Foto: Boris Kovacev / CROPIX
'OVA PRIČA NIJE SLUČAJNA'

MAMIĆ OTKRIO EKSKLUZIVU, OBJASNIO KAKO SU SE BIRALI IGRAČI ZA DINAMO I TRAŽIO DA ZAPAMTIMO JEDNU REČENICU 'Sve su se moje takve rečenice obistinile'

ZDRAVKO MAMIĆ Negdašnji prvi čovjek Dinama ne skriva da i u Međugorju, gdje se sklonio nakon osuđujuće presude suda, vuče konce u maksimirskom klubu i da je jedan od glavnih režisera ovosezonskog europskog uspjeha Modrih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. studeni 2018. 15:01

Ovakav Dinamo kakav danas gledamo stvarao se godinama; nije plod slučajnosti. Zdravko Mamić bio je glavni čovjek kluba svih tih godina, danas nije blizu, ali svakodnevno je u kontaktu s Maksimirskom 128. Konačno, na proslavi europroljeća svi su ga se sjetili. Nazvali smo ga u Međugorje, pitali kako je on doživio veliki uspjeh...

- Ovaj je Dinamov uspjeh kulminacija svega što se događa u hrvatskom nogometu. I to ne od jučer. Sve je započelo senzacionalnim uspjehom reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, nakon toga je Luka Modrić izabran za najboljeg igrača na svijetu, mlada se reprezentacija plasirala na Europsko prvenstvo, eto, na koncu je stiglo Dinamovo proljeće. To je bajka koja je zapravo stvarnost. Sve to je plod sjajnog rada u nogometu, radi se o kontinuitetu - kaže Mamić.

Zagreb, 030318.
Konferencija za medije savjetnika uprave GNK Dinama Zdravka Mamica na Maksimirskom stadionu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nije propustio spomenuti ni obnovu travnjaka na prvoligaškim borilištima.

- Eto, po političarima i nekim medijima, ja sam bio krivac za stanje u nogometu. Pa sad bi onda mogli reći hvala za stanje u nogometu...

Kako se osjećao kad je Dinamo srušio 49-godišnje prokletstvo?

- Na dan utakmice bio sam uzbuđen kao ne znam kada u životu! Zbog toliko iščekivanog trenutka. Ovo što se dogodilo u četvrtak definitivna je prekretnica, događaj koji će Dinamo staviti u potpuno drugu poziciju. Od tog dana europsko proljeće postaje naš standard!

Nikad ne mirujemo

Kaže Mamić da zapamtimo tu njegovu rečenicu.

- Sve su se moje rečenice takve vrste obistinile - ona kad sam nakon ispadanja u ligu za bedaka rekao da će Dinamo deset godina zaredom biti prvak, kao i ona koja je došla kad smo zasluženo izgubili prvenstvo od Rijeke, a glasi: “To ste gledali sad i nikad više.” Da, od ove, 2018. godine Dinamu će igranje europskog proljeća biti običan radni dan. A moram kazati i posebno naglasiti da je sve to bilo pomno planirano, ova priča nije slučajna. U sljedećem će desetljeću Dinamo svojim navijačima priuštiti mnogo više radosti nego dosad. Konačno, navijači i Dinamo žive bezuvjetno zajedno!

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola D skupine Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: slavlje nakon pobjede Nenada Bjelice.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zdravko Mamić u Dinamo je doveo Nenada Bjelicu, čovjeka kojem se sad s razlogom klanja nogometna Hrvatska.

- Trener Nenad Bjelica Božji je dar Dinamu! Stručni i ljudski. Svaka komunikacija i dogovor između njega i mene traje točno 15 sekundi. Naglašavam da je kod njega ključno to da je trener i čovjek. Bjelica je točno ono što je Dinamu trebalo.

Kad smo mu rekli da je klub ove sezone neviđeno pogodio s dovođenjem igrača u svlačionicu, kontrirao je:

- Ne, nisu oni pogođeni! Svi ti dečki koji su došli pomno su birani. Odabrali smo ih Nenad Bjelica, Marijan Vlak i ja, a sve je to realizirao samozatajni čovjek Marko Vukelić. Naravno, konzultirali smo mnoge skaute u Europi i svijetu, naše nogometne prijatelje. U priču su bili uključeni i Zoran Mamić, Damir Krznar, Mario Cvitanović... To vam oslikava i način rada Dinama. Mi smo se razišli s Cvitanovićem, ali i dalje cijenimo njegovo mišljenje. Mi stalno radimo, ni sada ne mirujemo. Pa recimo, ja sam bio u kontaktu s Nenadom Bjelicom još dok je Mario Cvitanović bio trener i imao spektakularne rezultate. Ne zato što sam želio loše Cvitanoviću, nego zato što mi je Bjelica bio u planovima za budućnost. Družili smo se, komunicirali, išao sam na utakmice njegova kluba, htio sam vidjeti kako igra njegova momčad. Tako smo kliknuli. To vam govorim da vidite da Bjelica nije slučajno postao trener Dinama, kao što se ni bilo što drugo u klubu nije dogodilo slučajno.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola D skupine Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: slavlje Dinama nakon pobjede
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Onda nam je otkrio jednu ekskluzivu.

- Ustrojavamo novu skautsku službu. Evo, jedan od Dinamovih skauta postaje Tonći Bašić, bivši trener i sportski direktor Splita. Biramo ljude koji su pokazali da znaju posao.

Kad smo kod Bašića, upravo je on u Split svojevremeno doveo Marka Roga i Amira Rrahmanija. Inače, Bjelica je kazao da on u svlačionici ima 28 velikih igrača i da mu za proljeće nisu potrebna pojačanja, osim ako netko ne ode. Pa, hoće li tko otići ove zime?

- To se ne može znati. Ali nekakve masovne odlaske ne treba očekivati. Ako se dogodi da netko ode, onda će otići samo pod uvjetima koji odgovaraju Dinamu. U tom će slučaju u isto vrijeme doći netko drugi. No ne nužno nazimu. Mi za planiranje sljedeće sezone imamo dva prijelazna roka, zimski i ljetni. Ne treba se brinuti; bilo da netko dođe ili ode, Dinamo ispod ovog standarda neće ići.

Plod žrtve i rada

Mamić je kazao da bi nešto posebno želio izdvojiti.

- Ovaj su Dinamo u zadnjih 18 godina gradili zaposlenici Dinama, oni koji su danas tu, ali i oni koji su tu bili prije. Sada im čestitam. Naravno da čestitke idu igračima, treneru Bjelici i kompletnom stručnom stožeru. Ali čestitam onom stričeku koji kosi travu, tetama koje čiste svlačionice, peglaju i peru, oružarima, kuharu, fizioterapeutima, liječnicima i kompletnoj radnoj zajednici. Svima njima koji su radili pod vodstvom Mirka Barišića i mene. Ti su ljudi, pod našim vodstvom, napravili ovaj moderni nogometni stroj koji ima jednu od najboljih nogometnih škola u Europi, koji je temelj svih hrvatskih reprezentacija, koji ima kontinuitet igranja Europske lige i Lige prvaka. Sve je to plod velike žrtve i velikog rada. Zato im svima veliko - hvala!

Tko je Tonći Bašić, čovjek koji uskoro postaje novi skaut Dinama?

Rođen je prije 44 godine u Splitu, a nogometno je ponikao u Parku mladeži. Bio je nadaren veznjak, veći je dio igračke karijere igrao u Češkoj i Rusiji, a krasila ga je ubojita ljevica. Kasnije se školovao za trenera, a najveći je trenerski uspjeh napravio kada je nogometaše Splita uveo u Prvu ligu vrativši tako klub u najviši rang prvenstva nakon gotovo pola stoljeća, točnije 49 godina. Međutim, čelnici iz Parka mladeži tražili su iskusnijeg trenera i doveli Ivana Katalinića, a Bašiću su ponudili mjesto pomoćnika, na što on nije pristao.

Split, 270811.
Konferencija za medije RNK Split pred utakmicu Split Hajduk.
Na fotografiji: trener Splita Tonci Basic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Ipak, nakon Katalinićeva odlaska Bašić je ponovno postao trener Splita, a potom i sportski direktor. Na poziciji sportskoga direktora Splita istaknuo se dovođenjem zanimljivih igrača, među kojima je najzvučnije ime Marko Rog, ali i Sokol Cikalleshi, koji su se kasnije prodali za velik novac.

Ipak, nakon nekog vremena Bašić je napustio Split; dijelom zbog financijske situacije, a dijelom zbog neslaganja s Upravom. Dok je radio dobar posao u Splitu, u više se navrata spominjao potencijalni odlazak na Poljud na poziciju sportskog direktora, ali do toga nikada nije došlo.

D. Kuzmanić

Linker
25. travanj 2024 01:34