DINAMO - ASTRA 5-1

Maksimirska večer iz snova - Soudani srušio Astru

Dinamo je nakon četiri godine upisao domaću europsku pobjedu. U Maksimiru je stradala rumunjska Astra s 5-1, a maestralni Soudani zabio je tri pogotka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. rujan 2014. 19:20

Per aspera as Astra! Da, mnogo su trnja prošli Modrih zadnjih godina, mnogo se puta uboli u prst, no svoju su zvijezdu, svoju Astru, napokon uhvatili. I čvrsto stisnuli, pet puta, toliko sigurno i uvjerljivo da im je sinoć nitko nije mogao oduzeti! A Dinamov ‘vodič do zvijezda’ bio je El Arabi Hilal Soudani. Dvaput glavom, jednom nogom, hat-trick za ulazak u povijesne knjige i asist za Ćorića. Pa, prošlih je sezona Dinamo znao čitavu jesen zabijati europski gol ili dva, sad već u prvoj utakmici tri! Kakav fantastičan početak, kao iz najboljih snova. Pobjeda u skupini nakon četiri godini, večer kad je Villarreal ostao daleka uspomena, nije više bitan statistički podatak.

Blještilo je tih 3:0 već na poluvremenu, blještilo je Soudanijevo ime triput na semaforu, ali još je možda više blještila igra na travnjaku. Teško se sjetiti jedne takve zrele, mirne, sigurne i samopouzdane, pametne Dinamove europske partije. Baš je bila europska. Gdje nije bilo gubljenja glave, panike, crnih rupa i drame. Koja obično završi ‘tragično’. Ne, od prve su minute Modri dominirali, kontrolirali utakmicu, a k tome, krenuli vrlo motivirano.

Tri kornera u prve tri minute puno govore o načinu Dinamova ulaska u susret. Nije Dinamo u tim ubacivanjima napravio mnogo, nije ni u idućim minutama bio previše opasan. Ali je zato bio čvrst, nije dopustio da sjevne neka Astrina kontra. Jednom je tek zaprijetio Budescu, no, pucao je u Eduarda. Kasnije je isti igrač pucao opasnije, Portugalac je opet odlično reagirao. Bio je na pravoj razini, kao i veliki dio momčadi, a posebno se, naravno, uz Soudanija, dojmio Wilson. Dosad ga nismo previše zapamtili, sinoć je bio vrlo raspoložen. Tražio je loptu, odigravao petom, a i kod prvog gola on je pokrenuo akciju, na kraju igrao i desnog beka. ‘Prebacio’ je stranu, Pinto je s desne centrirao, a Soudani glavom zabio za vodstvo. Tad je ‘procurilo’, Rumunji su sve češće bili u svom šesnaestercu, ali ni drugi Alžirčev gol nisu mogli spriječiti.

Related content

Antolić je ubacio iz kornera, Soudani je opet pogodio glavom. Slomilo je to otpor Astre, koja, dojma smo, igra malo mekše nego mnoge europske momčadi koje su dolazile u Maksimir zadnjih godina. No, to dakako ne umanjuje Dinamove zasluge, nipošto. Jer, sve je štimalo u plavim redovima, od postavke igre s klupe do realizacije. Nisu Modri stvorili pregršt prilika, kao protiv, recimo, Aalborga, već su ih većinu realizirali. U zadnjoj minuti i treću je šansu u pogodak pretvorio Soudani. Sad je Wilson ubacio s desne strane, Soudani je ostao sam pred vratima i lagano zabio. Stadion je u prvi tren malo zanijemio, ni Modri se nisu radovali, pomislili da se možda radilo o nekom prekidu ili zaleđu, kad je kraj akcije bio tako neobično lagan. Ali jest, bio je pogodak, Soudani je upisao hat-trick. Nije prvi koji je zabio tri gola u Europi, nemojte misliti. Zabio je Goran Ljubojević Ekranasu 2006., kao i Igor Cvitanoviću Grasshoppersu 1997. Po četiri su zabili Goran Vlaović Tofti s Farskih otoka 1994., kao i Marijan Novak portugalskom Barreirenseu daleke 1970./71.

No, nije stalo ni na tome. Nastavio je i Dinamo i u nastavku mudro držati pobjedu u rukama, čekati pravu priliku. Jednu su im uzeli suci, prekinuli su Čopov ‘zicer’ zbog nepostojećeg zaleđa, ali, čekali su Mamićevi dečki i dočekali. Henriquez, Dinamov ‘Solskjaer’, opet je ušao s klupe i nepune tri minute poslije zatresao mrežu. Kakva statistika, čudo jedno!

Related content

Akciju je počeo Soudani, a briljantno, u milimetar sa zamkom za zaleđe, dodao je Domagoj Antolić za svoju drugu asistenciju. Čileanaca je hladnokrvno, bez problema zatresao mrežu za velikih 4:0. Ma ne velikih, veličanstvenih! Ne pamtimo kad smo zadnji put čuli povike ‘pet komada, pet komada’... Večeras smo čuli. I Ispunilo se ! Prvo je zabila Astra, na ubacivanje Budescua mrežu je zatresao Chitu. Ali, nije previše pokvario dojam, tim više što je u 90. Ćorić zabio za konačnih 5:1.

Sad, slijedi gostovanje na Celtic Parku. Kakva bi to tek priča bila, kako bi tek zamirisalo proljeće da se ‘to’ dogodi. Sanjati nije zabranjeno, ali treba ostati čvrsto na zemlji. Ovo je tek jedan, prvi korak, velik, ali još daleko od cilja!

DINAMO - ASTRA 5-1 (Soudani 17, 24, 45, Henriquez 70, Ćorić 90 / Chitu 82)

KRAJ UTAKMICE!

90. minuta - Zabio je i najmlađi - Ante Ćorić! Soudani je povukao kontru, proigrao Ćorića na lijevoj strani, a mladi dinamovac je pogodio suprotni kut i stavio točku na 'i' prekrasne večeri u Maksimiru!

88. minuta - Zamalo je Astra zabila i drugi gol. Chitu je prošao po desnoj strani, pucao u Eduardov bliži kut, ali vratar Modrih je osujetio taj pokušaj i sigurno obranio.

82. minuta - Dinamo ipak nije uspio sačuvati svoju mrežu. Budescu je ubacio s lijeve strane, Chitu se ubacio ispred Šimunića i iz blizine skrenuo loptu u mrežu.

70. minuta - Henriquez je zabio u svom prvom dodiru s loptom. Antolić mu je majstorski podvalio loptu, Čileanac je sjajno izbjegao zaleđe i u situaciji 'jedan na jedan' lagano prevario Lunga i zakucao loptu u mrežu.

65. minuta - Sjajan pokušaj Wilsona. Portugalac je okrenuo svog čuvara, pucao s 18 metara, ali rumunjski vratar mora nešto i obraniti na ovoj utakmici.

62. minuta - Kakva pogreška suca! Čop je krenuo sam prema vratara, ali pomoćnik je podignuo zastavicu iako napadač Modrih nije bio ni blizu zaleđa.

53. minuta - Yahaya je pucao iz velike daljine, ali nije bilo prave opasnosti za Eduarda.

Na stadionu je točno 10.383 gledatelja.

Počelo je u nastavku.

Kraj poluvremena iz snova!

45. minuta - Kakva večer Dinama, kakva večer Soudanija! Alžirac je zabio hat-trick i riješio sve dvojbe oko pobjednika. Wilson je odlično ubacio s desne strane, a Soudani potpuno sam ispred gola, lakoćom iz blizine zakucao loptu u mrežu.

41. minuta - Brozović je odapeo s više od 20 metara, lopta se od bloka odbila metar od vratnice.

39. minuta - Ciparski sudac Rumunjima je poklonio slobodni udarac na 17 metara i prava je sreća da je Eduardo odlično zaustavio pokušaj Budescua. Rumunj je prebacio živi zid, ali je Eduardo poletio zrakom i odbio tu loptu.

35. minuta - Ipak su Rumunji uspjeli zaprijetiti, ali iz prekida. Youssef je pucao glavom iz blizine, ali lopta je prohujala kraj vratnice.

34. minuta - Igra se potpuno primirila nakon drugog gola. Rumunji imaju malu incijativu, ali kao da ne znaju da gdje će s loptom.

24. minuta - 'Nebeski letač' Soudani zabio je i drugi gol glavom! Ovaj put nakon kornera. Antolić je nabacio, a Alžirac je dočekao loptu na prvoj vratnici i krasnim udarcem savladao Lunga. Usput je lopta prošla kroz noge rumunjskom braniču koji je bio uz stativu.

17. minuta - U trenucima zatišja Dinamo je poveo! Pintu je ostavljeno previše prostora na desnoj strani, tako da je Portugalac imao dosta vremena namjestiti se za dobar centaršut. Lopta je pogodila 'u trepavicu' Soudanija, koji je samo trznuo glavom i sa 7-8 metara zatresao mrežu.

9. minuta - Prvo pokušaj Astre nije bio bezopasan. Rumunji su kratkim kombinacijama izigrali cijeli Dinamov vezni red, na kraju je Budescu jako odapeo sa 17-18 metara, ali Eduardo je uz manje poteškoće uhvatio loptu.

4. minuta - Pinto je sjajnom loptom na desnoj strani izbacio Antolića, ali povratna lopta modrog veznjaka bila je jako loša... U svakom slučaju, vrlo dobar početak Dinama. Rumunji se još nisu sastali s loptom...

3. minuta - Wilson je pokušao iz voleja nakon ubačaja iz kornera, ali lopta je zapela u gustom rumunjskom bloku.

Utakmica je počela!

Posjet je za maksimirski prilike sasvim solidan. Na stadionu je 7-8 tisuća gledatelja, ali moglo bi ih se na kraju skupiti više od 10 tisuća...

DINAMO: Eduardo - Pinto (od 72. Machado), Sigali, Šimunić, Pinto - Ademi, Antolić (od 76. Ćorić), Brozović - Soudani, Wilson - Čop (od 67. Henriquez);

ASTRA: Lung - Pliatsikas, Youssef, Oros, Junior - Yahaya Uod 74. Florescu), Laban - Enache, Budescu, William - Fatai

Linker
19. travanj 2024 10:35