze ili će doći nisu i ne mogu biti ta kvaliteta. Bjelici u Dinamu može biti samo teško. Jer kao što vidimo, Modri ne smiju izgubiti utakmicu, odmah se mijenja trener. Ne govorim tu o Bjelici kojeg držim ozbiljnim trenerom, već o cjelokupnoj situaciji u i oko Dinama, pa zaključujem, ne sviđa mi se sve to skupa!

Iskusni stručnjak nastavlja svoju priču...

- Svaki trener u Dinamu ima jedan problem koji je ogroman, prevelik. U plavom klubu trener samo vodi treninge! Nema nikakvog utjecaja na sportsku politiku, na odlaske i dolaske igrača. Ja nikad ne bih mogao tako raditi. Niti bih nikad dopustio da se to dogodi. Zato mi je žao svih trenera koji postaju samo treneri na travnjaku. Moralo bi se Bjelici mnogo toga dobroga poklopiti da napravi ono što mu želim, a to je uspjeh. Da sad ne pričam o sebi, ali preuzeo sam svojevremeno Sturm koji je bio zadnji na ljestvici. Nisam mogao dobiti desetak utakmica, ali na kraju smo se ipak spasili. Sljedeće sezone, kad sam samo ja odlučio dovesti Bakotu i Webera, bili smo drugi, izgubili smo prvo mjesto u zadnjem kolu. Hoću kazati, ako trener nema utjecaja na sportsku politiku, hendikepiran je u startu.

Raspričao se Barić o Dinamu...

- Vidite, zašto će Bjelici dodatno biti teško... Dinamo nema publike, nema navijača. Oni protiv Lokomotive trebaju osvojiti naslov prvaka, a na tribina se skupilo 300 ljudi... Zapamtite, ne može se bez publike! Ne može! Kakvog to smisla ima? Za koga se igra? A Dinamo ništa ne radi za publiku. Dapače, radi protiv publike, jer prodaje svoje najbolje mlade igrače. Eto, sad su prodali Sosu, koji će po meni biti “drugi Jarni”, najbolji lijevi bočni kojeg je imala Hrvatska. Pa onda Ćorića, najavljuje se odlazak Benkovića... Sutra će kad se oporavi otići Moro, pa onda taj mali Španjolac Olmo. Koga gledati, zašto doći na stadion? Dinamo je kao kino u kojem stalno igra isti film. Loš film... Tko će stalno gledati loš isti film? A na koncu, kad se izgubi koja utakmica, ispaštaju treneri. Bjelici će trebati neko ludo čudo da s Modrima napravi neki europski iskorak - zaključio je Barić.

Nazvali smo malo i ravnu Slavoniju, današnjeg trenera Marsonije Roberta Špehara koji je bio suigrač Bjelice u Osijeku.

Skupa prije rata

- Igrali smo skupa prije rata. Nenad je bio dobar igrač, sjajne tehnike. Također, odlično je izvodio slobodne udarce. Ono što ga krasi svakako je ozbiljnost i disciplina. Takav je bio kao igrač, a onda zaključujem da je i takav trener. Ima međunarodnog iskustva, ali rekao bih da je ipak na startu svoje trenerske karijere, s Dinamo mu je svakako najveći izazov do sada - veli Špehar.

Nadodat će da je Bjelica uvijek bio iznimno pristojan i srdačan čovjek.

- Ja ga, doduše, poznajem kao tihog čovjeka... U zadnje vrijeme nismo komunicirali jer je trenersku karijeru gradio u inozemstvu. Ali ne vjerujem da se nešto promijenilo u tom smislu - zaključio je Špehar.

Linker
27. travanj 2024 01:35