Screenshot HRT
RIJEKA SE VRAĆA KUĆI

MIŠKOVIĆ I KINEZI NAPRAVILI ZNAČAJAN ISKORAK U PROJEKTU NOVE KANTRIDE Poznato tko bi trebao graditi stadion i koliki bi mogao biti njegov kapacitet

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. travanj 2019. 13:43

Damir Mišković, predsjednik Rijeke, u Dubrovniku je potpisao memorandum s kineskim investitorima o izgradnji Kantride.

Memorandum je potpisan na devetom sastanku premijera šesnaest država srednje i istočne Europe i kineske države koji se danas održava u Dubrovniku pod nazivom "Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove".

Memorandum je potpisan između Rijeke i Top International Engineeringa, građevinske kompanije u vlasništvu kineske države. Prema pisanju Novog lista, u pitanju nisu konkretni ugovori, nego tek neka vrsta "namjere o suradnji".

Screenshot

Nova Kantrida trebala bi imati oko petanest tisuća sjedećih mjesta zajedno s popratnim sadržajima poput hotela i shopping centra.

- U pitanju su sve infrastrukturni projekti. Osobno vjerujem da će danas potpisani memorandumi biti pretočeni i u konkretne ugovore. Radi se o ulasku kineskih financijskih institucija na prostor Hrvatske, za one projekte za koje u ovom trenutku nismo u stanju u ovom času ishoditi novac EU, rekao je ovim povodom ministar gospodarstva Darko Horvat.

'Suradnja se možda proširi i na izgradnju marine'

"Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine", izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić - javlja Novi list.

HNK Rijeka se oglasila oko potpisanog memoranduma

"U petak je u Dubrovniku potpisan Memorandum o razumijevanju oko projekta izgradnje budućeg stadionskog kompleksa Kantrida između predstavnika tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. i predstavnika kineskog TIEC – a (Top International Engineering Corporation) .

Memorandum je potpisan u sklopu susreta najviših kineskih političkih dužnosnika i gospodarstvenika i njihovih kolega iz 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Tekst memoranduma o razumijevanju uobičajeno sadrži opis dogovora između dvije poslovne stranke, a u ovom konkretnom slučaju iskazan je interes za suradnju na projektu gradnje stadionskog kompleksa Kantrida.

TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu. Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade.

Grad Rijeka je, kao suvlasnik HNK Rijeka i vlasnik terena, također uključen od samog početka u razgovore s kineskim partnerom.

Predstavnici Stadion Kantrida d.o.o. i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a najveći interes pokazale su dvije kineske i jedna njemačko-švicarska korporacija.

TIEC-a je bio najkonkretniji i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju željno iščekivanog stadiona na Kantridi", stoji u tekstu sa službene stranice kluba.

Linker
24. travanj 2024 04:53