Foto: Vlado Kos / CROPIX
'JURČEVIĆ JE BIO GOSPODIN'

'LICE S TJERALICE' OTKRILO SVOJU ISTINU O NEZAPAMĆENOM INCIDENTU U HR NOGOMETU 'Psovao nam je sve i svašta, pa što su mu naše majke krive?'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. travanj 2018. 15:52

Pokušali smo jučer doći do Soudanija, čuti njegovu verziju događaja iz tunela u Vinkovcima. Dakako, ne samo to; htjeli smo porazgovarati i o nogometnim događanjima, dvama prekrasnim pogocima i borbi za naslov najboljeg strijelca lige. Međutim, Dinamov Alžirac nije bio dostupan, nije želio ništa govoriti o svemu tome, očito ga je nastup Cibalijina kondicijskog trenera Hrvoja Bradašića dosta pogodio.

Premda je Soudani bio najveća zvijezda na stadionu kraj Bosuta, prije i nakon utakmice potpisao je pregršt autograma i bio najčešća meta fotografija razdraganih vinkovačkih klinaca, ipak mu ovaj dvoboj neće ostati u najljepšem sjećanju. Bez obzira na dva pogotka, tri boda i stotine čestitaka nogometne publike.

I u Dinamu su odlučili da neće službeno komentirati incident, da je to, kako rekao i trener Jurčević nakon susreta, završena priča i da ne treba dolijevati ulje na vatru. Ipak, uspjeli smo dobiti neke neslužbene informacije o tome što se događalo u tunelu i kako je, zapravo, došlo do incidenta, pa možemo, otprilike, prepričati sukus te neslužbene verzije Dinamova kuta.

Još tijekom subotnje večeri stizale su poruke iz Vinkovaca da je Soudani, zapravo, taj koji je provocirao, da je psovao vinkovačkoj klupi, a onda poseban arsenal psovki izvadio nakon prvog pogotka, čime je potpuno izbacio iz takta domaći stožer te je incident nakon utakmice bio, zapravo, samo nastavak.

S druge strane, maksimirski izvori kažu da su s domaće klupe provocirali Soudanija svaki put kad je terenom prošao kraj nje, da su mu dobacivali, psovali, a da je nakon prvog gola burno reagirao upravo Hrvoje Bradašić, koji je uz teren zagrijavao igrače, i odgovorio na Soudanijevu psovku, koja, navodno, nije bila usmjerena prema Vinkovčanima, već je bila izraz olakšanja što je napokon postigao gol. Dakako, ne možemo točno znati što je točno tko, kome i kada rekao, je li tko nešto dobro ili krivo protumačio. Provokacije su na terenu česte, vruće glave svašta misle i kažu, međutim ono što se događalo poslije susreta ušlo je u službeni zapisnik i tu je jasno da je Bradašić pretjerao.

Navodno je, kažu nam svjedoci, ne samo izgovorio ono što u zapisniku piše (“J***m ti mater crnu” i “J***m ti mater klošarsku”) već je i na opasku ljudi iz Cibalije i Dinama da nije pametno tako govoriti još jednom ponovio sve to. I malo više. Svađu je pokušao smiriti Dominik Livaković, ali ga je u toj gužvi, opet navodno, netko iz suparničkog tabora primio za vrat. Ipak, situacija se tada smirila, došla je i policija, a zaslužan je bio i Nikola Jurčević, koji je svoje igrače poslao u svlačionicu i ohladio vruće glave.

Optuženi Hrvoje Bradašić o incidentu

Hrvoje Bradašić od prošle je jeseni kondicijski trener Nebeskoplavih, a od prošle subote Cibalijino - lice s tjeralice. Naime, nakon utakmice u kojoj su Nebeskoplavi potpisali najnoviju kapitulaciju protiv Modrih, koji su ih matirali u posljednjih 11 partija, u utrobi vinkovačkog stadiona nastao je metež. Svjedoci navode da fizičkog obračuna nije bilo, ali verbalni rafali frcali su posvuda. Jedan od njih pokosio je junaka utakmice Soudanija, kojega je Bradašić izvrijeđao na rasnoj osnovi. Evo Bradašićeve priče:

- Nakon prvog pogotka Soudani je potrčao prema skupini pričuvnih igrača iza našega gola koju sam zagrijavao i, revoltiran tko zna čime, počeo nam je psovati sve i svašta. Posvjedočiti o tome mogu naši pričuvni igrači, ali i nekoliko fotoreportera - napominje Bradašić u uvodu priče koja je nastavak dobila nakon utakmice “u tunelu usred mraka”...

- Pričekao sam Soudanija na ulazu u tunel i pitao ga što mu je to trebalo, kako se može tako ponašati i što su mu naše majke krive, a on mi se unio u lice. Fizičkog kontakta nije bilo, opsovao mi je opet majku cigansku, na što sam reagirao onako kako nisam smio.

Itekako je pritom sporan koloritni pridjev koji je Bradašić rabio u kontekstu Soudanijeve boje kože...

- Najiskrenije se ispričavam Soudaniju, istinski mi je žao, stvarno nemam ništa protiv njega kao osobe druge rase i vjere. Hladne glave nikada nikome to ne bih rekao, ali bio sam isprovociran, što me, dakako, ne opravdava, ali... Nisam rasist, u karijeri sam radio s mnogim igračima drugačije boje kože i nikada ni s kim nisam imao nikakav problem ili prema nekome od njih bilo kakvu predrasudu. To nije bilo u redu od mene, nisam ponosan na to što sam rekao, još jednom velika i iskrena isprika Soudaniju, i to isključivo zbog tog neprimjerenog pridjeva. U svemu ostalome nas smo dvojica kvit, stradale su nam obje majke, ni krive ni dužne...

Bradašić umjesto zaključka dodaje:

- Ne bih ulazio u detalje, ali moram reći da se Dinamov trener Jurčević pokazao velikim gospodinom. Samo još toliko.

Dakako, oglasili su se i iz vinkovačkoga kluba. Riječ uzima predsjednik Josip Kuterovac, inače i član IO-a HNS-a:

- Prvo, žalimo što nakon dobre utakmice odigrane u sjajnom ambijentu moramo govoriti o ovome. Drugo, HNK Cibalia ne stoji iza Bradašićevih riječi i od njih se odlučno ograđujemo. Naš klub i inače ima nultu stopu tolerancije na rasizam, govor mržnje, diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Protiv Bradašića ćemo pokrenuti interni disciplinski postupak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:43