Soudani tuga
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
SEZONA KOJA JE SRUŠILA MIT

MAKSIMIR U NEMIRU! DINAMOV STRAH OD 'TRAMVAJ-LIGE' 'Prodao bi čitavu imovinu samo da nas skine u zadnjem kolu i vidi na koljenima'

MAKSIMIR U NEMIRU Zagrebački klubovi uzeli su Dinamu ove sezone čak 10 bodova, a Modrima sad slijedi zahuktali Rudeš
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. svibanj 2018. 20:15

Gorica će, po svemu sudeći, iduće godine igrati Prvu HNL. U Maksimiru. Pet od 10 prvoligaša bit će iz Zagreba i okolice, HNL postaje “tramvaj liga”. Iako tramvaj do Gorice još nije došao, kažu da se “dela” i vjerojatno ćemo prije dočekati čak i novi stadion u Maksimiru. Ili negdje drugdje. Ali, to je već druga tema, dakle, “tramvaj liga”...

Zapravo, posprdan naziv za ligu u kojoj Dinamo ima startnu prednost, jer ne mora puno putovati, a ionako svi ti zagrebački i prigradski klubovi nisu neki zahtjevni protivnici, vrlo često samo su sparing-partneri.

Ali, ova je sezona promijenila puno toga, a srušila je i taj mit “tramvaj lige”. Neočekivano, neviđeno, Dinamo je došao u situaciju da naslov prvaka mora spašavati upravo u utakmicama sa “ZG mušterijama”, a uoči tih susreta visi kao luster i tresu mu se noge. Od Lokomotive je izgubio, ostali su još Rudeš i Inter. Nekad ždrijeb za poželjeti, sad dvije utakmice koje Modrima tjeraju strah u kosti.

Taj Rudeš ruši sve pred sobom, Španjolac Aira od dolaska na klupu osvojio je pet bodova više od Nikole Jurčevića. U Rudešu je u svlačionici fešta, kod stadiona na Rudeškoj sve češće zalaze tamburaši, dok pred Maksimirsku 128 dolazi limena glazba. Računica kaže, zagrebački klubovi uzeli su Dinamu ove sezone čak 10 bodova. Lokomotiva šest, Inter i Rudeš po dva. Zasad. Teško se sjetiti kad su Modri toliko bodova gubili na “tramvajskim stanicama”.

A koliko je strepnja u maksimirskim redovima, da priča gubitku naslova nije samo dobra zabava za javnost, govori detalj nakon utakmice s Lokomotivom. Dolje pred svlačionicama bio je “mooving”, radile su se računice, bilo je tu i novinara, nekih ljudi iz Dinamove radne zajednice i delegacije. U jednom trenutku netko je dobacio:

- Moramo pobijediti Rudeš. Jer ako ne pobijedimo, Samir Toplak prodat će čitavu imovinu samo da nas skine u zadnjem kolu i vidi na koljenima!

Kompliment za Interova trenera, kojega u Maksimiru gledaju kao jednog od najtežih suparnika.

Ali i dokaz koliko su u strahu velike oči, s kolikom ozbiljnošću Dinamo prilazi utakmicama koje su nekad shvaćali kao običan dan u uredu, pripremu za neke važnije dvoboje.

Zagreb, 080518. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom, Prva liga, 34 kolo, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Dinama.
Na fotografiji: Soudani.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Dogovorili smo se da moramo razmontirati Rudeš i osvojiti naslov. Ako to ne učinimo, onda smo izdajice - poručio je nakon Lokomotive kapetan Ademi i time otkrio koliko Dinamu i njegovim igračima znače utakmice, koje su na početku sezone etiketirane najlakšima, sigurnim bodovima.

Premda, da pitate koga god od onih koji su takve utakmice igrali s obje strane, reći će vam da je ta stigma, zapravo, netočna.

- Uvijek smo protiv Dinama igrali s dodatnim motivom. Baš zato jer se svatko od igrača, pogotovo mi koji smo odrasli u gradu ili okolici, želimo protiv Dinama dokazati. Nadaš se da će te primijetiti, da će te pozvati k sebi - priča Bernard Gulić, bivši igrač Intera i Hrvatskog dragovoljca, koji je danas šef uspješne nogometne škole u Bistri.

Zagreb, 080518. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom, Prva liga, 34 kolo, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Dinama.
Na fotografiji: Mario Budimir.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
Dinamo - Lokomotiva

Gulić je u dresu Intera zabio pobjednički gol Dinamu, a u dresu Sigećana baš je privukao zanimanje maksimirske struke.

- Dvaput su me zvali u Dinamo, jednom iz Intera, jednom iz Dragovoljca, no putovi nam se nikad nisu spojili. Međutim, to je dokaz da u Dinamu cijene upravo kad protiv njih igraš dobro, to je najbolja referenca.

Znači, Dinamo se mora bojati Rudeša i Intera, oni će biti motivirani?

- Ne znam točno kakva je situacija u Dinamu, znam samo ovo što pročitam u medijima, vidim da nešto ne valja. Ali, svejedno vjerujem da će Modri biti prvaci, kako će pronaći način da u zadnje dvije utakmice nađu put do trofeja. Neće im biti lako ni s Rudešom ni s Interom, ali vjerujem da će uspjeti.

Dalibor Poldrugač danas je trener u Dinamovoj školi, a u karijeri je bio na obje strane zagrebačkih dvoboja. Je li prednost ili minus što Modri moraju spašavati naslov u obračunima s klubovima iz okolice?

- Prvo, ne bih govorio da Dinamo spašava naslov, već da ga osvaja. Dinamo lani nije bio prvak, pa je ovo osvajanje naslova. A što se tiče dvoboja protiv klubova iz Zagreba i okolice, ja ih ne razlikujem od utakmica s drugim klubovima. To su možda neke fame, ali normalno je da se svatko bori za sebe, igra za sebe i svoju momčad i da je svakome cilj biti što bolji u svakoj utakmici.

Poldrugač je i sam odlučio jednu utakmicu protiv Dinama.

- Zabio sam u Kranjčevićevoj za Zagreb, gol koji je bio vrijedan naslova prvaka. Kasnije sam došao u Dinamo.

Ah da, Kranjčevićeva... Sad opet Modri moraju tamo?

- Da, vjerujem da ću i ja biti tamo i dočekati pobjedu Dinama. Nadam se da se neće ponoviti Lokomotiva, da će dečki nakon utakmice s Rudešom postati prvaci. Vidjeli ste kako se Lokomotiva borila, borit će se i Rudeš i Inter, no Dinamo će ipak postati prvak.

U svakom slučaju, naslov prvaka se odlučuje u Kranjčevićevoj. Dinamo protiv zagrebačkih klubova, nekad je bio “zicer”. Znači li to da će dogodine biti još teže? Gdje je još to, prvo treba riješiti ovu sezonu! Gledali smo po oglasnicima, Samir Toplak još nije oglasio imovinu, ali ako Dinamo padne i protiv Rudeša...

DINAMOVIH ZADNJIH 10 GODINA U KRANJČEVIĆEVOJ

2007/08. Zagreb - Dinamo 1:3, Zagreb - Dinamo 0:0

2008/09. Zagreb - Dinamo 2:2, Croatia Sesveta - Dinamo 0:4

2009/10. Croatia Sesvete - Dinamo 2:5, Zagreb - Dinamo 1:0

2010/11. H. dragovoljac - Dinamo 0:6

2011/12. Zagreb - Dinamo 0:1, Lučko - Dinamo 0:4, Zagreb - Dinamo 0:3

2012/13. Zagreb - Dinamo 1:0, Zagreb - Dinamo 0:3

2013/14. H. dragovoljac - Dinamo 1:1, Dinamo - Lokomotiva 2:1, H. dragovoljac - Dinamo 0:1

2014/15. Lokomotiva - Dinamo 3:4, Zagreb - Dinamo 0:0, Lokomotiva - Dinamo 1:2, Zagreb - Dinamo 1:1

2015/16. Zagreb - Dinamo 0:2, Lokomotiva - Dinamo 0:4, Zagreb - Dinamo 1:2

2016/17. Lokomotiva - Dinamo 0:1, Lokomotiva - Dinamo 1:2

2017/18. Lokomotiva - Dinamo 0:3, Rudeš - Dinamo 1:1, Lokomotiva - Dinamo 3:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:12