REUTERS/Antonio Bronic
SJAJNI VEZNJAK MODRIH

LJUBIMAC MAKSIMIRSKE PUBLIKE NAJAVIO POHOD NA LIGU PRVAKA, ALI JEDNU STVAR NE RAZUMIJE 'Ne znam zašto me Prosinečki ne zove...'

APSOLUTNI LJUBIMAC MAKSIMIRSKE PUBLIKE NAJAVIO POHOD NA LIGU PRVAKA, ALI JEDNU STVAR NE RAZUMIJE 'Prosinečki i njegov stožer znaju najbolje, ali, ne znam zašto me ne zove'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2019. 22:09

Izet Hajrović, odnosno kako ga mi svi zovemo Hajro, ljubimac je Dinamovih navijača. Od prvog trenutka kad je došao u Dinamo. Jednostavno je “kliknuo” s tribinama. Nije to neko čudo. Osim što je odličan nogometaš, Hajro je spontan, simpatičan čovjek, zanimljivih izjava, djeluje opušteno, onako, baš narodski. Takve navijači vole. S novinarima je također super, nikad mu ne pada napamet odbiti izjavu, uvijek će i onako neslužbeno izmijeniti rečenice, nikad neće proći kraj vas a da ne pita “kako ste”. S njim biste mogli provesti dan zezajući se, razgovarati o svemu i svačemu i nikada vam ne bi bilo dosadno.

Eto, prije neki dan je stavio potpis na novi ugovor s Modrima u trajanju od dvije i pol godine, makar zapravo to i nije novi ugovor.

- Ne, nisam potpisao nikakav novi ugovor, samo se aktivirala klauzula. Još prije ljetne stanke u klubu su mi kazali da bi željeli aktivirati tu klauzulu, ja sam, naravno, bio također za, i eto - to je bilo to. Svi znaju da sam jako sretan u Dinamu, da mi je ovdje jako lijepo. Postao sam i ljubimac navijača, a to mi je posebno drago. Tako da smo se odmah dogovorili, nije ta priča bila za razmišljanje - kaže Hajrović.

Što mislite, čime ste osvojili Dinamove navijače?

- Ha, pa iskreno, nisam o tome baš previše razmišljao. Jednostavno sam to osjetio i zbog toga sam neizmjerno sretan. Kad čujem kako me tribine zazivaju, ili kad navijači plješću pri mom ulasku ili izlasku iz igre, totalno se oduševim, lijepo mi je oko srca. Pa valjda sam ih osvojio time što sam dobar igrač, što na terenu uvijek dajem sve od sebe. Lijep je to osjećaj... Jako respektiram naše navijače, a oni respektiraju mene.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: Izet Hajrovic, Dani Olmo, slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Možete li se u Dinamu zamisliti do kraja karijere?

- Sve je moguće. Nikad se na takvo pitanje ne može decidirano odgovoriti s “da” ili “ne”. Ako će klub i dalje željeti da budem tu, ako će isti osjećaj biti u meni, onda se mogu zamisliti u Dinamu do kraja karijere. No, ponavljam, u nogometu je sve moguće. Tako da ne želim ništa obećavati.

Cilj je vrlo jasan

Jesmo li već vidjeli vaš najbolji nogomet ili on tek slijedi? Prošle sezone bili ste najbolji europski strijelac momčadi, iznimno bitna europska figura?

- Kad sam došao u Dinamo, hvatao sam formu, a prošla sezona bila je jedna od mojih najboljih u cijeloj karijeri. Ove sezone ću se truditi da bude još bolja, želim pokazati još više nego prošle.

U redu, Europa je Europa, ali kako vam je igrati u HNL-u? Kad igrate, recimo, s momčadima iz donjeg dijela ljestvice? Ima li tu one strasti, energije, Dinamo je jako nadmoćan ne samo zapravo tim momčadima, već i svima ostalima?

- Sasvim je jasno da se HNL ne može usporediti s Europskom ligom ili Ligom prvaka. Međutim, a to ste mogli vidjeti, nama nema veze s kim igramo. Želja je uvijek posve ista, želimo pobijediti i dobro igrati. Ime protivnika nam ne znači previše. Cilj Dinama je jasan, osvajati trofeje u HNL-u, prvenstvo i Kup, a danas, eto, želimo i Superkup. U europskoj priči želimo doći što dalje. Nadalje, HNL nije uopće loša liga, dapače. Ja sam počeo s nogometom u švicarskoj ligi, pratim je stalno. Mogu kazati da je HNL čak malo jači od švicarske lige. Ima u HNL-u mnogo zanimljivih, kvalitetnih utakmica. Posebice kad mi igramo s Hajdukom, Osijekom, Rijekom, ponekad s Goricom, Lokomotivom. Svi zapravo imaju veliki motiv pobijediti Dinamo. Praktički uvijek na takvim ogledima igraju preko svog maksimuma. Nije lako pobjeđivati u takvim utakmicama.

Screenshot

Ipak, prošle sezone, ali i mnogih prethodnih, Dinamo se znao prošetati kroz prvenstvo. Hoće li tako biti i ove sezone?

- Da, prošle sezone smo postali prvaci s velikom bodovnom razlikom. Ta sezona je bila fantastična, ne samo u HNL-u, nego i u Europi. Ako bismo to sve ponovili, pa napravili još koji korak naprijed, bio bih najsretniji čovjek na svijetu. Ali neće biti lako. Nije ni prošle sezone bilo lako, bez obzira na tu ogromnu bodovnu prednost. Znate, bez obzira na kvalitetu, nije lako pobjeđivati u svakoj utakmici.

Velika želja ove sezone je igranje u Ligi prvaka. Ima li Dinamo kvalitetu za igranje u Ligi prvaka. Tu ne mislimo na ulazak, nego na utakmice u skupini?

- Definitivno držim da možemo igrati u Ligi prvaka, da imamo tu kvalitetu. Jer za sada nam je momčad praktički ista kao prošle sezone. Jedino je otišao Rrahmani, a došao je Pinto. Priključili su se neki mladi igrači prave kvalitete, dakle imamo kontinuitet momčadi, što je itekako važno. Prošle sezone smo napravili veliki korak naprijed kad se radi o Europskoj ligi. Možda čak i dva. Sad želimo biti još bolji. Možemo mi napraviti dobar rezultat i u Ligi prvaka. No prije toga moramo se plasirati u Ligu prvaka. Ja sam siguran da ćemo u tome uspjeti, a onda ćemo vidjeti što će biti.

Usponi i padovi

Istina je da ste ostali svi na okupu, ali koliko ćete biti slabiji bez Olma koji će, po svemu, sudeći ipak otići?

- Svi znamo da je Olmo jako bitan za momčad. Dani je odigrao fantastičnu sezonu, a ima još jedna vrlo bitna stvar kad je on u pitanju. Jako je dobar kao čovjek. Osim toga, jako je ozbiljan, razmišlja kao da ima preko 30 godina. Psihološki je neviđeno jak. Ako ode, naravno da će nam biti teže. Međutim, mi u momčadi imamo dosta igrača koji mogu nadoknaditi eventualni odlazak Olma. Odnosno, mogu napraviti iskorak kakav je napravio Olmo. Zato držim da ćemo njegovim mogućim odlaskom izgubiti, ali ne previše, jer imamo igrača koji ga mogu nadomjestiti.

Tko je igrač koji najbezbolnije može preuzeti njegovu ulogu u momčadi?

- U veznom redu imamo dosta igrača koji mogu igrati njegovu poziciju i preuzeti odgovornost. Ne bih sad govorio o imenima, ali svi momci iz veznog reda spremni su preuzeti njegovu ulogu.

Postoji li neka opasnost za Dinamo, može li se dvije sezone zaredom održati takav snažan ritam i raditi takve dobre rezultate?

- Kad je Dinamo u pitanju, onda je to moguće. Prošle sezone bilo je utakmica u kojima nismo uvijek bili najbolji, bilo je i lošijih utakmica. U sezoni je sasvim normalno imati uspone i padove. Međutim, nema straha, ne možemo mi pasti. Imamo trenera koji itekako pazi da se to ne dogodi. Nenad Bjelica stvarno radi dobar posao, cijeli stručni stožer radi fantastično.

Da se vratimo malo u povijest. Zašto kao igrač niste prošli u Galatasarayu?

- Tamo sam bio oko pet mjeseci. Igrao sam samo polusezonu. Trebalo mi je neko vrijeme kako bih dobio dozvolu da mogu igrati, jer je moglo igrati šest stranaca. Nadalje, imao sam veliku konkurenciju, tada su u Galatasarayu igrali svjetski igrači, Drogba, Sneijder, Felipe Melo... Trudio sam se, odigrao sam utakmica, zabio sam jedan pogodak, imao sam tri asistencije, ne mogu se sad točno sjetiti. Ali bio sam zadovoljan. Da sam duže ostao, tko zna kako bi bilo. Međutim, meni ja tamo bilo super, klub je bio super, a o Istanbulu ne trebam ni govoriti. Iz Galatasaraya sam otišao u Werder, pa sam bio na posudbi u Eibaru. Tamo sam trebao više igrati nego u Werderu, nažalost, nije se poklopilo onako kako sam ja zamislio. Trebao sam se priviknuti na španjolski nogomet, makar bez obzira na sve, meni se tamo dopalo. U Werderu je bilo uspona i padova, nisam mogao uhvatiti kontinuitet jer smo često mijenjali trenere. Kad sam došao stalno sam igrao, ali kad je došao drugi trener nisam igrao, pa je došao treći, tada sam počeo igrati, ali sam se ozlijedio. A baš sam tada igrao najbolji nogomet u karijeri. Ta teška ozljeda me usporila. Nakon toga došao je novi trener, pa opet nisam igrao. Ali neću nikad govoriti da nisam igrao zbog trenera. Uvijek sam gledao samo sebe, pa tako sam sam krivac ako ne igram, a isto tako sam zaslužan za uspješnu karijeru. To je kao u životu, ne možete u drugima tražiti krivca, prvo pogledajte sebe, svoje dvorište. Najvažnije jest da je moja supruga uvijek bila uz mene, kao i moja obitelj, moj agent... Jako sam sretan što takve ljude imam uz sebe.

Ne znam zašto me Prosinečki ne zove

Kako gledate na reprezentaciju BiH?

- Gledao sam svaku utakmicu iako nisam sada bio pozivan. Možda je bilo malo drukčije zamišljen početak europskih kvalifikacija. Ali postoji šansa za prolazak na Euro, još uvijek. Izbornik Robert Prosinečki i njegov stožer znaju što treba. Ja želim svojoj reprezentaciji sve najbolje.

Jeste li pričali s Prosinečkim, ne zove vas. Gdje je zapelo?

- Ne znam... Mene iz bosansko-hercegovačkog saveza nitko nije kontaktirao. Tako da ništa ne mogu kazati na tu temu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:02