Matjaž Kek
 Srdjan Vrancic / Hanza Media / CROPIX
SLOVENAC U SVOM STILU

MATJAŽ KEK ODUŠEVIO IZJAVAMA UOČI VELIKOG DERBIJA S DINAMOM 'Tko će preuzeti odgovornost ako izgubimo na Maksimiru? Pa, neće valjda kuhar!'

MATJAŽ KEK Rijekin trener u najavi već svog devetog gostovanja kod Dinama u Maksimiru u kojem će tražiti prvu prvenstvenu pobjedu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 27. listopad 2017. 14:34

Matjaž Kek je nakon prošlotjednog domaćeg poraza protiv Osijeka došao pred novinare i sam potegnuo priču o svojoj odgovornosti i potrebi da razgovara s ljudima koji vode klub. Nije morao to napraviti, mogao je razgovor s predsjednikom Damirom Miškovićem odraditi, kao i vjerojatno mnogo puta do sada, a da o tome ne informira javnost, ali očito je želio isprovocirati reakciju svih struktura u klubu.

Je li uspio? Odgovor bi mogla ponuditi utakmica protiv Dinama na Maksimiru gdje Bijeli idu s ciljem da prekinu niz od tri uzastopna prvenstvena poraza.

- Kada ideš u goste lideru, neporaženoj momčadi, onda je normalno to bude veliki izazov. Očekujem, a i svi igrači, dobru utakmicu i kvalitetnu Rijeku. Znamo težinu zadatka koji nas čeka u Maksimiru, ali želimo razmišljati o svojoj kvaliteti i kvaliteti naše igre. Normalno, poslije dvije utakmice bez bodova ne treba filozofirati što je naš cilj. Želja je kvalitetan derbi, kvalitetna utakmica s naše strane i pozitivan rezultat - rekao je Matjaž Kek u uvodu svog devetoga gostovanja u Maksimiru u kojem će tražiti prvu prvenstvenu pobjedu.

Zagreb, 011017
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 11.kolo, seniori, utakmica NK Rudes - HNK Rijeka.
Na fotografiji:   Matjaz Kek .
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Igrači po potvrdu

Nakon Osijeka preuzeli ste odgovornost za poraz, rekli da morate razgovarati s predsjednikom što ste odmah i napravili. Kako ste zadovoljni ishodom tog razgovora?

- Tema je utakmica Dinamo - Rijeka i ostajem kod toga. Na pitanja o ovoj utakmici rado ću odgovoriti, a za sve ostalo u nedjelju ili u privatnoj najavi intervjua.

A što bi u kontekstu tog preuzimanja odgovornosti značio novi eventualni poraz u Maksimiru?

- Značilo bi da Rijeka ostaje bez bodova. Ne znam na što aludirate.

Hoćete li opet preuzeti odgovornost?

- Neće valjda kuhar preuzeti odgovornost. Ja mislim da je trener taj koji je odgovoran za rezultate, u dobru i zlu, kako se kaže, a sve ostalo je mašta.

Toliko onda o događajima nakon Osijeka, koliko je Dinamo jači s Ademijem?

- Sigurno je jedna od važnijih karika, vidi se da je željan nogometa. Ali Ademi je samo dio teama, moć Dinama je sigurno u položaju na tablici, u tome da nisu izgubili utakmicu, u karakteru i sigurno je da zbog svega toga igraju dobro i kvalitetno.

Kakav je vaš plan? Ako ne budu mogli Bradarić i Heber, uz Vešovića i Mišića koji su “out” trebat ćete dosta toga promijeniti.

- Tako ti dođe u nekom dijelu sezone. Polazim od toga da svi treniraju isto, pa neka se pokaže kvaliteta. Ja nemam tu nekih problema kada sastavljam momčad, trening mi je informacija, neke taktičke zamisli u jednom trenutku određuju kako postaviti momčad. Prije svega je na igračima da se potvrde jer Dinamo je izazov svakome u Hrvatskoj pa ne vidim zašto ne bi bio nama.

Bec, 191017.
Stadion Ernst Happel.
UEFA Euro Liga, grupa D, seniori, utakmica FK Austria Bec - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Rijeka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Austrija - Rijeka

Je li Mavrias jedina zamjena za Vešovića ili imate još nekih opcija?

- Imam još neke opcije i ne bih uopće o pojedincima. Uoči ovakve utakmice pojedinci nisu bitni koliko je bitna momčad i kako će reagirati.

Koliko će nedostajati igrači kojih nema?

- Nedostajat će. Imamo kadar koji je za nekoga preširok, za nekoga preuzak, ovisi kako gledaš, ali odnos treba biti pravi, moramo se pridržavati onoga što se dogovorimo, davati sve od sebe, poštivati suparnika. Ali i razmišljati o svojoj igri i kvaliteti svoje igre. Stereotipno, ali tako stvarno razmišljam.

Dosta smo zabili

Koliko je važno za rezultat da se Gavranoviću netko priključi s golovima? Prošle sezone su to bili Bezjak, Franko, Gorgon, sada je nekako usamljen…

- I ove sezone su davali golove, zabijao je Heber pa je ušao u problem koji je meni bio očekivan. Promjene kluba, nekog drugačijeg razmišljanja o nogometu i rada zna dovesti do nekih ozljeda, ali meni je važan taj voljni element s kojim sam ja apsolutno zadovoljan. Mislim da smo dali dosta golova, ne primamo ih toliko koliko se želi sve u crno zavesti, a na nama je samo da još jače radimo, da još više razmišljamo o zajedništvu i atmosferi koju ja moram stvoriti na treningu a igrači u svlačionici. A o svemu ostalom neka govore drugi.

Bec, 191017.
Stadion Ernst Happel.
UEFA Euro Liga, grupa D, seniori, utakmica FK Austria Bec - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Mario Gavranovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Možda je došlo vrijeme da se nakon Pule i Osijeka i vama negdje otvori?

- Što da nam se otvori? Špina?! Moraš raditi, imati pošten odnos, a igrači ga imaju, treba ga iz treninga pretočiti na utakmicu. Mislim da ne igramo loše, nedostaje nam u nekom trenutku koncentracija u defenzivi i igri “jedan na jedan”, prema naprijed stvaramo dovoljno šansi, ali trebaš ustrajati, ponavljati, težiti tome da automatiziraš neke stvari i onda će rezultat jednom sigurno doći. Ne mislim stvarati nekakav pritisak ili nervozu, ako to želi netko iz kluba, onda to mora sam napraviti. Ja imam informaciju od igrača s treninga i ona je dobra.

Kek je posebno podvukao nedostatak bodova.

- Da nam nedostaje bodova to je jasno, ali kao što nekada zabiješ iz nemogućih situacija tako drugi put promašiš iz stopostotnih pa ja ne vrednujem po tome nekog igrača. Mene zanima kontinuitet, a kvaliteta Dinama je ta koja će zahtijevati naš maksimum. Ali ponavljam, to je samo jedna od 36 utakmica, izazovna jer se igra na Maksimiru gdje znamo kako smo prolazili zadnjih godina.

Europa nije alibi

Da nije bilo sudačkih pogrešaka u posljednja dva kola taj bodovni jaz ne bi bio tako izražen?

- Zaostatak je velik, ali s obzirom na to koliko je još do kraja prvenstva i nije toliki. Mi gledamo na sve to skupa da imamo drugačije opterećenje od klubova koji nisu u Europi, ali to nije alibi. Što se tiče sudaca, mislim da je bilo dovoljno govora o tome, da je sve bilo viđeno. Mogao bih sada svašta iskomentirati, ali moramo razmišljati o svojoj igri jer ionako ne možemo ništa promijeniti. Na kraju krajeva otišlo je toliko daleko da se sve to vidi.

Bi li za vas bod bio pozitivan rezultat?

- Znate što je pozitivan rezultat…? - zaključio je Kek.

HNTV

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
25. travanj 2024 09:33