Mario Stanić
 Jakov Prkic / CROPIX / Jakov Prkic / CROPIX CROPIX
NOVI SPORTSKI DIREKTOR

LEGENDU VATRENIH JOŠ SAMO JEDAN POTPIS DIJELI OD POLJUDA Bivši hajdukovac mu poručio: 'Rekao sam mu - kada je mene odstranilo, tebi je svanulo'

IVICA MORNAR Nekad igrač Bijelih i hrvatske reprezentacije, jedan od organizatora turnira ‘4 kafića’ o očekivanim promjenama na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. prosinac 2019. 14:27

Ivica Mornar na predstavljanju svoje momčadi za turnir “4 kafića” bio je jasan i nedvojben.

- U našoj ekipi je Mario Stanić. Za sada je sportski direktor moje momčadi, ali uskoro i Hajduka - rezolutno je poručio Mornar.

Karijere Ivice Mornara i Marija Stanića ispreplele su se sredinom 1990-ih. Mornar je bio u frankfurtskom Eintrachtu, a Stanić golgeter Club Bruggea.

- Rekao sam Staniću, “kada je mene odstranilo, tebi je svanulo”. Šalimo se mi međusobno, ali činjenica je da me Stanić naslijedio u reprezentaciji na desnoj strani. Od napadača je postao desni bočni. I krilo i bek, sve je igrao po boku.

Odbio Svagušu

Taj ključni detalj zbio se u svibnju 1996. kada je izbornik Ćiro Blažević na kraju priprema prebrisao Mornara s popisa za EP u Engleskoj. Presudni trenutak za dvije nogometne karijere.

- Što bismo rekli, dalje je sve povijest. Ali bitno je u ovom trenutku kazati ono što se događa. Volio bih da Stana bude novi sportski direktor Hajduka. Vjerujem u Stanića.

Split, 261215. 
14. po redu malonogometni turnir Cetiri kafica Memorijal Dino Petrinovic  u velikoj dvorani SC Gripe. 
Na fotografiji: Ivica Mornar, najbolji igrac po misljenju novinara.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Zanimljivo je da je Mornar mogao istu funkciju obnašati prije 10 godina. Priča kaže da je Moka uzeo ključeve, ali nikada nije ušao u Ured na drugom katu Poljuda.

- Davno je to bilo, tko će se sjetiti jesam li uzeo ključeve ili nisam. Ali funkcije se nisam prihvatio, to se zna. Bila su to konfuzna vremena. Teška. S Joškom Svagušom sam imao prijateljski odnos, ponudio mi je funkciju koju ja na kraju nisam prihvatio. Ali i tada i danas znam koje su tri karakteristike najvažnije za obnašanje visoke dužnosti u Hajduku.

Koje su to tri odlike?

- Stručnost, poštenje i lojalnost. Stručnost je za sportskog direktora najvažnija, ali je i kategorija koja se najteže procijeni. Uz to ide poštenje, da sportski direktor nije podložan manipulaciji, da se ne bavi poslovima izvan svog okvira. I, dakako, lojalnost prema klubu. Držim da sam u to doba imao potrebne odlike, ali nisam se ipak prihvatio posla sportskog direktora.

Što ne znači da ne možemo Mornara upitati kako bi reagirao na mjestu novog sportskog direktora Hajduka. Ostaviti Burića ili mu se zahvaliti?

- Lagan je odgovor. I subjektivan. Meni je Burić drag kao čovjek i trener. Nemam više ništa dodati glede njegova statusa.

Zagreb, 021119. 
Stadion V. Gorica.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju HNK Gorica i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na igri treba raditi

Ipak, igra je slabija od rezultata.

- Nije sporno, Burić mi je drag, ali opravdana kritika uvijek stoji. Hajduk uvijek mora težiti igri i rezultatu. Međutim, za rezultat treba i ukupna uređenost kluba. Da sportski direktor podržava trenera, da predsjednik financijski prati sportski program. Istina je da Hajduk uvijek treba igrati napadački i efikasno, što je, kako svi znamo, izostalo u posljednjim utakmicama. Svi se uvijek nadamo velikom Hajduku, ali i Burić zna kakve su mogućnosti momčadi. S igračima je stalno na treningu, vidi njegove kapacitete i shodno tome formira igru.

Dodat će i Mornar kako ne razumije zbog čega se odavno stvara atmosfera nezadovoljstva.

- Nije pitanje zadnjih nekoliko utakmica, iako je i sada Hajduk drugi na ljestvici. U redu, igra nije na željenoj razini, ali Hajduk je drugi. Hej, drugi na tablici gdje se rijetko nalazio zadnjih godina. Na igri treba raditi, jasno, ali pogled na tablicu ne bi trebao stvarati toliko nezadovoljstva, jer Hajduk ima rezultat bolji nego prethodnih sezona.

Stručna piramida

Kojim se može približiti Dinamu?

- Najviše na svijetu bih to volio, ali nije realno s ovakvim Dinamom. Ispali su Modri iz Europe, međutim Bjelica radi sjajan posao. Dinamo je ispred konkurencije. Daleko ispred u ovom trenutku. Hajdukovac sam, ali to ne znači da ne vidim kakvo je stanje. Pričamo o tome kako bismo krenuli na prvo mjesto, ali Dinamo je otišao daleko. Trebat će vremena za takav iskorak. Trebat će se dobro posložiti, kreirati stručnu piramidu, imati kontinuitet.

Dinamo je eliminiran iz Europe, a do zadnje utakmice je Bjeličina momčad gajila visoke ambicije.

- Nisu ispali zbog poraza od Cityja, nego zbog onog remija protiv Šahtara u Maksimiru. Tko je kriv, nebitno. U šest zadnjih minuta ne smiješ izgubiti dva boda. Tu je, realno govoreći, bio kraj većim europskim dosezima. Ali, Dinamo je igrao Ligu prvaka, nije bio kanta za napucavanje. I to sve govori. Hajduku će trebati vremena kako bi dosegnuo europsku razinu što je konstantni cilj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:19