AFP
GODINU DANA U MADRIDU

Luka Modrić o Kraljevima: 'Ronaldo je zvijer! Zidane? Uh, kako igra bio bi pojačanje'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. listopad 2013. 13:58

Godinu dana kasnije uhvatio je uzde kraljevske momčadi. Kao što je činio u svim dosadašnjim mu klubovima, nametnuo se kao igrač i kao persona u glamuroznom okruženju Realova svijeta, bogatom top kvalitetom na svim razinama. Luka Modrić igra svoj vrhunski nogomet i u Realu. I to na način da mu vrlo zahtjevna navijačka vojska Bernabeua iskazuje osobitu naklonost.

Carlo Ancelotti doživio je prve kritike nakon poraza od Atletico Madrida, ali i zbog neuvjerljive igre u prvih sedam kola. Madrid jest zahtjevan i malo strpljiv, ali činjenica je da imate “blackout”?

- Ponavljam mišljenje da svaki novi projekt iziskuje određeno vrijeme. Jednostavno se ne mogu preskočiti faze aklimatizacije novih igrača, novog stila vođenja, uigravanja, a obveze su uvijek vrlo zathjevne.

Više je puta Ancelotti pokazao da vas cijeni i vidi važnim faktorom svoje vizije Reala. Što od vas zapravo traži, s obzirom da ste igrali na više pozicija?

- Ne priča puno, jer je prilično jasan kad vam kaže što želi. Traži od mene da organiziram momčad, da diktiram bržu igru i prijenos lopte, ali i da pazim na ravnotežu ekipe time što ću biti povučeniji nego inače. Imamo dosta ofenzivno nastrojenih igrača i ne želi da se i ja ubacujem naprijed. Protiv Copenhagena smo igrali s tri vezna pa sam mogao nešto ofenzivnije djelovati, no osnova je da radim na balansu momčadi.

S Ronaldom ste u primjetno dobrom odnosu. O čemu pričate?

- Točno je da se Ronaldo prema meni od prvog dana postavio tako da mi pomogne u prilagodbi Realu i postali smo uistinu bliski. Stvarno me se dojmio time koliko je uviđavan i zapravo jednostavan i dobar čovjek, s kojim možeš o svemu pričati. Kakva je zvijer od igrača znao sam, ali zašto uspijeva kao “number one” brzo sam shvatio iz načina na koji trenira i podređuje se poslu. Cristiano je stvarno fenomen.

Imali ste i top suigrača Mesuta Özila, jeste li iznenađeni njegovim odlaskom?

- U nogometu te danas malo toga može iznenaditi, ali iskreno, Özilov odlazak ipak me zatekao. I to prije svega jer se apsolutno ništa nije govorilo ili naslućivalo o odlasku tako kvalitetnog igrača. No, to je njegova odluka i stvar kluba, sigurno je da postoje opravdani razlozi zašto su tako odlučili. Slično kao i Higuain, s kojim sam se odlično slagao, Arbeloa, Callejon koji su otišli u Napoli.

Gledali smo trening Reala u kojem je s vama igrao i Ancelottijev asistent. Kako vas se dojmio Zidane?

- Uh, Zinedine… Kako izgleda na terenu, i kako barata s loptom, bio bi i te kako pojačanje, ha, ha... Iznenadio sam se kako je mirna i gotovo povučena osoba, vrlo ponizan za čovjeka koji je obilježio jednu epohu nogometa. Ne priča puno, ali stalno podržava igrača, pravi pozitivac.

Kako doživljavate očitu naklonost tribina Bernabeua?

- Ah kako, to je nešto posebno, što teško mogu riječima opisati. Kao da si ostvario individualni trofej. Vjerujem da je publika prepoznala kako dajem sve od sebe i da interes momčadi bezuvjetno stavljam ispred bilo kojeg drugoga. Meni je svaka utakmica za Real, a posebno svaka na Bernabeu, doživljaj privilegija koji stalno moram opravdati. Znam da očekivanja stalno rastu, da se naklonost može okrenuti ako se i na tren opustiš, podbaciš. Publika Bernabeua vrlo je zahtjevna i puno očekuje, kako i treba biti u Realu. Sve mi je to dodatni motiv i nema šanse da moj pristup ikad bude drugačiji nego je sad. Učinit ću sve da i učinak bude na razini kojeg očekuje publika, odnosno trener i Real.

Dolazak u Madrid, očito vam je ispunio mnoge snove?

- Real je vrh i nedvojbeno sam bio sretan čovjek što su me htjeli. Nisam ni tren sumnjao da je to najbolje što mi se u nogometu moglo dogoditi.

Sada možete biti sretni što i oni, uključujući strogu madridsku medijsku kritiku, isto misle! Gdje se onda vidite kroz tri-četiri godine?

- Ovdje, u Realu! Osim što je klub top, u Madridu se obitelj osjeća fenomenalno. U nogometu je teško planirati, ali da se mene pita, želio bih do kraja karijere biti igrač Reala. Naravno, s trofejima. Neću ni zamišljati još jednu sezonu bez nekog naslova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:48