Boris Kovacev / CROPIX
POVRATAK U MAKSIMIR

Mamić ipak odabrao domaćeg trenera: Ivanković treći put sjeda na klupu Dinama

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. rujan 2013. 21:33

Iako je 2008., kad je drugi put odlazio s klupe Dinama, izjavio - “nikad više u Dinamu”, na klupu hrvatskog prvaka vratio se Branko Ivanković, trener koji je s Dinamom radio u dva mandata, u radoblju između 2006. i 2008.

U ponedjeljak navečer o novom je treneru imao odlučivati klupski Izvršni odbor, mudre su glave zasjedale u plavom salonu i vijećale gotovo dva sata. I prije no što su izašli, procurile su insajderske informacije kako je Ivanković potvrđen, ali da će znatiželjna nogometna javnost za detalje biti uskraćena do konferencije za novinare, zakazane za utorak “točno u podne.”

Tako je i bilo kad su članovi IO-a izašli iz plavih odaja. Jedini koji je nešto konkretnije rekao bio je Zoran Mamić. Najprije je i on želio otići bez pozdrava, a onda se ipak zaustavio i kroz prozor automobila progovorio:

- Ivanković je novi trener. Potvrđeno je, članovi stručnog stožera su Damir Krznar, Frano Leko, Igor Cvitanović i Ivan Štefanić. To je uglavnom sve, dogovoreno je da se ne iznose ostali detalji i informacije, i toga se svi moraju pridržavati do službene konferencije za novinare...

Novi trener Dinama bit će stranac, dosta mi je domaćih kvazi-trenera, govorio je ne tako davno Zdravko Mamić u emotivnom ponoćnom monologu nakon što je Austria Dinamu u Zagrebu zabila dva pogotka. Unatoč tome, na putu prema plavoj klupi bili su posljednjih dana i domaći treneri Cico Kranjčar, Ćiro Blažević, Blaž Slišković, naravno i Branko Ivanković, pa Igor Pamić, Tomislav Ivković...

Mamić je tada bio neumoljiv - samo stranac dolazi u obzir. Ardiles, Reja, Cuper, Grant, Magath, Bölöni, Schaaf, Zenga, Malesani, Petev, tko sve nije bio barem nakratko najizgledniji kandidat. Samo što se nije ciljalo na Mourinha i Guardiolu. Šaralo se uzduž meridijana i paralela, nema tko nije bio potencijalni kandidat.

Na samom kraju, činilo se da je Dinamov bos iznašao srednje rješenje, navodno izabravši Niku Kovača, bivšeg reprezentativca i izbornika U-21 reprezentacije. On je rođeni Berlinčanin, super, imamo trenera stranca, komentirali su zlobno mnogi. Naravno da ni ta informacija nije bila točna, u ponedjeljak navečer iz Maksimirske 128 prokuljao je bijeli dim: Branko Ivanković! Treći put, izjednačio je dosadašnji rekord Krune Jurčića.

Ako je Profesor došao iz naftaške “Meke” Abu Dhabija i Ujedinjenih Arapskih Emirata i opet preuzeo Dinamo, postavlja se pitanje, je li mu Zdravko Mamić ponudio nemoralnu ponudu kao što je i planirao za stranca kojeg je najavljivao. No, detalji su i tu ostali tajna, barem za jednu noć:

- Ivanković će s nama biti dvije godine - minus dva mjeseca, rekao je Zoran Mamić, ponudivši samo dio odgovora.

U svakom slučaju, Ivanković je opet tu, predstavit će se u utorak. To je činjenica, no čini se da posao izbora novog trenera ipak nije protekao bez trzavica. Tako su barem sugerirali neki od članova IO-a. Zoran Mamić i tu je ponudio zamagljeni odgovor:

- Sjednica je protekla u konstruktivnim raspravama, bilo je različitih mišljenja, no na kraju smo se bez problema i jednoglasno dogovorili...

Zašto se, pak, od svega napravila drama, zašto su detaljne informacije ostale zavijene velom šutnje nitko nije uspio odgonetnuti. Ime trenera je poznato, a sve ostale nužne informacije bit će objavljene na Dinamovim službenim stranicama?!

Bilo kako bilo, ispalo je zaista onako kako je Ivanković naglašavao odmah nakon Jurčićeva smjenjivanja, kad je bio isplivao kao jedan od prvih kandidata:

- Zdravko Mamić i ja najčešće smo se o svemu dogovarali pet minuta. Od toga bismo četiri potrošili na pitanja o zdravlju i obitelji...

To je vjerojatno zaista tako, no to nije spriječilo zle jezike da se aktiviraju i prije no što je novi trener preuzeo funkciju. “Vratio se trener koji će bez pogovora sprovoditi gazdine instrukcije.” Što se Ivankovića tiče, večer prije prvog radnog dana tako je i bilo:

- Nemojte se ljutiti, danas nema izjava. Vidimo se sutra...

Zdravko Mamić naložio je šutnju, svi su se toga i pridržavali. Ipak, osobno nakon svega nije izdržao te je pred kamerama HTV-a dao lakonsko objašnjenje Ivankovićeva imenovanja:

- Branko Ivanković izabran je jer najbolje poznaje Dinamo...

Na kraju balade - “nije stranac nego Tanac”. Zasad niti riječi o tome da Hrvatska nema trenera dovoljno kvalitetnog za vođenje kluba Dinamova ugleda, kao što je to Zdravko Mamić sugerirao. Ili je u međuvremenu promijenio mišljenje, ili Ivankovića smatra strancem. Kao u onom starom vicu kad Zagorec Štefek nekome poručuje: “Mi smo si Zagorci z Hrvatima navek bili dobri”. Nisu, kažu, niti Varaždinci pravi Zagorci, no taj se detalj ovdje može zanemariti...

Sukladno najavama, službena Dinamova stranica ipak je tijekom večeri ponudila prvu Ivankovićevu izjavu:

- Ponosan sam i sretan zbog toga što sam se vratio u Dinamo. Svi znamo što Dinamo znači, kakvi su ciljevi “modrih” i naravno da vjerujem kako ih možemo ispuniti. Vrlo dobro poznajem momčad jer sam cijelo vrijeme pratio što se događa oko kluba. Imamo kvalitetne igrače i vjerujem da ćemo igrati lijep nogomet te ostvariti rezultate koji će zadovoljiti naše navijače...

Linker
18. travanj 2024 15:19